Bilgi

Hayalet Beyinler: “Capgras Sendromu”


İnsanı diğer türlerden ayıran, kelimenin tam manasıyla gizemli bir organ; insan beyni.  O kadar karmaşık bir organ ki beynin nasıl çalıştığına insanın aklı yetmiyor.  En gelişmiş bir bilgisayardan bile daha karmaşık bir yapıya sahip olan görmemizi, duymamızı, hissetmemizi sağlayan diğer organlardan farklı yapıya sahip olan beynin nasıl çalıştığına dair bilgiler hala yetersiz.

İnsan beyni dünyadaki en büyük gizemlerden biri olmaya devam ediyor. Mesela o kadar sıra dışı hastalıklar  var ki teşhisi yapılmasına rağmen çoğu hala bilinmemeye devam ediyor.

Çoğumuzun alzheimer ya da şizofreni tanıdığı olmuştur. Ne kadar kötü hastalıklar olduğunu biliyoruz değil mi? Ya sevdiklerinizi tanımamanıza sebep olan Capgras sendromu’nu biliyor muyuz? Cevabınız hayır ise yazımızı okumaya devam edin. Çünkü;

Bugünkü yazımızda sendrom denilen kökeni ve durumu tam belli olmayan psikolojik bozukluklardan biri olan Capgras Sendromu’ndan bahsedeceğiz.

Diyelim sabah uyandınız etrafınızdaki insanların bu anneniz, babanız, eşiniz, çocuğunuz olabilir bunların yerine başkası geçmiş. Yani bunların yerine geçenler ikizleri gibi aynı görünüyor. Ne düşünürdünüz? İşteCapgras Sendromu‘na sahip kişilerin yaşadığı tam olarak bu. Adını duymadığımız ama gerçekte var olan bu hastalığı gelin birlikte öğrenelim.

İlk kez 1923 yılında Fransız Psikiyatr Capgras tarafından sanrısal bozukluk (paranoya) sendromu olarak tanımlanmış olan bu hastalıkta kişiler çevresinde bulunan diğer kişilerin gerçek olmadığını başkalarının yerine geçtiğini düşünürler.

Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen “demans”, epilepsi hastalarında ve kafasına bir darbe almış kişilerde görülmektedir. Beynin paryetal lobunda (vücudun çeşitli yerlerinden toplanan duyusal bilgilerden sorumlu olan varlıkların farkedilmesini tanınmasını sağlayan bölge) herhangi bir travma oluştuğunda bu sendrom görülür.

Bu sendromda duygu ile görme arasında bir çelişki görülür. Yani bu kişiler duygusal bir bağa sahip olduğu kişilere, hayvanlara hatta eşyalara yabancılaşırlar. Öyle ki bu kişiler gördükleri kişilerin ya da nesnelerin yerini benzerlerinin aldıklarını hatta bu kişilerin kendilerine zarar verecek olan sahtekarlar olarak algılamaya başlarlar. Bu hastalıktan kurtulamayacağı düşüncesine kapılan hastalar intihar girişiminde bile bulunabilirler.

Eğer etrafınızdaki hiçbir şeyin gerçek olmadığını ve onların yerini benzerlerinin aldığını, ev eşyalarında dinleme cihazlarının bulunduğu şüphesine kapılıyorsanız sizde de Capgras Sendromu olabilir.

Ciddiye alınması gereken bu hastalık ilerde şizofreniye neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Psikiyatriye başvurulması gereken bu hastalıkta psikoterapi, antipsikolojik ilaçla tedavi yöntemi uygulanır bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Sağlıklı günler…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı