Bilgi

Laptop Kamerası ve Mikrofonu Bantlamak


Aslında uzun zamandır “bilgisayar/laptop web kamera ve mikrofonlarının” ne kadar güvenli olduğu bir çok platformda konuşuluyordu. Hatta bir ara facebook’un sahibi Mark Zuckerberg; Instagram’ın 500 milyon kullanıcıyı aşması şerefine Facebook üzerinden bir fotoğraf paylaşmıştı. Fotoğrafta –aşağıda- Zuckerberg kişisel MacBook Pro bilgisayarının webcam ve mikrofon ve bölümlerini siyah bant ile bantladığı net bir şekilde görülüyordu. Aslında ilk bakışta ilkel gibi görülen bu yöntemi bir bilgisayar programcısının yapması akıllara web kamera ve mikrofonların güvenliğini bir kez daha tartışır hale getirdi.

Yine farklı bir zamanda FBI Eski Direktörü ABD’li üst düzey bürokrat ve devlet görevlisi olan James Comey‘in laptop kameralarının üzerine siyah bant koyun tavsiyesi medyada yankı bulunca bir çok kamerasını bantlamıştı.

Basitçe konuyu izah etmek gerekirse bir bilgisayar üreticisinin bağımsız bir yazılımla web kameranızı veya mikrofonunuzu kullanması oldukça olası bir durumdur. Ayrıca hacker’ların kullanıcıya uyandırmadan web kamera ve mikrofonları kullandığı uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Hatta bunun bir tık ötesinde girdiğiniz bir web site, fark etmeden indirdiğiniz casus –kötücül- bir yazılım, crack olarak indirdiğiniz bir işletim sistemini, oyunu, programı vs. bilgisayarınıza kurduğunuzda –görünüşte pasif durumda olsa bile- web kameranızı ve mikrofonunuzu rahatlıkla kullanabilir.

Lisanslı olarak satın alınan bir programın, oyunun bile arkasında kullanılan yazılımın içerdiği şeyleri tam olarak ne olduğunu bilmek imkansızdır. Çünkü bir programcı, yazılımı son şekle -publish haline- getirdiğinde bir güvenlik önlemi olarak kodları şifreleyerek kullanıma hazır hale getirir. Siz bu programı alıp “içinde neler var, hangi kodlar var” diye bakamazsınız. Zaten hali hazırda bunu denetleyen bir-kurum kuruluş –bildiğim kadarıyla- yok.

Sonuç olarak artık internette hiçbir şey kaybolmuyor. Belki bundan önceki yıllarda bilgiler silinebiliyor veya sildirilebiliyordu. Biliyorsunuzdur belki bir çok ünlü önceden para ödeyip istemedikleri fotoğraf veya videolarını sildiriyorlardı. Artık bu durum şu an için pek mümkün değil. Bir video, bir fotoğraf internete koyduğunuz anda büyük veritabanlarına sahip dev şirketler aç kurtlar gibi bu verileri arşivlemeye başlıyorlar. Sadece video, fotoğraf değil. Yazdığınız bir yorum, bir yazı vs. gibi aklınıza gelen ne varsa.

Bu yüzden özellikle web cam, mikrofon gibi donanımları mümkün olduğunca işiniz olduğunda kullanın. Tabi bir çok kişi hemen bu yazıdan sonra –belki de önceden- elektrik bantlarını bilgisayar kamerasına yapıştırmıştır diye düşünüyorum. Olay sadece bununla sınırlı değil. Kullanılan telefonlarda anlattıklarımdan pek farkı yok. Hatta duymuşsunuzdur çok özel toplantılara cep telefonu sokulmaz veya bataryası çıkarılarak toplantı yapılır. Bunun nedeni –düşünüleceği üzere- telefon mikrofonu veya kamerasının kayıt yapabilmesi özelliğinden kaynaklanıyor.

Yine bir çok haber sitesine konu olan reklam olayı bu olayı tamamen doğruluyor. Bir şahıs x markası hakkında konuştuğunda ve ardından akıllı telefonuna girdiğinde reklam olarak karşısına x markası çıkmaya başlıyor. Bu durum telefonların isteğiniz olmadan kayıt yaptığını gösteren birer bulgu aslında.

Selametle.

Kaynak:

  • https://thehacktoday.com/fbi-director-cover-webcam/
  • https://www.theverge.com/2016/6/21/11995032/mark-zuckerberg-webcam-tape-photo

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı