Bilgi

Laptop Pil Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler


Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücre, yakıt hücreleri veya akış hücreleri gibi, elektrokimyasal aygıtlardan oluşur.

Öncelikle günümüzde laptoplarda kullanılan piller hakkında kısa bilgi verelim.

Lityum-İyon Piller: Lityum-İyon Piller (Li-Ion), lityum metali veya lityum alaşımı ve sulu olmayan elektrolit çözeltisini içeren anot malzemeler kullanır. Lityum-İyon piller yüksek voltaj, uzun kullanım ömrü ve yüksek şarj hızı sağlarlar. Hafiftirler, havayı kirletmezler ve tamamlanmamış deşarj yüzünden bellek etkisine maruz kalmazlar. Hızla şarj edilebilirler ve yüksek yoğunluklu güç kapasitesini korurken akıllı pil şarjı ile kullanılabilirler. Lityum-İyon piller cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi ürünlerde kullanılır.

Lityum Polimer Pil: Lityum Polimer Pil, bugünlerde pazarda en çok kullanılan pil çeşididir. Yüksek enerji yoğunluğu ve küçük, ince, hafif ve düşük maliyetli olabilen bir takımı avantajları arasında bulunuyor. Lityum polimer piller her şekilde ve kapasitede yapılabilir, 0,5 mm incelikte bile olabilirler. Aynı boyuttaki lityum-iyon pile kıyasla iki kat güç kapasitesi sağlarlar. Lityum polimer piller bugünlerde cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlarda bulunuyor.

Laptop Pil Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler

1- Ekran parlaklığını kısmak.

2- En önemlisi, yeni bataryaları kullanmadan önce mutlaka tam olarak şarj etmeyi unutmayın.

3- Pil tasarruf moduna geçmek.

4- İşlemcinin (CPU) performansını kısıtlamak. İşlemci aktivitesini azaltmak güç tüketimini azaltır.

5- Kullanılmayan cihazları/donanımları kapatmak.

6- Güç tüketimini azaltmak için otomatik güç tasarrufu ayarını etkinleştirmek (Ekran parlaklığını kısma, ekranı kapatma, bir süre sonra beklemeye geçme).

7- Güç modları için varsayılanları seçmek.

8- Kullanılmayan kablosuz sistemleri kapatmak. Sadece kelime işlemci gibi, ağ erişimi gerektirmeyen uygulamaları çalıştırıyorsanız, güç tüketimini azaltmak için kablosuz ağ adaptörünüzü, bluetooth veya 3G kartınızı kapatmak.

9- Diğer uygulamaları ve aksesuarları kapatmak. O anda kullanımda olmayan uygulamaları ve aksesuarları kapatabilirsiniz. Gereksiz uygulamaları ve bileşenleri kapatmak, güç tüketimini azaltarak pil ömrünü uzatabilir.

10- Arka planda çalışan programların sayısını mümkün olduğunca azaltmak.

11- Bataryayı çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda muhafaza etmeyin. Isınan bataryalar hızlı deşarj olurken, soğuk bataryalar ise gerekli gücü hemen üretemedikleri için zorlanacaktır

12- Kullanmakta olduğunuz laptopunuzun içerisindeki hava dolaşımının gerektiği gibi sağlandığına emin olmalısınız. Tozlanan fanlar ve hava dolaşımının aksaması laptopunuzun sıcaklığını arttıracağından batarya ömrü de bundan olumsuz yönde etkilenebilir.

13- Güç tüketim-yönetim driverlarını (Toshiba Power Saver, LG Battery Miser gibi) indirip kurmak.

14- CD ve DVD sürücüler pile gereksiz yere yük olurlar. Bunun yerine bilgisayarınıza indirerek veya HDD’de bir işlem yapmanız pilinizi sağlıklı kullanmanızı sağlar.

15- Bataryanızın hiçbir zaman %90’in üzerine ve %10’nin altına düşmemesini sağlayın.

Önemli: Laptopunuzu kesinlikle bataryasız kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Böyle bir şeyi kesinlikle yapmayın. Ani gerilim düşmeleri veya yükselmeleri bilgisayarınıza ciddi zararlar verebilir. Koskoca elektronik şirketlerin Arge kısmında çalışan mühendisler eğer böle bir şey olsaydı muhakkak bununla ilgili bir şeyler söylerlerdi değil mi? O yüzden sağda solda bataryasız kullanabilirmiyim saçmalıklarına inanmayın. Zaten laptopun kullanım süresi ortalama 5-6 yıl. Sırf batarya için laptopu heba etmeyin.

Sabit diskiniz ne kadar kısa sürede işlerini yaparsa o kadar az enerji tüketir. Sabit diskinizi düzenli aralıklarla en etkili şekilde birleştirmek, sabit diskin işlerini daha hızlı işlem yapmasına dolayısıyla daha az enerji tüketmesine yardımcı olur. Disk birleştirmede en iyi işletim sistemi Mac OSX olduğu için özellikle Mac kullanıcılarının bunu yapması büyük fayda sağlayacaktır.

Bataryanızı kullanmadığınız durumlarda dolu olarak muhafaza edin. Yalnız haftada bir ya da iki haftada bir kez mutlaka sadece bataryanızı kullanarak bu bataryaların deşarj olmasını sağlayın. Zira hiç kullanılmayan bataryalar durdukları yerde deşarj olacaktır.

Şarj Edilebilen (Tekrar Kullanılabilen) Piller

Kurşun-Asit Pil – Araçlar, alarm sistemleri ve kesintisiz güç ihtiyacı olan yerlerde kullanılır.

1- Lityum-İyon Pil – Oldukça yaygın olan türdür. Yüksek şarj yoğunluğu vardır. Dizüstü bilgisayar, cep telefonları, müzik çalarlar ve daha birçok taşınabilir dijital cihazda kullanılır.

2- Lityum-İyon Polimer Pil – Lityum iyon pilin temel karakteristiklerini taşır, farkı daha az şarj yoğunluğu olmasıdır. Bu pilin kimyası üreticinin ihtiyacına göre kullanım yeri avantajı yaratabilmesidir. (Örneğin; ultra –ince pil)

3- Sodyum-Sülfür (Nas) Pil

4- Nikel-Demir Pil

5- Nikel Metal Hidrit (Ni-Mh) Pil

6- Nikel-Kadmiyum Pil – Li-Ion ve Ni-MH pil tiplerinin tüm uygulamalarında kullanılabilir. Bu pil, uzun şarj adedine sahiptir (1500 defanın üzerinde). Fakat diğer tiplere göre daha az enerji yoğunluğuna sahiptir. Ni-Cd piller eski teknolojide kullanılmakta olup, hafıza sorunlarına yol açmalarından dolayı yerini modern pillere bırakmaktadır. Ayrıca içerdiği kadmiyum dolayısı ile kullanımı sınırlandırılmaktadır.

7- Sodyum-Metal Klorid Pil

8- Nikel–Çinko Pil

9- Erimiş Tuz Pili

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı