Bilgi

Drone Uçurmak Nerelerde Yasaktır? Drone Uçuş İzni Nereden Alınır?


Drone son yıllarda dünyada çok popüler olan hava araçlarından biridir. Anlamı erkek arı olan bu araç, artık her alanda ve her amaçla kullanılabilmektedir. Tabi droneler ile ilgili merak edilen çok önemli bir detay vardır. Drone uçurmak nerelerde yasaktır ve bu araçları uçurmak için nereden izin alınacağı konusu birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Bu önemli konu hakkında bilgi vermeden önce sizlere bu aracın ne olduğu ve nasıl çalıştığı konusunda bilgi vermek istiyoruz.

Drone Nedir ve Nasıl Çalışır?

İnsansız hava aracı olarak bilinen droneler, ilk olarak askeri amaçla kullanılmaya başlansa da günümüzde daha yoğun bir kullanıma sahiptir. Üstelik artık bu ürünlere ulaşabilmek de çok kolaydır. Drone nedir merak edenler için bu araçlar uzaktan kumandalarla kontrol edilebilen insansız hava araçlarıdır. Bu araçlar çalışma mantığına göre iki türde karşımıza çıkar. Bunlardan ilki; Wi-Fi bağlantısı ile çalışan ve uzaktan kumandayla kontrol edilen araçlardır. Bunlar belirli bir mesafeye kadar çıkar ve şarjlı olarak çalışır. Şarjı bitinceye kadar havadan çekim yapılmasına olanak sağlar.

Diğer drone aracı ise internet bağlantısının olmadığı alanlarda da kullanılabilen Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi ile çalışan ve sürekli havada olacak olan ürünlerdir. Bu araçlar, özellikle internet erişimi olmayan bölgelere, internet götürebilmek için kullanılacak olan bir teknolojidir.

Drone Uçurmak Neden Yasaklanır?

Drone uçurmak son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir ancak bu araçları uçurmanın getirdiği bazı olumsuz durumlardan dolayı da yetkililerce bazı sınırlamalar getirilmiştir. Öncelikle neden yasaklar getirildiğini ve bu hava araçlarının nasıl sorunlar yaratabileceği konusunda bilgi vermek istiyoruz. Drone uçurmak neden yasak merak ediyorsanız yazımızdan bu konuda bilgi alabilirsiniz. Öncelikle drone uçurmak genel olarak değil bazı bölgelerde ve bazı durumlarda yasak olan bir durumdur. Genel olarak drone uçurmanın yasak olduğu durumlar şöyle olmaktadır;

  • Drone uçurmak hava araçlarının yoğun olduğu ve alçakta uçtuğu durumlarda yasaktır.
  • Görüntü alınmasının sakıncalı olduğu askeri alanlarda yine drone uçuşuna izin verilmemektedir.
  • Kişilerin şahsi arazileri üzerinde drone uçurmak yasaktır. Kişiler evlerinde veya iş yerlerinde görüntü alınması ve mahreminin kaydedilmesine karşı drone uçurmanıza izin vermeyebilir.

Drone Uçurmanın Yasak Olduğu Yerler

Teknolojinin gelişmesi hayatımızda güzel gelişmelere neden olmuş ve bizlere yeni oyuncaklar sunmuştur. Drone aracı da bu oyuncaklardan biridir ve birçok kişi bu araçları kullanmayı çok sevmektedir. Birçok alanda kullanılan ve çok sevilen bu araçlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli detaylardan biri, bu aracın her yerde kullanılamayacağıdır. Ülkemizde bazı bölgelerde bu araçların kullanılması yasaktır. Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı talimata göre drone uçurmanın yasak olduğu yerler aşağıdaki gibidir;

  • Havaalanına yasak olan yerlerde kazaların artmasına neden olabileceği için drone uçuşlarında kısıtlamalar getirilmiştir.
  • Askeri bölgelerde drone uçuşlarına kesin olarak yasak getirilmektedir.
  • Bazı valilikler ve belediyeler istedikleri bölgelerde drone uçuşlarına yasak getirebilme hakkına sahiptir.

Drone Araçlarının Sisteme Kaydedilmesi

Drone hava araçları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de sisteme kaydettirilmesidir. Kullanılan drone araçları 500 gramdan fazla olduğunda mutlaka sisteme kaydettirilmesi gerekir. Bu sistem Sivil Havacılık sistemidir. Drone sisteme kaydedilirken, kişilerin yaş sınırları da önemli bir konudur. Bu konuda bilinmesi gerekenler şöyledir;

  • 500 gr- 4 kg arasında olan drone araçları için yaş sınırı en az 12’dir.
  • 4 kg- 25 kg arasında olan drone araçları için yaş sınırı 15’tir.
  • Daha fazla ağırlıkta olan araçlar için özel pilot lisansı alma zorunluluğu vardır.

Drone Uçurma İzni Nasıl Alınır?

Drone uçuşlarının yasak olduğu durumlarda ve bölgelerde izin almak istediğinizde yapmanız gereken öncelikle Mülki İdari Amirliklerden, uçuş yapılacak olan bölgedeki kaymakamlıktan veya Valilikten alınır. Sivil Havacılık Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgeye ve mevzuata göre gerekli izin başvurusuna başlanır. Kurumlardan gerekli izin alındığında ancak bu uçuş yapılabilir. Drone uçuş izni nereden alınır merak edenler için kısacası kaymakamlıklardan veya valilikten diyebiliriz.

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Drone araçları günümüzde birçok alanda kullanılabilen ürünlerdir. İlk başlarda insanlar hobi amaçlı olarak bu araçları kullansa da zamanla birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Drone kullanım alanları genel olarak şöyledir;

  • Gazetecilik ve Show dünyasında drone kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle önemli organizasyonlarda ve olimpiyatlarda bu araçların çok kullanıldığını söyleyebiliriz. Hatta yurtdışında birçok üniversite de drone gazeteciliği bölümü vardır.
  • Ekstrem sporların kaydedilmesi için özellikle çok fazla tercih edilen bir üründür.
  • Seyahat ederken, şehirlerin eşsiz manzaralarını, kuş bakışı görüntülemek ve kayıt altına almak için tercih edebilirsiniz.
  • Reklam ve pazarlama alanında kullanılabilen bir araçtır. Reklam ve tanıtıma büyük bütçe ayıramayan işletmeler için rahatlık bu şekilde uygun maliyetli video çekilebilir.
  • Tarım alanında, çiftçilerin tarım arazilerinin denetlenmesi için bu araçlar kullanılabilir.
  • Kargo sektöründe kullanılabilen bir araçtır. Gelecekte kargo teslimatlarının yaygın olarak bu şekilde yapılacağı düşünülmektedir.
  • Drone kullanıcıları arasında yarışlar yapılmakta ve bu bambaşka bir müsabakaya dönüşmektedir.
  • Drone kullanımının yaygın olduğu sektörlerden biri de sağlıktır. İlaçların hızlı bir şekilde ulaştırılması amacıyla kullanılan çok pratik bir araçtır.

Drone araçları daha birçok alanda kullanılmaktadır. Tabi bu araçların kullanılması için mutlaka izin alınması gerekir. Drone uçurmak nerelerde yasaktır ve uçuş izni nasıl alınır merak edenler genel olarak yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı