Bilgi

F ve Q Klavyenin Ayırımı ve Tarihçesi


Q Klavye ya da QWERT Klavye türü dünyada en çok kullanılan klavye çeşitlerinden bir tanesidir. Her ne kadar İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olarak kullanılsa da günümüzde neredeyse bütün ülkelerde küçük değişiklikler dışında hemen hemen aynı şekilde kullanılmaktadır.

Q Klavyenin patenti 1874 yılında Christopher Latham Sholes, tarafından alınmıştır. Daha sonra ise aynı yıl daktilo şirketlerine satışı gerçekleşmiştir. Q Klavyenin adı harflerin sol üst köşesindeki “Q” harfinden gelir. Ayrıca “QWERTY” adı ise sol üst köşeden sağa doğru 6 harfin yan yana dizilmesiyle meydana gelmiştir.

Bilgisayarın yaygınlaşması ile beraber on parmak kullanıcılarının aynı şekilde devam etmesi için aynı kalıpta klavyeler oluşturulmuştur.

Q Klavye standardı Türkiye’de her ne kadar yaygın olarak kullanılsa da Türkçeye uygun değildir. Bunun temel nedeni Q klavyede, Türkçede en çok kullanılan harfler, uygunsuz bir biçimde yerleşmiş durumdadır.Bu durum kullanım zorlğunuda beraberinde getimektedir. Türkiye’de bilgisayar yaygınlaştıktan sonra ise Q Klavyenin yazım dilimize uygun olmadığı için İhsan Sıtkı Yener başkanlığında bilim adamları tarafından F Klavye meydana getirilmiştir. Q klavyenin F klavyeden farkı ise Türkçede kullanılan sesli harflerin bir arada toplanmış olmasıdır. Q klavyeyle F klavyeyi karşılaştırdığımızda ise yazım olarak Türkçeye uygun olmasından dolayı daha pratik bir şekilde yazım kolaylığı sağlamaktadır.

F  ve Q Klavyenin Farkı

f ve q klavye

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı