Bilgi

Gergedan Böceği Nedir?


Gergedan Böceği Türkiye’nin her yerinde görülebilen Scarabaeidae familyası içerisinde yer alan bir böcek türüdür. Bitkilere, hayvanlara veya insanlara herhangi bir zararının olmayan bu böcek türünün en belirgin özelliği erkek bireylerde gergedan gibi bir boynuzunun olmasıdır.

Diğere böcek türlerine oranla devasa büyüklükteki, uzun boynuzları ile bilinirler. Erkek gergedan böceklerinde başın ön tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır ve dişilerde bu çıkıntı bulunmaz. Ergin dönemde beslenmeyen erkek gergedan böceği çiftleşme zamanı geldiğinde öncelikle bir beslenme alanı bulmak zorundadır. Bu alanlar genellikle ağaçların reçine salgıladıkları yarıklar ve etrafında yer alır. Ancak gergedan böceklerinin çiftleşme için uygun buldukları bu beslenme alanları az sayıdadır ve bu alanlara talip olan çok sayıda erkek bulunur. Dolayısıyla gergedan böcekleri bu alanlar için diğer erkeklerle savaşmak zorundadırlar. Yapılan incelemelerde, bazı diğer faktörlerle birlikte, en uzun ve büyük boynuza sahip erkeklerin bu savaşları kazandığı görülmüştür. Büyük boynuzlu bir erkek sadece güçlü değil, aynı zamanda besin bulma konusunda da genetik ve davranışsal olarak becerikli birey anlamına gelmektedir. Araştırmacılar, gergedan böceği erkeklerinin bu boynuzları beslenmeden büyütemediğini keşfetmişlerdir: yani genetik bir temel olmasına rağmen, çevresel bir katkı olması gerekmektedir.

YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin (Oryctes Nasicornis) Avrupa’nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan’da da görüldüğünü söyledi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Veteriner Hekimi Hekim Kaçan “Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz.”

1 Yorum

1 Yorum

  1. murat

    19 Haziran 2019 at 18:30

    İnsanlara zararının olmadığı tam olarak doğru değil. Küçükken bi tanesi benim gözüme çarpmıştı da gözüm şişmişti.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı