Bilgi

Aşırı Kıskançlık: Othello Sendromu


Hayatımız boyunca hepimizin mutlaka yaşadığı duygu şüphesiz kıskançlıktır. Çoğumuzun yaşamını etkileyen ve rahatsız edici duygulardan biri olan kıskançlık beraberinde mutsuzluk, çaresizlik, yalnızlık, değersizlik ve öfkeyi getirir. Kıskançlık kimi zaman kişinin kendisinde olan bir şeyi kaybetme kimi zaman da başkasında olan bir şeyin kendisinde olması gerektiğini düşünmesi durumunda ortaya çıkan bir duygudur.

Bu yazımızda sizlere patolojik bir kıskançlık olan Othello Sendromu’ndan bahsedeceğiz. Öncelikle bu ismin nerden geldiği hakkında bilgi vererek yazımıza devam edelim.

Bu sendromun adına ilham olan Shakespeare’in ünlü eserlerinden biri olan Othello’dur. Oyunun kahramanları olan Othello ve eşi Desdemona birbirlerine aşık tutkulu bir çifttir. Ancak bu çitin ilişkisi beklenmedik bir olay neticesinde zarar görür. Desdemona Othello’nun kendisine verdiği ilk hediye olan mendili kaybetmiştir. Othello eşinin mendili kaybetmesini kabullenemez. Othello ile önceden yaşadığı sorundan dolayı kin duyan Lago bu durum karşısında bir plan yapar ve Othello’nun Desdemona ve Cassio’nun bir ilişki yaşadığını düşünmesini sağlar. Bu duruma inanan Othello hem eşini hem de Cassio’yu öldürür. Bunun Lago’nun hain planı olduğunu öğrenince de kendini de öldürür.  Günümüzde de bu duruma sıkça rastladığımız gerçeğini göz önünde bulundurarak yazımızı detaylandırmaya devam edelim.

İşte öldürme boyutuna kadar gelen bu durum patolojik kıskançlık Othello sendromu olarak adlandırılmaktadır. Othello sendromu, John Todd (İngiliz psikiyatrist 1914-1987) tarafından K. Dewhurst ile birlikte yayınladığı bir makalesinde isimlendirilmiştir.  Bu bir hastalıktır ve bu hastalığın temelinde özgüven eksikliği olduğu bildirilmiştir. Kıskançlık durumu kadın ve erkeklerde farklılık gösterir öyle ki kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğu belirtilmiştir. Kadınlar bu durumu duygusal olarak yaşarken erkekler davranışsal olarak gösterirler ki bu şiddete dönüşmektedir.

Peki bu sendroma neden olan durumlar neler?

  • Bu sendromun nedenlerinden biri beynin sağ frontal lobunun düzgün çalışmadığı zaman bozukluğa neden olmasıdır. Burada meydana gelen hasar sonucunda birey sol lob üzerinden gelen sinyalleri doğru analiz edemez ve böylelikle duygularında mantığı kullanmayıp kontrolsüz kararlar alabilir ve saplantılı durumlar gelişebilir.
  • Alkol ve uyuşturucu bağımlılıkları gerçek olmayan şüpheleri takıntıları çok daha somut hale getirerek bu sendroma alt yapı hazırlayabilir.
  • Parkinson,  alzheimer gibi hastalıklara sahip olmak sendroma neden olabilir.
  • Güvensizlik, korku durumu da hastalığın nedenlerinden biri olabilir.

Othello Sendromu Belirtileri

  • Birlikte olduğu kişiyi herkesten, her şeyden aşırı derecede kıskanma
  • Aldatılma korkusu
  • Kontrolsüz ve aşırı tepki verme
  • Kendini çaresiz, değersiz, mutsuz hissetme
  • Saldırganlık, şiddet eğilimi
  • Sevdiği insandan ayrılmaktan korkarak bu durumu fobi haline getirmek

Othello sendromu yaşayan bireyler hem kendilerine hem de sevdiği kişilere zarar verebilmektedir. Yaşadığı ruhsal sorunlar hayatını olumsuz etkiler o yüzden bu kişiler mutlaka tedavi olmalıdır.  Bu hastalığın tedavisinde psikiyatrik yardım oldukça önemlidir ayrıca ilaç tedavisi ile birlikte bu durumun üstesinden gelebilmek için bazı terapiler de yararlı olacaktır.

Sonuç olarak her şeyi dozunda yaşamalıyız çünkü hayatı ne kendimize ne de bir başkasına zindan etmeye hakkımız yok. Elbette ki seven insan kıskanır ama ölçülü bir şekilde aşırıya kaçmadan saplantı haline getirmeden. Çünkü;

“Kıskançlık, duyguların en korkuncu olduğu kadar en aldatıcısıdır da”…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı