Bilgi

Çağın En Tehlikeli Bilgisayar Virüsü: WannaCrypt


Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız WannaCrypt yada diğer isimleriyle WannaCry WanaCrypt0r 2.0Wanna Decryptor, Microsoft Windows’u hedef alan bir fidye virüsüdür. Mayıs 2017‘de 99 ülkedeki 230.000 bilgisayara bulaşarak 28 dilde fidye talep eden geniş çaplı bir siber saldırı başlattı. WannaCry, enfekte olduğu bilgisayardaki dosyaları şifreleyip yeniden erişime açılabilmesi için fidye talep etmektedir. Saldırı, Europol tarafından eşi benzeri görülmemiş şekilde tarif edildi.

Saldırı, İspanya’daki telekom şirketi Telefónica, enerji şirketi Iberdrola ve kamu hizmeti şirketi Gas Natural’ın da aralarında bulunduğu büyük kuruluşların yanı sıra İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), FedEx ve Deutsche Bahn‘i de etkiledi. En az 99 ülkedeki diğer hedeflerin de aynı zamanda saldırıya uğradığı bildirildi. Rusya İçişleri Bakanlığı, Rusya Acil Durum Bakanlığı ve Rusya telekomünikasyon şirketi MegaFon da virüsün binden fazla bilgisayara enfekte olduğunu bildirdi.

WannaCry’ın ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından Microsoft Windows işletim sistemlerini kullanan bilgisayarlara saldırmak üzere geliştirilen EternalBlue‘yu kötüye kullandığı düşünülmektedir. Temel güvenlik açığını gidermeye yönelik bir düzeltme yaması 14 Mart 2017’de yayımlanmış olmasına rağmen, güvenlik güncelleştirmelerinin uygulanmasının gecikmesi bazı kullanıcılar ve kuruluşları savunmasız bıraktı.

Yeni bulaşmaları önleyebilecek bir öldürme anahtarı bulundu. Araştırmacılar tarafından aktif hâle getirilek WannaCry’ın yayılımının yavaşlaması ya da durdurulması hedeflendi. Ancak fidye yazılımın farklı sürümleri yayınlanabilir ve güvenlik açığı bulunan sistemlerin güncellenmesi gerekmektedir.

“13 Mayıs 2017’de, Microsoft’un güncelleme desteği vermeyi çoktandır bıraktığı Windows XP, Windows 8 ve Windows Server 2003 için bir güvenlik güncelleştirmesi oluşturmak için olağan dışı bir adım attığı bildirildi.”

Microsoft Açıklamasını Okumak İçin >>> Devamı Oku

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı