Bilgi

Muvafakatname Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır?


Kısaca izin belgesi anlamı taşıyan bu kelime “muvafakat” kelimesinden yani uzlaşma, onay verme kelimesinden türemiştir. Yani izin kağıdı, uzlaşma kağıdı anlamı taşır. Daha çok hukuki işlemler sırasında karşımıza çıkar. Alım, satım, ortaklık işlerinden şıkça geçer. Özünde bir işin yapılması için hakkı bulunan kişilerin onayının alındığı belgedir.

Kısaca örnek vermek gerekirse “muvafakatname” günümüzde en genel kullanımıyla 18 yaşından küçük çocuklarımızı okumak için, yurt dışına çıkabilmesi için veya bir spor müsabakasına çıkabilmesi için ebeveynlerinden alınan izin yazılarıdır. Bu belgeyi sizden okullar, spor kulüpleri veya yurt dışına göndermek istiyorsanız vize işlemleri için konsolosluklar sizden talep etmektedir. Yasalar nezdinde önemli bir belgedir.

Kısaca tanımını yaptıktan sonra sözlükte “Muvafakatname Nedir?” tanımlarına bakalım.

1- İzin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan yazılı belge.

2- Bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin, kabul veya yetki belgesi.

3- Medeni kanuna göre bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşten mutlak alınması gereken aksi halde gayrimenkul satışını geçersiz kılan belge.

Muvafakatname İstenen Yerler

1- Muvafakatnameler noterde düzenlenebiliyor. Muvafakatname noterlerden ücretleri mukabilinde temin edilebilen bir belgedir. Noterlerin 2019 yılı ücret tarifesine göre “Muvafakatname ücreti” yaklaşık olarak 100 TL’dir.

2- Evli bir kişinin oturduğu evi satmak istediğinde eşinden muvafakatname alması gerekiyor.

3- Veraset ve intikal yoluyla bir aracın devrinde varislerden reşit olmayan varsa noterlikte muvafakatname düzenlenebiliyor.

4- 18 yaşından küçüklerin bir kulüpte spor etkinliği yapabilmesi için muvafakatname isteniyor.

5- Ayrılmış ebeveynlerin çocukları için pasaport çıkarılması gerektiğinde çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmaksızın muvafakatname isteniyor. Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesinden alınan muvafakatname ücretsizdir. Birçok vatandaş bu belgenin emniyet müdürlüğünden alınabildiğini bilmemektedir. Emniyetten alınan muvafakatnamenin tek dezavantajı çok sıra beklemektir. Birçok vatandaş işin aciliyetinden sıra beklememek adına ücreti karşılığında noterden muvafakatname almaktadır.

Pasaport İçin Muvafakatname Örneği | Tıkla

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı