Bilgi

Bilgisayar Nedir? Bilgisayar İç Donanım Birimleri Nelerdir?


Bilgisayar, kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. İlk elektrikli bilgisayar ENIAC’tır. Bilgisayarlar tarih boyunca çok farklı biçimlerde karşımıza çıkmışlardır. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla güç tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler. Bu kadar küçük imal edilebilmelerinin temel nedeni 1969 yılında yarı iletkenler ile çok küçük alanlara sığdırılabilen devreler yapılabilmesidir. Şu anda kullandığımız bilgisayarlar Intel’in ilk işlemci unvanına sahip olan 4004’ten sonra bilgisayar teknolojisi hız kazanmıştır. Toplumumuz kişisel bilgisayarı ve onun taşınabilir eşdeğeri, dizüstü bilgisayarını, bilgi çağının simgeleri olarak tanıdılar ve bilgisayar kavramıyla özdeşleştirdiler. Günümüzde çok yaygın kullanılmaktadırlar. Bilgisayarın temel çalışma prensibi ikili sayı sistemi yani sadece 0 ve 1 den oluşan kodlamalardır.

bilgisayar parçaları

Bir donanım parçası bilgisayarın kasasına yerleştiriliyorsa buna iç donanım denir.

İç Donanım Parçaları:

  • Ana Kart
  • Fan (soğutucu)
  • RAM
  • Hard disk
  • Ses Kartı
  • Modem Kartı
  • Ekran Kartı

1-ANA KART

Diğer adı devre kartıdır. Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasındaki iletişimi sağlayan bir elektronik devredir.Bu kart bilgisayar için önemli bir parça olup ana kart olmadan hiçbir sistemi çalıştıramayız.En iyi birleşmeyi sağlayan ana karttır. Günümüzde ana kart üreticileri olarak Intel, Gigabyte, MSI ve Asus örnekleri verilebilir.

2-FAN

Bilgisayarın içinde barındırdığı donanımlarını soğutmaya yarayan ve hızlandırmasını sağlayan pervaneli ekipmandır. Fanlar boyutlarına ve devir hızlarına göre birçok gruba ayrılır.

3-RAM

Açılımı: Random Access Memory. Türkçesi rastgele erişimli bellek demektir.Bir nevi hafıza kartıdır.Bilgisayardaki bilgilerin geçici olarak depolandığı yerdir.bu bilgiler istenildiği zaman silinip,okunup,depolanabilir.Elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda Ram bellekteki tüm bilgiler silinir. Başka bir deyişle RAM bellek boşalır.Şu anda SD ve DDR bellekler çoğunluktadır.

4-HARD DİSK

Verileri saklamak için kullanılan birimdir. Verilerin kaydedilmesinde mıknatıslanma mantığı kullanılır. Mıknatısın iki kutbu dijital olarak 1 ve 0 ‘ı temsil eder. Verilerimiz böylece küçük mıknatıslar halinde bu manyetik ortamlara yazılırlar. Piyasada 80,120,160,200,250 Gb büyüklüğünde hard diskler bulunmaktadır.

Hard disk Kullanımında dikkat edilecek hususlar?

1-Kasanın en alt kısmına montaj edilmeli.
2-Bağlantı uçları (Power ile IDE) kırmızı renkli uçları birbirine dönük olmalıdır.
3-Hard disk sanal olarak en az ikiye bölünmelidir.
4-Darbelerden kaçınılmalıdır.
5-Çalışırken kesinlikle hareket ettirilmemelidir.
6-Kapaklarının vidaları gevşetilmemelidir.
7-Jampır ayarlarının uygunluğu kontrol edilmelidir.

5-SES KARTI

Ses sinyallerini bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştürür. Bilgisayarın dış dünya ile bağlantılarını sağlar. Sesi dışarı duyurmak için kullanılır. Ses sinyallerini sentezlemek, kaydetmek, karıştırmak, değiştirmek ve yürütmek gibi görevleri vardır.Sesi oluşturmak için 3 ana teknik bulunur.Bunlar FM (frekans ayarlanması)wavetable (örnek ses kullanımı) ve fiziksel modelleme teknikleridir.

6-MODEM KARTI

Telefondan gelen analog sinyalleri verilere, bilgisayardaki verileri de analog sinyallerine dönüştürür. Dijital sinyallerin analog sinyallere çevrilmesine ‘modülasyon’, analog sinyallerin dijital sinyallere çevrilmesine de ‘demodülasyon’ denir. Modem “modülasyon” ve “demodülasyon” kelimelerinin kısaltmasından isimlendirilmiştir. Günümüzdeki modemler faks işlemi gördükleri için modemlere faks/modem adı verilmektedir. Bu kartlarda bir faks cihazının bütün özellikleri vardır. Faks/modem kartları bilgisayardaki veriler başka bir bilgisayara veya faks cihazına faks olarak gönderebilir,faks cihazlarından gelen verileri bilgisayar ortamına kaydedilir veya doğrudan yazıcıdan baskı yapılabilir.

7-EKRAN KARTI

Bilgisayardaki işlemleri bilgisayara aktarmaya yarar.64,128,256,512 Mb büyüklüklerinde ekran kartları bulunmaktadır. Bu boyutlar saniyede işleyebileceği veri miktarını belirtir.Yani sadece yazı yazmak için ekran kartının büyük olması önemli değil.Eğer ofis kullanıcısıysak 64Mb, ara sıra oyun oynamak istiyorsak 128 Mb, Tüm oyunları oynamak yada multimedia programları (Görüntü, resim işleme) kullanmak istiyorsak 256 ve üstü ekran kartlarını tercih etmeliyiz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı