Bilgi

Katılımsız Kurulum Nedir? Katılımsız Kurulum Zararları Nelerdir?


Katılımsız Kurulum veya Katılımsız Program; unattended setup, silent install, gizli kurulum, otomatik kurulum, sessiz kurulum gibi işletim sisteminin arka planında kullanıcı müdahalesi olmadan, kendiliğinden yüklenen otomatik kurulumlardır. Katılımsız kurulum için hazırlanan uygulamanın çalıştırılması yeterlidir. Kurulum esnasında size kurulum ile ilgili hiçbir soru yöneltilmez ve programın yüklenmesi otomatik olarak yapılacaktır.

Katılımsız kurulumlar script, ek komutlar, çok çeşitli parametreler kullanılarak normal kurulum işlemlerinin (aşamalarının) önceden tanımlanması ile oluşturulur. Bu noktada normal program kurulumunda tarafınızdan yapılacak tüm adımlar-işlemler katılımsız kurulumda önceden belirlendiği için kurulum kendiliğinden tamamlanır. Katılımsız kurulum yapılırken anti virüs türü güvenlik yazılımları ve uygulamaları devre dışı bırakılmalıdır. Çünkü söz konusu kurulum arka planda gerçekleştiği için antivirüs programları bu işleme engel olabilir veya zararlı olarak nitelendireceği dosyaları silebilirler.

Katılımsız kurulum içeren program veya uygulamaları tercih edilerek bilgisayarına ihtiyaç duyduğunuz yazılımları yüklemeniz çok az zamanınızı alacaktır. Eğer hazırlanan katılımsız kurulum serial vb. lisanslama işlemleri içermiş ise programlarınız lisanlı (full) olarak kurulacaktır. Bu durumda kurulumdan sonra lisanslama gibi işlemler ile uğraşmayacaksınız anlamına gelecektir.

Bazı katılımsız program hazırlama programlarıyla istediğiniz uygulamalarıda çift tıkla kurulacak hale getirmeniz mümkün. En iyi ve kolay kullanımlı olan MCO MSI Package Builder programıdır. Buraya tıklayarak sayfasına gidebilirsiniz.

Doğrudan “Katılımsız Kurulum Zararlıdır” demek yanlış bir ifade olacaktır. Güvenilir kaynaklardan elde edeceğiniz katılımsız uygulamaları kullanmak bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak kötü niyetli kişiler tarafından katılımsız programların içerisine zararlı yazılımlar ekleyerek; bilgilerinizi çalma veya farklı amaçlara hizmet amacıyla bilgisayarınızı kullanma ihtimali her zaman bulunmaktadır.  Bu nedenle bu tür programları kullanırken dikkat etmenizde fayda var.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Armağan Dede

    21 Şubat 2020 at 23:43

    Öncelikle açıklama için teşekkürler.. Peki.. Bu tür programların güvenilir kaynaklarına nasıl ulaşacağız? Nereden ulaşacağız.. Ve ulaştıklarımızın gerçekten zararsız olduğunu nasıl anlarız..? Evet belki lisanslı programlar kullanın kendinizi daha garanti altına alabilirsiniz de diyebilirsiniz ancak zaman zaman programları ihtiyaçların karşılanması amacıyla kurup ardından kaldırıyoruz.. Bu durumda da bu tür programlara yöneliyoruz.. Yönlendirebileceğiniz güvenli program kaynakları varsa ve paylaşabilirseniz sevinirim…

    Saygılarımla…

    İyi çalışmalar.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı