Bilgi

Dünyanın En Çok Çay Tüketen Ülkeleri


Dünya, kahveyi seven insanlar ile çayı seven insanlar şeklinde ikiye ayrılmış gibi görünüyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dünyada kahveden çok daha fazla çay içen bulunuyor. Aslında, çay sudan sonra en popüler ikinci içecektir. Peki bu bitkisel içeceğin kullanımı ne zaman başladı? Birçok araştırmacı, çayın 3. yüzyılda Çin’de tıbbi bir içecek olarak ortaya çıktığı konusunda hemfikir. Efsaneye göre Çin’in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer. Bundan yaklaşık 1300 yıl sonra, Portekizli tüccarlar çay ile tanıştı ve şimdi dünyanın dört bir yanında alınıp satılıyor. Çayı Amerika’ya ulaştıran ise Peter Stuyvesant’tır. Bugün New York olarak anılan New Amsterdam’a yerleşen Hollandalı koloniler, Amerika’nın ilk çay tiryakileri olarak tarihe geçerler. Dünyanın her köşesine ulaşan çay, bugün insanlar tarafından akla gelebilecek birçok farklı şekilde içiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda kişi başına çay tüketiminin en çok olduğu ülkeler Türkiye, İrlanda ve İngiltere‘dir.

Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay çalısının bilimsel ismi Camellia sinensistir. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır. Türkiye’de çay, sadece Gürcistan sınırından başlayan ve Fatsa’ya kadar uzanan alan içerisinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye’de yaygın olarak çay, Doğu Karadeniz bölgesinden toplanan çay yapraklarından yapılan kırmızı renkteki içecek için kullanılır.

Çayları birçok kritere göre sınıflara ayırmak mümkün olmakla beraber; üç temel çay çeşidi vardır. Bunlar, siyah çay, yeşil çay ve beyaz çaydır. Bunların dışında, yetiştiği bahçe, yaprak boyutu, işleme yöntemi, fermantasyon yöntemlerine göre de sınıflara ayırmak mümkündür. Bitki çayı, terimi meyve ve bitkilerin işlenmesi ile elde edilen içecekleri kapsar. Kuşburnu gibi bitki çaylarında gerçekte çay yaprakları yoktur. Bazı bitkilerin aromaları çaylara eklenerek meyve ve bitki aromalı çaylar elde edilmektedir.

Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynaktır. İçinde bulunan mineraller nedeniyle kemik ve diş sağlığına faydalıdır. Ancak neredeyse hiç karbonhidrat, protein ve yağ içermez, Şeker ya da diğer katkılarla tatlandırılır.

Bilimsel araştırmalarda çayda bulunan Theanine maddesi, çaydaki kafein ile dengeli bir şekildedir. Theanine maddesi, doğal bir yatıştırıcı olup kafein gibi maddelerinde oluşan etkileri dengeler, bu açıdan kahve sonrası yaşanan kalp çarpıntısı gibi sorunlar çay içenlerde çayla alakalı olarak görülmez. Çay içindeki Theanine maddesi, çayı içenin sinirlerini rahatlatır ve tansiyonu dengeler.

Dünyada en önde gelen çay üretici ülkeleri ise şu ülkelerdir: Hindistan, Sri Lanka, Çin, Türkiye, Kenya, Endonezya, Malavi ve Vietnam.

Dünyanın En Çok Çay Tüketen Ülkeleri

Sıra Ülke Kişi Başına Yıllık Çay Tüketimi
1 Türkiye 3.16 kg
2 İrlanda 2.19 kg
3 İngiltere 1.94 kg
4 İran 1.50 kg
5 Rusya 1.38 kg
6 Fas 1.22 kg
7 Yeni Zelanda 1.19 kg
8 Mısır 1.01 kg
9 Polonya 1.00 kg
10 Japonya 0.97 kg

Kaynak: https://www.worldatlas.com/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı