Bilgi

Aseton Nedir? Asetonun Kimyasal Kimliği ve Tıpta Asetonun Kullanımı


Her renkten cıvıl cıvıl bazen sade bazen mat renkteki ojelerinizden kurutulmak istediğinizde başvurduğunuz maddeye aseton denir. En harika çözücü olarak da bilinir. Bu nedenle ojeden tutun da ticari alanlara kadar asetonu kullanabiliriz.

Asetonun Kimyasal Kimliği

Biraz kimyasal yapısından ve ailesinden bahsedecek olursak; güzel bir organik çözücü olan aseton düz zincirli ketonların ilk üyesidir. Bazı insanlara güzel gelen esasında keskin bir kokusu olan aseton renksiz bir sıvıdır. 56,3°C’de kaynarken -95°C de donar. Kimya dünyasındaki ismi propanon veya dimetil ketondur.

Dikkat edilmesi gereken en önemli şey yanıcı özelliğinin 5 yıldızlı olmasıdır. Yani asetonu asla ama asla yanıcı maddelere yaklaştırmayın. Aseton denilince akla gelen çözücü özelliği sayesinde birçok yağları, reçineleri, selüloz nitrat ve selüloz asetatı çözebiliriz.

Tıpta Asetonun Kullanımı

Asetonun sadece ojeleri güzel ve etkili bir şekilde çıkarmaya yaradığını düşünmek ona yapılan en büyük haksızlıktır. Aseton, hem bitkilerin hem de hayvanların doğal bir metabolik ürünüdür. Aseton  fizyolojik olarak kanda ve idrarda mevcuttur. Eğer şeker hastasıysanız idrarınızda çok fazla aseton vardır ve bu idrarınızın keskin kokmasına neden olur. Bu nedenle şeker hastası olup olmadığınızı belirleyici bir özelliğe sahiptir.

Vücudumuzdaki Aseton Tehlikeli Midir?

En tehlikeli zehir bile doğru miktarda kullanıldığında iyileştirici etkiye sahip olabilir.Vücudumuzdaki aseton belirli bir işleve sahipken miktarının artması şeker hastalığıyla ilişkilendiriliyor. Bunu belirlemek için de idrar testi yaptırmanız gerekiyor.

Asetonun artmasının birden fazla tekil veya çoğul nedeni olabilir. Diyabet, pankreas içinde bulunan hücrelerin tüketin göstermesi sonucunda oluşan diyabetik durumlar, bilinçsiz yapılan diyetler,uzun süre aç kalınması,ateşli hastalıklar, aşırı yağlı beslenme, preeklampsi, anestezi ve sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir sağlık sorunu asetonun artmasına neden olabiliyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı