Bilgi

Kendir Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir?


Aslında kendir ve kenevir aynı şeylerdir. Kenevirden kendir yapılır. Bu sebeple de her iki isimle bilinir. Peki kendir tohumu nedir diye bakalım. Bu bitki, Cannabaceae familyasının bir üyesidir. Tek yıllık bitki olma özelliği taşır. İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynakları arasında yer alır. Saplarında mevcut olan lifler; iplik, dokuma ve kumaş yapımında kullanılmıştır. Asıl yetişme bölgesi Orta Asya’dır. Bu bitkinin yapraklarından tıp ve kozmetik sektörlerinde yararlanılır. Oldukça yağlı olan tohumu ise gıda sanayisınde karşımıza çıkar. Ayrıca sabun yapımında da kullanıldığı görülür.

Kendir Tohumu Faydaları Nelerdir?

Birçok insan kendir tohumlarını süper bir gıda olarak görür. Tohumların zengin bir beslenme profili vardır ve sağlık açısından yararlıdır. Bu küçük tohumlar protein, lif ve omega-3’ler ve omega-6’lar dahil olmak üzere sağlıklı yağ asitleri bakımından zengindir. Antioksidan etkileri vardır ve çok sayıda rahatsızlığın semptomlarını azaltarak kalp, cilt ve eklem sağlığını iyileştirebilirler. Kendirin faydaları protein içermesinden de kaynaklanmaktadır.

Kendir tohumları neredeyse soya fasulyesi kadar protein içerir. Her 30 gram (g) tohumda yaklaşık 3 yemek kaşığı 9.46 g protein vardır. Bu tohumlar eksiksiz bir protein kaynağıdır. Özetle dokuz temel amino asidin hepsini bünyesinde bulundurur. Amino asitler, tüm proteinler için yapı taşlarıdır. Vücut bu asitlerden dokuzunu üretemez. Bu nedenle kişi bunları diyet yoluyla vücuduna almalıdır. Kendir tohumları, özellikle kalp sağlığı için faydaları olan arginin adı verilen bir amino asit bakımından zengindir.

Kendir Tohumunda Doymamış Yağlar Bulunur

Çoklu doymamış yağların, özellikle omega-3 yağ asitlerinin sağlığa faydaları giderek daha iyi bilinmektedir. Kendir tohumları, bir omega-3 olan alfa-linolenik asit gibi büyük bir esansiyel yağ asitleri kaynağıdır. Vücut esansiyel yağ asitlerini üretemez ve vücudun bunları dışarıdan alınan besinlerden emmesi gerekir. Uzun vadeli sağlık için çok önemlidirler.

Omega-3’lerin omega-6’lara oranı da önemlidir. Genelde insanlar çok fazla omega-6 almak ister. Ancak çok az omega-3 yeme isteğindedir. Buna rağmen diyete kendir tohumu eklemek dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

2015 yılında bir hayvan çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonuçları tavukların diyetine kendir tohumu ve kenevir tohumu yağı dahil edildiğinde yumurta sarısında omega -3’ün arttığını göstermiştir. Ayrıca daha sağlıklı bir omega-3 ile omega-6 oranı elde edilmesinde de etkili olmuştur. Ayrıca kenevir tohumu doymuş yağ bakımından düşüktür ve trans yağ içermez.

Kenevir tohumları etkileyici bir dizi vitamin ve mineral içerir ve özellikle şu yönlerden zengindir:

  • E vitamini
  • Magnezyum
  • Fosfor

Bunlara ek olarak kendir tohumu iyi bir demir, çinko ve B vitamini kaynağıdır. Besin yararlarının yanı sıra, bazı araştırmalar kendir tohumlarının çok çeşitli olumlu sağlık etkilerine sahip olduğunu göstermektedir.

Beyninizi Koruyun

Kenevir tohumlarında CBD bileşiği bulunur. Bu bileşik nörolojik şartlara destek olabilmektedir. Food Chemistry dergisinde bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmaya göre kendir tohumu ekstresi antioksidan etkilere sahiptir.

2018’den bir incelemenin sonuçları, tohumlardaki bileşiklerin nöroprotektif, antienflamatuar etkilere sahip olabileceğini ve ayrıca bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan inceleme, bu potansiyel özellikler nedeniyle kendir tohumunun yararları için şu nörolojik koşullara yardımcı olabileceğini göstermektedir:

  • Parkinson hastalığı,
  • Alzheimer hastalığı,
  • Multipl Skleroz,
  • Nöropatik ağrı,
  • Çocukluk çağı nöbet bozuklukları.

Sayılan bu rahatsızlıklara kendir tohumu sadece destekleyici etki yapabilir. Herhangi bir rahatsızlık için kendir tohumu kullanmaya karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız şiddetle önerilir.

Kalp Sağlığını Artırmak İçin Kendir Tohumu

Tıp alanında bulunanlar, omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığını iyileştirdiğini düşünmektedir. Ayrıca kalp hastalığı sorunlarıyla karşılaşma riskini de aza indirdiği söylenmektedir. Kendir tohumları yüksek düzeyde omega-3 içermektedir. Bu tohumlar ayrıca nitrik okside dönüşen bir amino asit olan arginin içerir. Nitrik oksit, arter ve ven genişlemesinin meydana gelmesini sağlar. Bu durum kan damarı duvarlarının pürüzsüz ve elastik kalmasına yardımcı olur. Kan basıncını düşürmek, sağlıklı bir diyet yemek ve çeşitli egzersiz türlerine katılmak kalp yetmezliği riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Kendir nedir diye baktığınıza karşınıza sadece bitki hakkında bilgi değil bu türden faydalarını anlatan yazılar da çıkacaktır.

Cilt Sorunlarının Çözümü

Atopik dermati ve akne, her ikisi de kronik inflamasyondan kaynaklanabilir. Kenevir tohumlarındaki anti-enflamatuar bileşikler bu rahatsızlıkları gidermekte yardımcı olabilir. 2018 yılında yapılan bir incelemede diyet değişikliklerinin cilt hastalıkları üzerindeki etkilerine yer verildi. Yazarlar, daha fazla omega-3 yemenin akne semptomlarını iyileştirebileceğine dair kanıt bulmuşlardır. Ancak kendir tohumunun sağlığa faydaları arasında bu durumun yer alıp alamayacağı konusunda birkaç araştırmaya daha ihtiyaç vardır. Araştırmacılar ayrıca prebiyotiklerin ve bitki liflerinin atopik dermati semptomlarını yönetmeye yardımcı olabileceğini belirtiyorlar. Kendir tohumları, zengin bir bitki lifi kaynağıdır.

Diyetinize Kendir Tohumu Ekleyin

Kendir tohumlarını diyetinize dahil etmeyi deneyin. Bu konuda zorlanıyorsanız şunları uygulayabilirsiniz:

  • Süt veya yoğurt üzerine bütün veya öğütülmüş tohumları serpin.
  • Kendir tohumlarını smoothie’lere ekleyin.
  • Kendir tohumunu pişirdiğiniz diğer yemeklere ekleyin.
  • Bir salata üzerine diğer tohumlar veya fındıklarla birlikte kendir tohumu serpin.

İnsanlar kenevir tohumlarını bazı süpermarketlerde, sağlıklı gıda mağazalarında ve online satış mağazalarına bulabilirler. Kendir tohumunun faydaları için aktar adı verilen doğal bitkilerin satıldığı mağazalarda ekstra besinlerle takviye edilebilen kendir sütü de satılabilir. Ayrıca peynir altı suyu protein tozuna bitki bazlı bir alternatif olan kendir protein tozu gibi başka kenevir ürünleri de sunulmaktadır.

Önemli Not: Bu yazı bir doktor veya uzman tavsiyesi değildir. Teşhis ve tedavi konusunda bir sağlık merkezine veya doktorunuza başvurmanızı önemle hatırlatırız. Bu yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. 

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı