Bilgi

Kasıkta Görülen Şişlik veya Yumru Nedir?


Kasıklarınız, vücudun her iki yanındaki bacakla birleştiği kıvrımdaki uyluğun üzerinde yer alan kısmıdır. Kasık bölgenizde bir yumru bulursanız bunun ciddi bir sorunun işareti olduğundan endişelenebilirsiniz. Ancak bu tür topaklar çoğu zaman uykunuzu kaçıracak bir şey değildir. Kasıkta görülen şişlik hakkında merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Kasık bölgenizi oluşturan herhangi bir vücut dokusunda yumrular oluşabilir. Kasıktaki anatomik yapılar; cildinizdeki normalde hissedemeyeceğiniz bir grup lenf bezi, birkaç bacak kası ve her iki tarafta kasık kanalından oluşur. Kasık kanalı, bağlar da dahil olmak üzere çeşitli yapıların karnınız ile genital bölgeniz arasından geçebileceği kısa bir geçittir.

Kasıktaki Yumrunun Nedeni

Kasıkta meydana gelen yumru veya şişliğin çeşitli nedenleri olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılan enfeksiyondur.  Kasıktaki şişlik, çıbanlara veya apselere yol açan cilt enfeksiyonlarına bağlı olabilir. Çoğunlukla şişlik kasık bölgesindeki derideki kıl köklerinin etrafında gelişebilirler. Bu yaygın cilt enfeksiyonuna folikülit denir. Folikülit, bazen cildin üzerine tam oturmayan iç çamaşırı giyerek çok fazla sürtünmesi veya tıraş olmaktan kaynaklanan küçük kesiklerin neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur.

Enfeksiyonlar ayrıca kasıkta lenf bezlerinin şişmesi nedeniyle olabilir. Bu lenf düğümleri, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminizin bir parçasıdır. Lenf düğümleriniz enfeksiyonlarla savaşırken şişer ve kasıklarınızda yumru olarak hissedilebilir. Bu tür enfeksiyonlar arasında deri enfeksiyonları, çocuk bezi döküntüleri ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bulunur.

Fıtıklar Kasıkta Şişlik Yapabilir

Kasıklarınızdaki yumru, bağırsakları yerinde tutan kas ve doku duvarındaki bir zayıflıktan dolayı meydana gelebilir. Bu tür fıtıklar kasık bölgesinde farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Kasıkta gelişebilen üç fıtık türü şunlardır:

  • Kasık fıtıkları: Bunlar erkeklerde daha yaygındır ve karın kas duvarındaki zayıf bir bölge olan kasık kanalından dışarı çıkan bağırsak dokusundan kaynaklanır. Kasıklarınızdaki yumru, özellikle öksürdüğünüzde, eğildiğinizde veya ağır bir nesneyi kaldırdığınızda ağrılı olabilir.
  • Femoral herniler: Bunlar kadınlarda daha yaygındır ve karın dokusu femoral kanaldan geçtiğinde ortaya çıkar. Nispeten nadirdirler ve tüm fıtıkların sadece% 3’ünü oluştururlar.
  • Kesi fıtıkları: Bunlar, önceki bir ameliyattan sonra yara izi veya başka bir yaralanmanın olduğu bölgede meydana gelir. Karın ameliyatı geçiren yaklaşık üç kişiden birinde daha sonra kesi fıtığı görülür.

Sebebi ne olursa olsun fıtık ciddi bir konudur. Zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz tavsiye edilir.

Kasıkta Görülen Şişlik Kanser Habercisi Olabilir

Kasık bölgesi, cildinizin diğer bölgeleri gibi güneşe maruz kalmaz. Bu, bu bölgedeki cilt kanserlerinin nadir olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, kasık bölgesindeki derideki kanserli olmayan yumrular sıklıkla görülebilir. Kasık bölgesi daha yaygın şekilde “ben” olarak bilinen papillomları içerir.

Enfeksiyonlar genellikle şişmiş lenf bezlerinin sebebidir. Ancak bazı kanser türleri de bazı durumlarda lenf bezlerinizin şişmesine neden olabilir. Bunlar, lenfoma veya lösemi gibi kan kanserlerini veya vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan ve kasık bölgesine yayılan kanserleri içerir.

Kadınlarda da kasıkta görülen yumru sebebi kanser olabilir. Bazı kanserler kasık lenf düğümlerine yayılarak şişmelerine neden olur. Bu kanserler arasında melanom, yumurtalık, servikal, vulva ve vajina kanserleri yer alır. Kadınlarda kasıkta sert ve sabit olan ve iki haftadan fazla süren bezelye büyüklüğünde ağrılı bir yumru, pelvik veya vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen bir kanserinin işareti olabilir. Özellikle yüksek ateşin de devam ettiği durumlarda zaman kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.

Kadınlarda Kasıkta Görülen Yumru

Kadınlar kasık yakınında ağrılı yumrular yaşadığında bu durumunun nedeni genellikle erkeklerde gördüğümüz nedenlerle aynıdır. Kadınlarda kasıkta veya kasık yakınında iç uylukta bir yumrunun yaygın nedenleri şunlardır:

  • Vajinal maya enfeksiyonu: Bu, kaşıntıya ve beyaz akıntıya yol açan candida mantarının aşırı büyümesinden kaynaklanır.
  • Bakteriyel vajinoz: Bu yaygın enfeksiyon, bakterilerin aşırı büyümesinin vajinal pH dengenizi değiştirerek balık kokulu sulu vajinal akıntıya yol açmasından kaynaklanır.
  • Düşük dereceli enfeksiyon: Bu tür enfeksiyonlar, kasık kıllarınızı veya bacaklarınızı tıraş etmenizden kaynaklanabilir.
  • İYE: İdrar yolu enfeksiyonu anlamına gelir.
  • Selülit: Bu, yaygın ve potansiyel olarak ciddi bir bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Başlangıçta onu sıcak hisseden ve dokunulduğunda hassas veya acı veren kırmızı, şişmiş bir alan olarak görebilirsiniz. Sorun şu ki, bu kızarıklık ve şişlik hızla yayılabilir. Bu nedenle potansiyel olarak kan dolaşımına yayılmadan önce mümkün olan en kısa sürede tedaviye başvurmalısınız.
  • STD’ler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında genital herpes, sifiliz, bel soğukluğu, HIV ve daha fazlası bulunur.

Sebebi ne olursa olsun uzun süre varlığını devam ettiren kasık bölgesindeki şişlikler müdehale gerektirebilir. Doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

Kaşık Bölgesinde Görülen Farklı Yumru Türleri

Sebebe bağlı olarak, kasık kitlesi sert veya yumuşak olabilir. Ayrıca ağrılı veya ağrısız olabilir ve tek bir yerde hareketli veya sıkışmış olabilir. Kasık bölgesinde, üstünde veya yakınında en yaygın yumru türlerinin listesi aşağıdadır:

  • Kistler: Bunlar sıvı dolu yumrulardır ve zararsızdır. Büyüyüp biraz ağrı veya rahatsızlığa neden olabilirler.
  • Siğiller: Bunlar, bir virüsün neden olduğu küçük, etli büyümelerdir. Genital bölge etrafındakiler genital siğiller olarak adlandırılır ve insan papilloma virüsü veya HPV’den kaynaklanır. HPV için tıbbi bir tedavi olmamakla birlikte genital siğiller tedavi edilebilir.
  • Deri çıbanı veya apsesi: Bunlar genellikle ağrılıdır. Pembe veya kırmızıdır ve cilt enfeksiyonlarından kaynaklanır. Genellikle zararsızdırlar.
  • Lipom: Bunlar, cildinizin altındaki yağlı tabakada oluşan topaklardır. Yumuşak hissettirirler ve genellikle iyi huyludurlar.
  • Şişmiş bezler: Lenf düğümleriniz bir bezelye büyüklüğünde şişebilir ve bir enfeksiyon sonucu aniden ortaya çıkabilir. İyileştikten sonra şişlik azalır. Tersine, lenf düğümleriniz kanser sonucu şişerse, hızla ortaya çıkarlar, sert veya katı hissetme eğilimindedirler ve zamanla kaybolmazlar.
  • Fıtık: Fıtıktan kaynaklanan kasık kitleleri genellikle çok yumuşaktır ve uzandığınızda kaybolma eğilimi gösterirler.

Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere kasıkta görülen şişlik ve yumrular uzun süre varlıklarını devam ettirirse dikkatli olmak gerekir.

Önemli Not: Bu yazı bir doktor veya uzman tavsiyesi değildir. Teşhis ve tedavi konusunda bir sağlık merkezine veya doktorunuza başvurmanızı önemle hatırlatırız. Bu yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. 

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı