Bilgi

Ev Alım-Satımında Para Nasıl Ödenir?


Bu yazımızda sizlere Ev alımında para nasıl ödenir? Ev alım satımında para nasıl ödenir? Ev satışında para transferi nasıl yapılır? Ev satarken para nasıl alınır? Tapuda para alışverişi nasıl olur? Tapuda para ödemesi nasıl yapılır? gibi sorulara yanıt vereceğiz.

Bir ev/konut satın almak istediğinizde evin karşılığı olan paranın ödenme şekli oldukça önemlidir. Her türlü dolandırılma işlemine karşın önceden yeterli bilgiye sahip olmanız sizi çıkabilecek olumsuzluklara karşı koruyacaktır.

Bir ev satın alınırken dikkat edilecek temel unsur evin net karşılığı, arada varsa emlakçının ücreti ve tapu masraflarını kimin ödeyeceğidir. Bu üç temel unsuru birlikte hesaplayıp net bir fiyat belirlemenizde ve buna göre adım atmanızda fayda vardır. Keza sonradan ortaya çıkabilecek masraflar başınızı ağrıtabilir.

Bu üç işlem tamamsa evin yasal sahibi (varsa diğer ilgili kişilerle) birlikte herhangi bir NOTER’e gidilir. NOTER Görevlisi işlemleri kontrol ettikten sonra evi satın alacak kişiye “satış işleminde herhangi bir olumsuzluk yok, satış işlemlerini başlatabiliriz” dediğinde para teslimatı veya para ödemesi gerçekleştirilir. Para teslimi genellikle bu durumda üç farklı yolla yapılabilir.

1- Elden para teslimi: NOTER Görevlisi satım işleminde herhangi bir olumsuzluk yok dediğinde satıcıya elden parası ödenir. Tabi bu miktar 30-40.000 TL’ye kadar rahatlıkla yapılabilir. Ancak daha yüksek meblağlarda para sayımı zor olabilir veya arada sahte para karışması söz konusu olabilir. Bu durumda mümkünse aşağıda anlattığım diğer yöntemi deneyin. Ancak güvenilir biri ise doğrudan bankadan parayı beraber çekip’te notere gidebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ancak NOTER’de görevlinin işlemleri başlatıyoruz cümlesinden sonra para verilmeden/alınmadan işlemleri yapmayınız.

2- Online EFT/Havale: NOTER’de ev alımında herhangi bir olumsuzluk yoksa doğrudan online EFT/Havale ile cep telefonundan yapabilirsiniz. NOTER Satım işlemini okey’lediğinde size verilen hesaba EFT/Havale yapılır. İlgili kişi hesabına EFT/Havale alındığını onayladığında işlemlere geçilir. Burada dikkat edilmesi gereken EFT/Havale yapılırken açıklama kısmına satın alınan ev bilgileri girilmelidir. Örneğin İstanbul Sarıyer 979 Ada 1250 Parsel Ev Ücreti gibi. Havale aynı bankanın şubeleri arasında yapıldığından hesaba para hemen gider ancak EFT farklı bankaların şubeleri arasında yapıldığından 30 dk ya kadar zaman alabilir. NOT: Yüksek miktarda EFT için bankanızdan mutlaka talimat vermeniz gerekiyor. Aksi halde EFT veya Havaleye izin vermeyebilir.

3- Bloke Çek Kullanımı: En güvenilir ancak pahalı bir yöntemdir. Yani biraz masraflıdır. Bankaya verilen bir ödeme talimatıdır. Hem alıcıyı hemde satıcıyı korumaya yöneliktir. Bankanızdan bir ev almak istediğinizi ve bloke çek yaptırmak istediğini söylüyorsunuz. Banka görevlisi evi satacağınız kişiyi, evin bilgilerini ve ödemek istediğiniz miktarı belirleyip BLOKE ÇEK veriyor. NOTER’de işlem tamamsa satıcıya bloke çek veriyorsunuz. Satıcı bununla bankaya gelip parayı alıyor. Pek yapılmayan ancak olabildiğince güvenilir bir yöntemdir.

Sonuç: Öyle yada böyle karşılıklı güven esas olsada kendinize güvenmiyorsanız alım-satım işlemlerinde muhakkak yanınızda birileri ile gidin. Satıcı ile herşeyi olabildiğince açık ve net konuşun. Paranın tesliminden diğer tüm işlemlere kadar. Çünkü sonradan çıkabilecek bir durum hem sizi hemde satıcıyı üzebilir veya yanlış algılamaya neden olabilir. Bu nedenle hem siz hemde satıcı olan kişi doğrudan çıkabilecek tüm sorunları net bir şekilde konuşun.

Siz karşınızdakine ne kadar güveniyorsanız karşıdaki de size o kadar güvenecektir. Bu nedenle özellikle para tesliminde NOTER görevlisinin talimatını beklemeden kesinlikle ödeme yapmayın.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı