Bilgi

Laptop Satın Alma Rehberi


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere “Laptop Satın Alma Rehberi” konu başlığı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Bir laptop satın alma fikriniz varsa aslında küçük bir araştırma ile kendinize uygun bir laptop satın alabilirsiniz.

Bir çok kişi herhangi bir teknoloji mağazasına girip “abe şurdan bana 1500 TL’lik laptop” dediğinde “asıl amacı ürün satmak olan görevli” taklalar atarak kafasında ki ilk laptopu size satmak isteyecektir. Buradaki asıl püf nokta neyi neden satın aldığınızdır! Yoksa 50.000 TL’ye laptop alabileceğiniz gibi 1000 TL’ye de laptop satın almanız mümkün.

Çok fazla teknik detayda boğulmanıza gerek yok. Bir laptop için işlemci, ram ve ekran kartı performansı yani laptopun gücünü belirleyen en önemli donanım birimleridir. Ancak bu terimler konusunda çok fazla bilginiz yoksa gerçekten sorgulamanıza çok gerek yok. Çünkü teknik detaylar kafanızı karıştırabilecek bir duruma sokabilir. İşlemci, RAM ve ekran kartı ile ilgili basit birkaç örnek vereyim. İşlemci dediğimiz şey, bilgisayarın beyni! Asıl işlemi yapan bilgisayarın matematiksel çıkarımlarını yapan bir donanım birimi. İşlemciyi dünyada üreten iki firma bulunuyor. Bunlar AMD ve İNTEL. Sayısal olarak İNTEL işlemciler günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. İNTEL işlemcileri –daha çok- i3, i5, i7 şeklinde görüyoruz. Bunlar bir nevi segment. Mesela i7 işlemciler kendi içerisinde bir sürü işlemci modeline ayrılırlar. Hatta bazı i7 işlemciler i5 işlemcilerden daha düşük performansa sahip olabiliyor. Toplumdaki genel algı ise i7 işlemcilerin i5 işlemciden iyi yada performanslı olduğu yönünde ancak ne yazık ki durum her zaman böyle değil. Bu yanlış bilgi yüzünden insanlar iyi bir laptopa sahip olduklarını düşünüyorlar. Mesela RAM içinde böyle. Biri size 8 GB RAM dediğinde “way iyimiş” gibi bir algı oluşuyor. Oysaki RAM’lerde önemli olan sadece GB değil. Frekans gibi bir sürü faktör var. Mesela 8 GB 1600 Mhz RAM ile 8 GB 2400 Mhz RAM arasında çok fark var. Tabi anlattığım bu durum Ekran Kartları için geçerlidir.

Bakın her donanım biriminin fiyat olarak bir karşılığı bulunuyor. Hiçbir firma hiçbir mağaza hiçbir üretici babasının hayrına ucuza ürün satmaz. Vay efendim kampanyaymış, müşterilerine özelmiş, bilmem hangi güne özelmiş gibi dev afişlere “i7 işlemci, 8 GB RAM, 2 GB Ekran Kartı” yazmak çok kolay. Şimdi dışardan bir kişi –zor bela biriktirdiği- birkaç kuruşu ile bu laptopu satın alıp türlü hayallerle evine alıp götürüyor. Özellikle PUBG, World of Tanks, League of Legeneds vs. gibi bir oyunu açmaya çalıştığında bilgisayar ya donuyor, ya kasıyor, ya kilitleniyor veya alt grafik düzeyinde oynatıyor. Sonra tabi neden laptopum böyle diye düşünmeye başlıyor. Tabi detaya baktığınız işlemci i7 ancak laptopun üzerine takılı olan işlemci alt düzey bir işlemci. Aynı şeyler diğer donanım birimleri içinde geçerli olduğunu görüyoruz. Laptop üzerindeki yerleşik haldeki tüm donanım birimlerini hesapladığınızda gerçekten de afişte yazılı olan fiyata yakın bir fiyat çıkıyor. Burada aslında mağaza sizi kazıklamıyor. Sizin düşüncenizi manipüle ediyor. Çünkü size göre “i7 işlemci, 8 GB RAM, 2 GB Ekran Kartı” bir laptop için en ideal performans değerleri.

Aslında biraz daha açıkça konuşursak “ne kadar köfte, o kadar ekmek” olayı. Yani paranız ne kadarsa ancak o kadar bir laptop alabilirsiniz. Ben ucuza performanslı bir laptop alayım diye bir şey yok, hiçbir zamanda olmadı. Burada ki temel olay “bütçenize uygun” bir laptop almak. Yani 2500 TL’niz var ve bir laptop almak istiyorsunuz. Aslında bu fiyata alacağınız yüzlerce laptop olduğunu göreceksiniz. Burada 2500 TL’ye alacağınız tüm laptopların donanım birimlerini ve mağazanın kar seçeneğini eklediğinizde yaklaşık bir değer elde edildiğini göreceksiniz. Burada size düşen durum bunların içerisinde amacınıza yönelik olan en uygun laptopu seçmek.

Amacınıza yönelik diyorum çünkü her laptop tıpkı otomobiller gibi segment segment üretilirler. Örneğin laptoplar; günlük, performans, gaming (oyuncu), multimedya gibi değişik amaçlara uygun olarak üretilirler. Siz sırf özellikleri yüksek diye günlük kullanıma uygun olarak tasarlanmış bir laptopu yüksek grafik isteyen bir oyun veya programı kullanmaya kalkarsanız sizi yarı yolda bırakacaktır.

Öncelikle bir laptop almak istiyorsanız bütçenizi net bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Bütçedeki her 100 TL’lik artış performansa olumlu yönde etki edeceğini unutmayın. Bu nedenle doğru bir tercih için ben “şu maksimum şu fiyata laptop alabilirim” düşüncesini benimsemiş olmanız gerekiyor.

Yukarıda da açıkladığımız üzere kullanım amacınızı belirlemeniz gerekiyor. Ancak amacınız ve bütçeniz arasında uçurum olmaması gerektiğini hatırlatalım.

Kendi çevrenizden öneri alarak, Google’den ve teknoloji mağazalarını doğrudan ziyaret ederek alabileceğiniz fiyat aralığında laptoplar konusunda fikir edinmeye çalışın.

Laptop alım sonrasında özellikle fare (mouse), çanta, ücretsiz antivirüs, garanti gibi seçeneklerin olup olmadığına ve bunların ek maliyet oluşturduğunu bilmeniz gerekiyor.

Adı sanı duyulmamış laptoplardan uzak durun. Asus, Acer, Lenovo, MSI, Toshiba, Apple (Mac), Dell, Sony gibi kaliteli markalardan birini tercih edin. Laptop gibi elektronik ürünlerde meydana gelebilecek en ufak bir donanım sorunu performansa yansıyacağından ürününün arkasında duran, müşteri hizmetleri desteği olan bir marka her zaman size avantaj sağlayacaktır. Ürünü sattıktan sonra size yanıt vermeyen bir markayı kimse tercih etmek istemeyecektir.

Laptoplarda FreeDos diye bir kavram duyacaksınız. FreeDos laptoplarda işletim sistemi yoktur. Yani bilgisayar açıldığında simsiyah ekran gelir. FreeDos bir bilgisayarı kullanmak için işletim sistemi yüklemeniz gerekecektir. Bunun için işletim sistemi yüklemesini bilen (-kısaca format atma) birine ihtiyacınız olacak. Bu işlemler tahmini 2-3 saat sürebilmektedir. Way ben uğraşamam derseniz işletim sistemi yüklü olup olmadığına dikkat edin.

Laptoplar özellikle klavye seçeneklerine dikkat edin! Bazı kişiler laptopu satın alıp evine gidiyor. Sonra bir bakıyor klavyede bazı tuşlar eksik 🙂 Gerçekten de klavye Türkçe olmasına rağmen bazı laptop modellerinde –her nedense- bazı tuşlar eksik olabiliyor. Bu nedenle özellikle laptop almadan önce klavye tuş konumlarını ve yorumları okumanızda fayda var.

Diğer bir konu Optik Sürücü (DVD/CD Reader) olayı. Bazı laptoplarda bunlar opsiyonel olabiliyor. Yani laptopta DVD/CD yerleştirdiğiniz yuva olmayabiliyor. DVD/CD ile uğraşan biriyseniz bu özelliği muhakkak dikkat edin.

Bir laptopta en önemli özellik bence her şeyden önce ses sistemi. Çok güzel bir sesi olmayan laptopla ne yapılabilir bilemiyorum. Almadan önce özellikle incelemelerden hem performansı hemde ses sistemi ile ilgili bilgi almaya çalışın.

Anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Selametle.

10 Yorum

10 Yorum

  1. Deniz Ayaz

    25 Eylül 2018 at 20:36

    Harika anlatmışsın
    gerçekten. Ağırlıklı office programları kullanılacak, resim video saklanabilecek Skype türü görüntülü görüşme yapılabilecek arada film seyredilebilecek notebook tavsiyesi yaparmısın. Markadan çok yeterdir dediğin işlemci, ram, hdd, ekran kartı, frekansı ne olmalı. Teşekkür ederim şimdiden

    • Cüneyt Çağala

      25 Eylül 2018 at 23:38

      merhaba deniz. bütçenizi net belirtirseniz ona göre yardımcı olabilirim.

  2. Cemre Kuşaklı

    1 Ekim 2018 at 14:02

    Üstad 4000 TL bütçem var, 200-300 tl esneme de yapabilirim.Ben genel kullanımın yanında ortalama oyunları oynayan biriyim. Bunlar COD(son çıkan oyunları olmasına gerek yok),Euro Truck,FM Serisi, bir de belki en fazla (kaldırmazsa oynamasam da olur diyebileceğim) Shadow Of Mordor ve GTA 5 olur. Bir an önce de almam gerekiyor,fazla zamanım kalmadı. Tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler,kolay gelsin.

    • Cüneyt Çağala

      1 Ekim 2018 at 15:52

      merhaba cemre. bildiğiniz üzere laptop fiyatlarında büyük bir atış var. ve emin olun şu anda 4000 TL’ye alabileceğiniz bir laptop 5-6 ay önce 2000-2500 TL gibi bir fiyatı bulunuyordu. istediğiniz oyunları oynamak için alacağınız laptop’ta en az bir gtx 1050 ekran kartına sahip olması gerekiyor ve bu laptoplar şu anda 5000 TL civarında seyrediyor. şu anda 4000 tl ye alabileceğin en uygun laptop burada (tıkla) linki bulunan Lenovo IDEAPAD 320 modeli.

      İşlemci: Intel Core i5 8250U – 1.6 GHz (Turbo 3.4 GHz) 6 MB Önbellek
      Ram: 12 GB DDR4
      Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
      İşletim Sistemi: Windows 10
      Ekran Karti: AMD Radeon 530 Grafik Kartı 2 GB GDDR5

  3. Gülay

    29 Ekim 2018 at 10:22

    Merhaba öncelikle yazınız için çok teşekkürler. Ben bir tıp öğrencisi olarak slaytlardan ders çalışabilecegim, word,Excel gibi programları kullanabileceğim ve film izleyebilecegim bir laptop arıyorum.slaytları indirmek ve fotoğraf arsivi için hafızasının iyi olduğu, bataryası iyi olan,beni bir 4-5 sene götürebilecek bir bilgisayar önerebilir misiniz? Oyun oynamiyorum yani oyun,film vs indirmeyecegim bilgisayara.butcem 2700 civarina kadar çıkabilir. Cevaplarsaniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

    • Cüneyt Çağala

      30 Ekim 2018 at 15:08

      merhaba gülay. gündelik kullanım için uzun yıllar kullanabileceğiniz laptoplar mevcut. msi, asus, lenovo, dell gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. tavsiye olarak buradaki (tıkla) ürüne bakabilirsiniz. yakınınızda vatan bilgisayar varsa ürünü görüp öyle almanızı tavsiye ediyorum.

  4. gürtekin

    23 Aralık 2018 at 23:10

    merhaba ben LENOVO Ideapad 320 AMD A12-9720P-8GB DDR4-1TB-Radeon530 2GB DDR5-15.6″HD Ekran-Win10-Gri 80XS008NTX ve https://www.mediamarkt.com.tr/tr/product/_es1-572-3576-15-6-core-i3-6006-4gb-500gb-w10-laptop-1176198.html arasında kaldım sizce hangisi hız kullanım kapasite vs. açısından daha iyi hangisini tavsiye edersiniz?

  5. Enes

    17 Şubat 2019 at 17:44

    bende laptop alacağım ama fazlasıyla kararsızım. İç mimarlık için almak istiyorum, kullanacağım programları açması lazım. Onun dışında da illaki dizi film izlemek, oyun oynamak için kullanacağım. Genel olarak iş ya da genel kullanım bilgisayarlarına baktığımda ya özellikleri düşük ya da tasarımını beğenmiyorum. Oyuncu biligisayarı almayı düşünüyorum ama hala kararsızım dediğim gibi. Benim için hafıza ve ram önemli. Epey dizi ve film depolıyorum. Bütçem şuan için en fazla 12 bin. En son baktığım bilgisayar https://www.epey.com/laptop/casper-excalibur-g750-7700-d610a.html ve https://www.epey.com/laptop/casper-excalibur-g860-8750-d690a.html bu. Sizin fikrinizi almak istedim. Önerebileceğiniz şu daha iyi olur senin için dediğiniz varsa geri dönerseniz sevinirim.

  6. enes karaca

    18 Şubat 2019 at 13:40

    iç mimarlık bölümüm için dizüstü bilgisayar almak istiyorum ama bölüm için kullanım dışında oyun oynamak film ve dizi izlemek istiyorum. Bütçem 11 12 bin civarı. https://www.epey.com/laptop/casper-excalibur-g860-8750-d690a.html aklımda bu var ama iyice araştırmadan almak istemiyorum. 32 gb ram benim için iyi bir özellik. Ama 16 olup diğer özellikleri daha iyi olan başka önerebileceğiniz varsa onlara da bakarım tabii.

  7. Zehra

    11 Mart 2019 at 15:22

    Merhabalar cüneyt bey yazınızı okudum cok begendim ama cok fazla cesit oldugu icin karar veremedim en fazla 3700-3800 tl hangi laptop almalıyım genelde oyun film bu tarz kullanimlar icin yardim eder misiniz

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı