Bilgi

Böcek Yiyen Bitkiler Nelerdir?


Bitkiler hayvanların aksine hareketsiz saldırgan olmayan canlılar olarak bilinir. Ancak bazı bitkilerin böcek yemeleri ve avını yakalayabilmek için tuzak kurmaları insanları hayretler içerisinde bırakmaktadır. Peki bu bitkiler neden et yeme ihtiyacı duyarlar? Asitli besinlerden yoksun yerlerde yetiştikleri için besinlerini toprak dışından karşılama ihtiyacı duyarlar yeterince azot alamadıkları için yakaladıkları böceğin proteinini sindirerek azot ihtiyacını giderirler. Bu bitkiler elbette böcek yemeden de yaşarlar fakat gelişimleri yavaş olur. Bu bitkiler nelerdir kısaca bakalım;

Su İbriği

Hindistan’ın doğusundaki sıcak iklimi seven ibriğe bezer görünümleriyle dikkatleri üzerine çeken bitkilerdir. Bu bitki nepenthes türüdür yaprakları dibinde su bulunan bir tüp şekline sahiptir. İçi sindirim sıvısı ile dolu olan sürahiye benzeyen bu bitkiye yaklaşan canlılar kaygan yüzeye tutunamayarak kayarlar ve sıvı içerisinde boğulurlar. Genellikle tuzaklarına düşen böceklerle beslenirler. Böceklerin bu bitkinin etrafında dolaşma nedenleri ise ibrik şeklindeki bitkinin kenarlarında lezzetli şekerli sıvı üretmesidir. Yalnızca böcekler değil aynı zamanda  kurbağa larvaları da bu tuzağa düşebilmektedir.  Bitki avladığı böcekleri sindirebilmek için özel yardımcıları olan sinek larvaları ile sindirime başlarlar.

Sinek Kapan

Sinek kapan veya böcek kapan (Dionaea muscipula) Amerika’nın güneydoğusunda yaşar. 20-30 yıl kadar yaşayabilmektedir. En çok bilinen böcek yiyen bitki türüdür. Çanak benzeri yaprakları tüycüklerle kaplıdır. Hoş kokuları ile böceği kendisine çeken bu bitkinin tüycüklerine dokunduğu anda saniyenin onda biri kadar hızlı bir sürede kapanır.  Eğer böcek küçükse yaprağın kenarındaki kıllarından kaçabilir böylece küçük bir böcek için bitki çok fazla enerji harcanmamış olur. Yaprak tamamen kapandıktan sonra enzimler salgılanır ve böcek öğütülür.

Güneş Gülü

Güneş gülü (Drosera rotundifolia) bitkisinin çoğu Avustralya’da yaşar. Yaprakları kürek veya yuvarlak şekildedir, uzun tüylüdür bu yapraklar canlı yüzeye yaklaştığında yapışkan bir nektar salgılar ve böceğin kaçmasını önlemek için kıvrılır. Böylece av boğularak ölür ve sindirilir. Bu bitkiyle ilgili ilginç bir durum var ki bu bitkinin yapraklarında Apiomerus türü böcekler yaşıyor fakat bu bitkinin salgısı bu canlıları yakalayamıyor ve bu böcekler bitkinin avlarından kalanlarla besleniyor. Bu böceğin dışkısı da bu bitki tarafından sindiriliyor, bu ilişkileri mutualist yaşam olarak nitelendirilebilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı