Bilgi

Klavye Üzerinde Yer Alan Tuşların Görevleri


Klavye, bilgisayarın en önemli giriş ögesidir. Klavye üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar bulunmaktadır. Türkçeye özel iki tür tuş düzenlemesi vardır. Bunlar “F klavye ve Q klavye” şeklinde ikiye ayrılır. Klavye fonksiyon olarak bilgisayara veri girişi sağlamak ve komut vermekle görevlidir.

Klavye üzerinde Alfabe Tuşları, Sayı Tuşları, Fonksiyon Tuşları (F1- F12), Yön Tuşları, Klavye Göstergeleri ile bazı özel görevleri olan tuşlar bulunur. Klavyede her tuşa iki kod atanmıştır (Hex kodu). Tuşa basınca oluştur kodu tetiklenir. Tuş bırakıldığı zamanda bitir kodu tetiklenir. Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır. Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler. KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler. Bu işlemi çok hızlı zaman içinde gerçekleştirdiğinden bize kolay bir iş gibi gelir. Ancak yukarıda anlatıldığı gibi karışık bir işlemi bulunmaktadır. Temel bir klavye üzerinde 105 civarında tuş bulunur.

Klavye Üzerinde Yer Alan Tuşların Görevleri

Esc (Escape): Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanılır.

Sekme (Tab): Yazıda imleci sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmaya yarar. (Başka tuşlarla birlikte farklı işlevler görür: Örneğin; Alt ve Tab tuşu ile pencereler arasında geçişi sağlar.)

Büyük Harf Kilitleme Tuşu (Caps Lock): Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında gösterge ışığı yanar ve büyük harfler aktif hale gelir.

Kaldırma (SHIFT) Tuşu: Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Sayıların üzerinde yer alan karakterleri yazdırmak için bu tuşa basıldıktan sonra sayıların üzerine basılarak karakterler ekrana yazdırılır. Farklı bir yöntem olarak Caps Lock pasif durumdayken Shift tuşuna basıldıktan sonra bir harfe basılırsa harf büyük şekilde yazılır, tam tersi Caps Lock aktif durumdayken Shift tuşuna basıldıktan sonra bir harfe basılırsa harf küçük şekilde yazılır.

Kontrol (CTRL) Tuşu: Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Örneğin; CTRL+C yazı kopyalama, CTRL+X yazıyı kesme, CTRL+F kelime arama, CTRL+H geçmişi görüntüleme, CTRL+P yazıcı ile yazdırma, CTRL+A hepsini seçme, CTRL+Z işlemi geriye alma, CTRL+Y işlemi yineleme, CTRL+S kaydetme gibi sayısız görevleri bulunmaktadır.

Windows Tuşu: Başlat menüsünün açılmasını sağlar. Bunun dışında farklı tuşlarla birlikte de kullanılabilir. Örneğin; Windows ile R tuşuna birlikte basıldığında komut penceresi açılır.

Alt: Açık pencerenin mönüsünün etkinleştirilmesini sağlar. Bunun dışında farklı tuşlarla birlikte de kullanılabilir. Örneğin; CTRL+ALT+DEL tuşları ile ekranı kilitleme, parola değiştirme, oturum kapatma veya görev yöneticisine ulaşmayı sağlar.

Boşluk Çubuğu (Space Bar): Yazıda iki kelime arasında boşluk bırakmaya yarar. Bunun dışında oyunlarda çoğunlukla zıplamaya yarar.

Alt Gr : Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Yazıda birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin yazılmasını sağlar. Numaraların sağındaki karakterlerin yazdırmaya yarar. Örneğin; # Karakterini yazdırmak için bu tuşa basıldıktan sonra 3 tuşuna basılır.

Enter: Yapılan işlemi onaylamaya yarar. (Bilgisayarı kapatmada olduğu gibi). Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

Back Space: Yazıda imlecin solundaki karakteri silmeye yarar. Bazı programlarda işlemi geri almaya fonksiyonu bulunmaktadır.

Delete: Yazıda imlecin sağındaki karakteri siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.

Insert: Bu tuşa basıldığında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onu yerine geçer.

Home: İmleci bulunulan satırın başına götürür. Ctrl ve Home tuşlarına aynı anda bastığınızda ise, imleci doğrudan açık olan belgenin en başına götürür.

End: İmleci bulunulan satırın sonuna götürür. Ctrl ve End tuşlarına aynı anda bastığınızda ise, imleci doğrudan açık olan belgenin en sonuna götürür.

Page Up: Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.

Page Down: Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.

Num Lock: Sayı tuşlarının sayı yazması ile yön tuşu olarak kullanılması arasında geçiş yapmasını sağlar. Pasif halde iken kullanıldığında 2,4,6 ve 8 tuşları yön tuşu (aşağı, sola, sağa, yukarı) olarak kullanılabilir. Aynı şekilde pasif turumda 1 End, 3 Page Down, 7 Home ve 9 Page Tuş fonksiyonuna sahip olur.

Print Screen: Ekranda görülen her şeyin anlık fotoğrafını çeker. Bu tuşa bastıktan sonra Word, Excel, Paint gibi uygulamaların içerisine görüntüyü yapıştırabilirsiniz.

Yön Tuşları: Yazıda imlecin sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirilmesini sağlar.

Klavye Üzerinde Yer Alan Fonksiyon Tuşlarının Görevleri

Klavye tuşlarına her program tarafından farklı görevler yüklenebilir. Bu yüzden programa göre, burada yazılanlardan farklı işlevler de görebilirler.

F1 – Neredeyse bütün programlarda yardım penceresini açar.

F2 – Seçili durumda olan dosya ve klasörlerin isimlerini değiştirmekte kullanılır.

F3 – Aktif pencerede arama özelliğini açar.

F4 – Alt + F4 aktif pencereyi kapatır.

F5 – Sayfayı yenilemek veya yeniden yüklemek için kullanılır.

F6 – İnternet tarayıcılarının çoğunda imleci adres çubuğuna taşır.

F7 – Microsoft uygulamalarında dosyaların yazım ve dil bilgisi kontrolünü yapmaya yarar.

F8 – Windows’ta bilgisayarı açarken boot menüsünü açmak için kullanılır.

F9 – Microsoft Word’de dosyayı yeniler; Microsoft Outlook’ta e-posta göndermeyi ve almayı sağlar.

F10 – Açık uygulamada menü çubuğunu aktif hale getirir. Shift + F10 sağa tıklamakla aynı görevi görür.

F11 – İnternet tarayıcısında tam ekran moduna geçmeye ve moddan çıkmaya yarar.

F12 – Microsoft Word’de Kaydet diyalog kutusunu açar. İnternet tarayıcısında inceleme ekranını açar.

Klavye Üzerinde İşe Yarar Bazı Tuş Kombinasyonlarının Kullanımı

CRTL+SHIFT: F Klavye ile Q Klavye arasında geçişi sağlar.

SHIFT+F3: Seçili durumda olan yazılar büyütme, küçültme ve ilk harflerini büyütmede kullanılır.

ALT+F4: Bulunulan pencereyi Kapatır.

CTRL+W: Bulunulan sayfayı kapatır.

CTRL+L: Oturumu kapatır.

ALT+TAB: Pencereler arasında geçişi sağlar

7 Yorum

7 Yorum

  1. ecrin

    14 Kasım 2019 at 19:28

    ığrenç rezalet

    • Beytullah gedik

      20 Şubat 2020 at 19:45

      Bence güzel olmuş

  2. Baran

    8 Aralık 2021 at 14:59

    Çok köyü elim yoruldu

  3. Şevval

    13 Şubat 2022 at 20:25

    Çok yazı vardı ederim ağrıdı ama 100 aldım çok iyi

  4. Emre

    13 Şubat 2022 at 20:46

    süper. çok faydalı oldu. teşekkür ederim

  5. Eray

    21 Mayıs 2022 at 15:54

    Çok uzun olsa bile ben çok beğendim umarım proje ödevimden 100 alırım çok yararlı oldu benim için

  6. Hamdi

    1 Mayıs 2023 at 01:42

    Elimi çok yordu ve 100 aldım ve tek proje için değil banada faydası oldu 10/10

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı