Bilgi

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? En iyi kış lastiği hangisidir? Hangi Kış Lastiği Almalıyım?” Sorularına cevap vermeye çalışacağım.

Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

Kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde; kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunmalıdır.

Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanır: M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunur.

Kış lastiği üzerinde M+S işareti bulunan, 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiğe verilen isimdir. Arabalarda kuru ve sıcak havalarda kullanılan lastikler 7 derecenin altında sertleştikleri için yol tutumunu azaltmakta bu da kazalara sebep olmaktadır. Bu nedenle, kış lastikleri kullanımı önemli faydalar sağlamaktadır. Kış lastikleri arabanın “yol tutuşunu arttırmakta” ve “buzda tutunmayı” sağlamaktadır.

Kış lastikleri daha fazla kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretildiğinden hava soğuduğunda sertleşmiyor ve yol üzerinde daha yüksek tutuş ve güvenlik sağlıyor. Ayrıca bu lastikler karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25’e varan avantaj sağlıyor.

Kış koşullarında yapılan sürüş testlerine göre; yaz lastikleriyle 50 kilometre hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metreyken, kış lastikleri bu ölçüyü 36 metreye kadar düşürebiliyor.

Bütçenize en uygun kış lastiği seçimi için internetten yapacağınız bir araştırma yeterli olacaktır. Bazı sitelerde toplu alım teklifleri yapılmakta, böylece katılım sağlayanlar lastikleri tek başlarına almaktansa, toplu fiyattan yararlanıp daha ucuza mal etmektedir.

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalı. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken bir risk.

Aracınız için uygun boyutlarda lastik seçimi yapmalısınız. Aracınıza normalden daha büyük ya da daha küçük bir kış lastiği almanız yol tutuş performansını düşürecektir.

Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklanmaya sebep olabilir.

Seçilen kış lastiğinin üzerinde “Kış Lastiği” işareti olmalıdır. Kış lastiğinin garanti şartları öğrenilmelidir.

Alacağınız kış lastiğinin diş derinliğinin 3 milimetrenin altında olmamasına dikkat edin. Eğer lastiğin diş derinliği 3 milimetrenin altında ise bu durum kış lastiğinizden alacağınız çekiş performansının düşmesine neden olacağından sizin için risk oluşturacaktır.

Eğer mevcut kış lastiklerinizde aşınma ve ya yıpranma varsa yola çıkmadan önce lastiklerinizi yenilemenizde fayda olacaktır.

Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine de dikkat etmelisiniz.

Lastiklerin vakum sayısının fazla olmasında dikkat edilmelidir.

Yol tutuş kabiliyeti gibi lastiğin tanıtımında harflerle gösterilen değerlerin çoğu lastikte benzer değerlerde gösterilmektedir. Bu nedenle en iyi değerlerin A, B ve C olduğunu bilemekte fayda var.

Kış lastiklerinizi arabanıza takmadan önce, aracınızın balans ayarını yaptırın.

Kış lastiklerinizi değiştirmiş olsanız bile, aracınızda zincir bulundurma sorumluluğunuz devam eder. Kış lastikleri kullanınca zincir kullanımına gerek olmadığı düşünülmemelidir.

Lastiklerin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresi 5 yıl olmakla birlikte bunu üzerinde yazan üretim tarihinden anlayabilirsiniz. Üretim tarihi lastiklerin üzerinde hafta ve yıl olarak yazar. Örnek: “3815” yazan bir lastik 2015 yılının 38. haftasında üretilmiş anlamına gelir.

5 yıldan fazla beklemiş satılmamış lastikleri almamanız gerekmektedir. Çünkü 5 yıl boyunca kullanılmayan yatık lastikler özelliğini kaybeder ve diş derinliği bakımından yeni olsa dahi yeterli tutunmayı sağlayamaz. Kullanılan bir lastik yatan bir lastiğe göre yapısını daha iyi korur. Araç kullanım tarzı, kullanılan yol-zemin, hava şartları vb. durumlar lastiğin ömrünü değiştirmekle birlikte yaklaşık 40-50 bin kilometre kullanılabilir. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla daha yumuşak olduğu için daha çabuk aşınır, kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm’nin altına indiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.

En İyi Kış Lastiği Hangisidir?

En iyi kış lastiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Bu konu ile ilgili incelediğim makaleler de bile farklı farklı marka/modelde kış lastikleri tavsiye ediliyor. Her marka elbette kendi ürettiği kış lastiğinin yol tutuşunun daha iyi olduğunu söylüyor. Aslında kuzey yarım kürede özellikle kışı çok yoğun geçene ülkelerde en çok kullanılan lastiklere bakarak fikir edinebilirsiniz. Aslında bu bizi daha kolay yoldan doğru sonuca götürecektir. 

Aşağıda gördüğünüz tablo 1010tires.com‘un yaptığı analiz sonucunda elde ettiği verilere göre en iyi 10 kış lastiği modelini göstermektedir.

  • Pirelli Winter Ice Zero FR
  • Bridgestone Blizzak WS-80
  • Nexen Winguard Winspike
  • Dunlop Winter Maxx
  • Pirelli Winter 210 Sottozero Serie II
  • Hankook Winter i-cept evo
  • Falken HS449
  • Zeta Antarctica Ice MS
  • Continental WinterContact SI
  • Cooper Weather-Master S-T 2

Kaynak:

  • http://www.udhb.gov.tr/aciklama-77-basin-aciklamasi–kis-lastigi-kullanim-zorunlulugu-hk-.html
  • https://www.memurlar.net/haber/560913/kis-lastigi-secerken-nelere-dikkat-etmeliyiz.html
  • https://www.garajyeri.com/blog/genel/kis-lastigi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli
  • https://www.cnnturk.com/yasam/otomobil/kis-lastigi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli?page=9
  • https://dogruhaber.com.tr/haber/188347-Kis-lastigi-secerken-nelere-dikkat-edilmeli/
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170401-14.htm
  • https://cokgezenadam.com/kadin-suruculer-icin-kis-lastigi-secim-kilavuzu/
  • http://www.1010tires.com/Tires/Reviews/Passenger+Cars/Winter
  • https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı