Bilgi

Linux İşletim Sistemi Nedir?


Linux Unix’e fiziksel ve teknik açıdan benzetilerek geliştirilen açık kaynak kodlu olan, destek haric ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.

Linux Finlandiyalı Linus Torvalds adlı üniversite öğrencisi tarafından 1991 yılında UNIX’ten esinlenip örnek alınarak geliştirilmeye başlanmıştır. Linus Torvalds, işletim sistemini geliştirdiği günlerde ücretsiz dağıtım ve kaynak kodlarının açık olmasına büyük önem vermiştir. . Bu geliştirme sırarsında herkesden yardım alınmıştır. Bu sayede Linux’un kullanıcılar tarafından tekrar programlanabilmei ve geliştirilmesi mümkün olabiliyordu.Bu sayede  dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir Linux’un ilk resmi sürümü 0.02 dir.

GNU yani genel kamu lisansı sayesinde çekirdeğin kaynak kodları rahatça kullanılabilip değiştirilip ve dağıtılabilir haldedir. Linux’un kodları sıfırdan başlanılarak yapılmıştır. linux donanım açısından çok geniş bir çerçeveye sahiptir. Bu sebeple çekirdek; sunucu bilgisayarlarda, masaüstü ve dizüstü bilgisiyarlarda, TV’lerde, tabletlerde, oyun konsollarında, eğitim simülatörlerinde, otomobillerde, uçaklarda,  akıllı teefonlarda ve iş istasyonu gibi birçok platformda uyum içerisinde olup rahatça kullanılabilmektedir. Linux dünyanın 10 hızlı süper bilgisiyarında kullanılmış ve sunucu işletim sistemlerinde ki kullanım sıralamasına göre ilk sıralarda yer almaktadır.

Bir Linux dağıtımı; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları  ile oluşturulan bir uygulamalar bütününü tarif eder. Yani bir Linux dağıtımı, tam bir işletim sistemi olarak çalışır hale gelmiş bir özgür yazılım projeleri topluluğunu ifade eder.

Ayrıca Linux’un açık kaynaklı olması sebebiyle uygulama yapabilmek ve geliştirmek kolaydır.  Linux iki farklı ara yüzden oluşmaktadır.Daha çok ilk dönemlerde kullanılan birinci arayüz iletişimi kısa komutların girilmesi sayesinde gerçekleştirirken bir diğeri olan yeni nesil Linux sürümlerinde kullanılan arayüz ise tamamen grafik tabanlı bir haldedir. Grafik tabanlı arayüzü kullanan en tanınmış Linux sürümleri KDE ve GNOME olarak bilinmektedir. Linux yazılım desteği ile birçok ağ elemanının yerine geçebilecek bir alternatif olarak kullanılabilmektedir. Linux birden fazla ağın birbirine bağlanabilmesi amacıyla bir yönlendirici olarakda kullanılabilir. Ayrıca ek olarak bir ağ üzerinde bulunan iki segmanın trafiğini birbirinden ayıran bir köprü olarakda kullanılabilmektedir. Birçok kurumda bir veya daha çok modemin bağlanması için bir terminal sunucu olarak kullanılmaktadır. Bir işletim sisteminin tüm kartları tanıması, tüm sabit disklerle çalışabilmesi, tüm giriş/çıkış kartlarıyla uyum içinde çalışması mümkün değildir buna rağmen Linux ortamlarda yer alan neredeyse tüm donanaımlarla çalışabilir. Linux, metin modu kullanırken tüm ekran kartlarıyla sorunsuz çalışır. Linux çalıştırmak için sabit diske gerek yoktur. Ağ üzerinden, linux yüklü başka bir bilgisayarın kaynaklarını kullanabiliriz. Linux çok değişik donanımlar ve servisler için özel olarak isteğe göre ayarlanabilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı