Bilgi

Kod Yazma Nasıl Öğrenilir?


Samuel Beckett‘in çok güzel bir sözü var. “Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil”. Bence kod yazma işi tam olarak böyle. Çünkü kod yazma işlemi yüzlerce belki binlerce kez yapacağın bir tekrardan oluşuyor. Sabırsız biriyseniz kod yazma olayına hiç girmeyin derim.

Tabi hazırsak bu yazının devamını okumaya devam edebiliriz.

Öncelikle şahsım adına bu kod yazma işlemini nasıl öğrendiğimi anlatayım. Belki bir nebze olsun ilham olur. Hepimizin bildiği gibi bir bilgisayarın temeli oluşturan herşey bir kod sistemine dayanıyor. Yani kullandığınız word sayfası, powerpoint, video, herhangi bir program, oyunlar, kullandığınız bilgisayarın işletim sistemi, gezindiğiniz bu sayfa yani bir bilgisayarı veya bilgisayar sistemine sahip bir cihaz (telefon, tablet, arabanızın beyni, bindiğiniz asansör, trafik ışıkları, dinlediğiniz mp3) bir kod sisteminin oluşturduğu bütünlükle çalışır. İşte bu bütünlüğü oluşturacak temel her kodlama diline programlama dili deniliyor.

Bu programlama dilleri sanıldığı kadar zor olmamasına rağmen sanıldığı kadar kolayda değil. Ancak ve ancak çalışma, tekrar etme ve mantığını anlamakla öğrenilir.

Eğer sıfırdan başlıyorsanız ilk yapacağınız işlem kuşkusuz bir programlama dili olmayan ancak programlama dillerinin birlikte çalışabildiği HTML ve CSS’i öğrenmeniz gerekiyor.

HTML dediğimiz şey aslında bir binayı örnek verirsek Omurgadır! Bununla bir binanın omurgasını tasarlayabilirsiniz. CSS ise bina içinde yapacağınız renk,desen, tasarımla ilgilidir. Kısacası stil kodları denilir. Mesela bir web sayfası HTML kodları üzerine inşaa edilir. Web sayfasında gördüğünüz desenler, renkler, şablonlar v.s CSS ile tasarlanır. Bu iki dil beraber çalışır. Yani birbirleri ile iç içedir.  Ancak bu kodlar ile önerme şeklinde işlemler yapmanız mümkün değildir. Bu kodlarla bir internet sitesi tasarlayabilirsiniz. Hatta çok güzel bir internet sitesi tasarlamanız mümkün. Ancak bu site sadece statik olacaktır. Eğer bir yazı eklemek istediğinizde veya bir işlem yapmak istediğinizde manuel olarak hazır bir çıktı elde etmeniz gerekmektedir. Kullanıcılar doğrudan elde edilen çıktıyı göreceklerdir. Bunun dışında bir girdi ile bir sonuç elde edilmez. Örneğin sınav sonucunu öğrenmek isteyen bir öğrenci TC Kimlik numarasını girerek bir sonuç elde etmesini istediğinizde burada bir programlama diline ihtiyaç duyulacaktır.

HTML ve CSS işlemi tamamsa. Yani bu iki dili öğrendiğiniz de artık bir programlama dili öğrenebilirsiniz. Programlama dili öğrenmede ilk olarak hangi programlama dili öğreneceğiniz önemlidir. En yaygın olan PHP, C# gibi bir programla dili ile beraber veritabanı dili öğrenmeniz gerekiyor.

Mesela PHP öğrenecekseniz MYSQL, C# öğrenecekseniz SQL öğrenmeniz gererekiyor. Bu iki veritabanı verilerinizi saklayacağınız alanlar olarak düşünebilirsiniz. Yazılarınız, resimleriniz, işlemlerinizi çağırmak için bu iki veritabanından birini kullanarak gerçekleştirmeniz gerekiyor. Örneğin: X isimli bir kullanıcı şifresi ile beraber tasarladığınız platforma girmek istediğinde veritabanından programlama dili ile sorgulama yaparak ve veritabanı kodlarını kullanarak bu kullanıcıya ait işlemleri çağırırsınız.

SQL kodları öğrenmesi oldukça kolaydır. Temel öğrenmeniz gerekenler silme, ekleme, düzeltme gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Bu kodlar internet ortamında bolca bulunup birbirine benzerler. PHP, C# gibi programlama dilleri ise işlem yaptırmak için kullanılır. SQL, MYSQL ise bu kodlama dilleri ile yapılan işlemlerin sonucunu kullanmak için yapılır.

Mesela: Bir web sitesi düşünün. Öğrenci sınav sonucunu öğrenmek istiyor. Web sayfasını açtığında görünen tüm tasarım ve ana temanın neredeyse tamamı HTML ve CSS ile yapılmıştır. Öğrenciye TC Kimlik Numaranı ve Şifreni gir alanında TC Kimlik numarasını ve şifresini girdiğinde ENTER yada GİRİŞ butonuna bastığında döngü başlar. C# veya PHP kodları ile yapılmak istenen işlem arka planda belirtilir. Hali hazırda HTML ve CSS kodları dışında ki programlama dillerinin hiç biri arka planda görünmez. SQL,MYSQL kodları ile veritbanından TC Kimlik ile Şifre getirilir. C# veya PHP kodları ile eşleştirme doğru ise sonuç gösterilir. Değilse hata mesajı verilir.

Kısaca en basit haliyle mantık budur.

Umarım faydalı olabilmişimdir.

Selametle.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı