Bilgi

mSATA SSD Nedir?


mSATA veya diğer adıyla mini SATA SSD, Serial ATA (SATA) International Organization (SATA Uluslararası Organizasyonu) tarafından geliştirilen, mSATA ara yüzünü kullanan bir veri depolama birimidir. Mobil aygıtlardaki Katı Hal Sürücüler (SSD’ler) için geliştirilmiş SATA arabiriminin bir sürümüdür. mSATA, Mini PCI Express (mPCIe) ile aynı soketi kullanır; ancak elektriksel sinyalleşme farklıdır. (mSATA, MicroSATA’yı değil mini-SATA‘yı ifade eder. ) Günümüzde M.2 SSD‘ler mSATA‘nın yerini almıştır. mSATA, bir yandan veri yolu bağlantı ara yüzünü tanımlarken, bir yandan da elektronik parçaların uygulandığı PCB kart açısından 30mm x 50.95 mm ebatlarına işaret eden yeni bir form faktörüdür.

Yukarıdaki bilgilerden, mSATA SSD‘nin küçük bir boyutta geldiğini çıkarmış olabilirsiniz. Doğru. mSATA SSD türü, SATA SSD‘lerden daha küçük bir form faktörüne sahiptir. Bu sürücü, küçük bir forma sahip olmasının yanı sıra, düşük güç tüketimine de sahiptir. Mini Serial ATA olarak açılan bu teknoloji, özellikle yeni nesil dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda bulunan, mini-SSD çözümlerini doğrudan anakarta takmayı sağlayan bir bağlantı türüdür.

mSATA SSD‘nin Kapasitesi Nedir?

İlk başlarda bu tip SSD’ler 32GB ile 64GB arasında değişen kapasiteyle geliyordu ve açıkçası bu nedenle dosyaları depolamak için yeterli değildi. Bu SSD’yi kullanırken, kullanıcıların sistem ve program yükleme süresini kısaltmak için depolama alanı olarak ekstra bir sabit sürücü hazırlamaları gerektiği anlamına geliyordu.

Ancak şu anda bazı firmaların geliştirdiği modeller sayesinde mSATA SSD‘nin kapasitesi 128 GB’tan 1 TB’a kadar mSATA çözümleri bulunmaktadır. (Samsung Electronics 850 EVO mSATA SSD gibi). Yüksek hız, verimli ölçeklenebilirlik, yüksek performans ve veri güvenliği sunan mSATA çözümleri, kullanıcılara yeni bir dünyanın kapılarını açmıştır.

mSATA, normal SATA portunun geliştirilmiş halidir. SSD disklerinin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile küçülen disklerin beraberinde, bu disklerin bağlandığı portlar da geliştirmiştir.

mSATA SSD’nin Hızı Nedir?

Cihazlarımız için bir mSATA SSD almayı planladığımızda performans en önemli faktördür. Sıralı okuma ve yazma hızları disk performansıyla yakından ilişkilidir. Bunlar disk erişim kalıplarıdır. Daha spesifik olmak gerekirse, bir sürücünün saniyede megabayt olarak erişebileceği ve yazabileceği veri miktarlarına atıfta bulunurlar. Mevcut mSATA SSD, SATA III kullanarak çalışır ve 6Gb/s’ye kadar hızlara ulaşır. mSATA, SATA III (6G b/s) standartlarına göre saniyede teorik olarak 600 MB kopyalama hızını destekleyeceği anlamına gelir.

Satın aldığınız mSATA SSD sürücünün performansını test etmek istiyorsanız, MiniTool Partition Wizard, CrystalDiskMark 8 gibi bazı güvenilir programlardan yararlanabilirsiniz. Bu araçla test sürüşüne ilişkin ayrıntılı eğitimleri internet ortamında rahatlıkla bulabilirsiniz.

mSATA SSD çözümleri kendilerine özgü bir bağlantı yuvası bulundurur. Bu nedenle, takılacak olan anakartın bu bağlantıyı desteklemesi ya da bir SATA dönüştürücüsü kullanılması gerekir.

(Görsel: Laptopta Wifi Kart Olarak Kullanılan Bir mSATA Modülü)

mSATA SSD’nin Özellikleri Nelerdir?

– Okuma ve yazma hızları yaklaşık 600 MB/s hıza kadar çıkabilir. mSATA‘ların maksimum bant genişliği 6 Gbps‘dir.

– Depolama kapasitesi seçenekleri genellikle 8 GB ile 512 GB arasında değişir, ancak mSATA SSD‘ler 1 TB‘a kadar ulaşabilir ki bu, günümüzdeki bazı depolama cihazlarıyla karşılaştırılabilir.

– mSATA SSD‘ler tipik olarak veri depolama alanındaki güvenilirlikleriyle bilinir ve 1,5 ila 2 milyon saat arasında sürebilir. Bu SSD‘lerdeki koruyucu kılıflar, harici şok ve titreşime karşı direnç sağlar.

mSATA SSD Sıkça Sorulan Sorular

mSATA Ne Anlama Geliyor? mSATA (veya Mini-SATA), küçük form faktörlü sürücülerde daha etkili ATA (Seri ATA) entegrasyonu sağlayan düşük profilli bir arabirim konektörüdür.

mSATA SSD nedir? mSATA SSD, mSATA spesifikasyonunu kullanan SSD’dir. mSATA, mini-SATA’yı ifade eder. Bu sürücü küçük form faktöründedir ve yüksek performansa sahiptir.

mSATA, M.2 ile aynı mı? Form faktörü açısından neredeyse aynılar. Örneğin, mSATA SSD’ler ve M.2 SSD’lerin her ikisi de küçük form faktöründedir. Fakat birbirlerinin form faktörlerine uymazlar. Ancak aşağıdaki yönlerden de birbirlerinden farklıdırlar. Kapasite: M.2 SSD’lerin çoğu 2 TB‘a ulaştı. Bu açıdan M.2 SSD, her ikisi de küçük form faktöründe olmasına rağmen mSATA SSD‘den (1 TB’a kadar) üstündür. Performans: M.2 SSD’ler, veri hızını mSATA SSD’nin sınırlaması olan 6 Gb/sn’nin üzerine çıkarabilir.

mSATA, M.2’den Daha Mı Hızlı?

Evet ve Hayır. Bir M.2 SATA SSD’nin hızı ile mSATA SSD’nin hızı aynıdır. Ancak Bir M.2 PCIe NVMe SSD’nin hızı mSATA SSD’nin hızından daha yüksektir. Kısaca M.2 PCIe SSD‘ler, veri hızını mSATA SSD’nin sınırlaması olan 6Gb/sn’nin üzerine çıkarabilir.

M.2 SSD ile mSATA SSD Arasındaki Fark Nedir?

M.2 SSD‘ler ve mSATA SSD‘ler, dizüstü bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar gibi küçük cihazlarla kullanılmak üzere tasarlanmış yüksek performanslı depolama cihazlarıdır. M.2 form faktörü, mSATA spesifikasyonundan yaklaşık iki yıl sonra, 2013‘te ortaya çıktı. M.2, mSATA formatının yerini alacak şekilde geliştirilmiştir. Teknoloji sağlayıcılarından oluşan PCI Özel İlgi Grubu konsorsiyumu, M.2 spesifikasyonunu tanımlamıştır.

M.2 ve mSATA SSD’ler Arasındaki Farklardan Bazıları Şunlardır:

– mSATA SSD’ler yalnızca SATA arabirimini kullanırken M.2 SSD‘ler SATA veya PCIe arabirimlerini destekler.
Daha yeni M.2 form faktörü, yalnızca bir boyutta sunulan mSATA SSD‘lere kıyasla farklı boyutlar sunar. Yarım boyutlu mSATA SSD‘ler de mevcuttur. 30,1 mm x 26,8 mm boyutlarındadırlar ve 152 MBps‘ye kadar okuma süresi ve 64 MBps‘ye kadar yazma süresi sağlarlar.
Bir M.2 SSD, veri hızını bir mSATA SSD‘nin 6 Gbps sınırlamasının ötesine genişletebildiğinden daha hızlıdır . PCIe tabanlı bir M.2 SSD, 1 Gbps‘ye kadar hat başına hızda dört adede kadar PCIe hattını destekleyebilir.
– Hem mSATA SSD hemde M.2 SSD’de cihazın performansını artırır. ATA veya Küçük Bilgisayar Sistemi Arayüzü (Small Computer System Interface ) komut setini kullanan cihazlarda performansı artırabilen ve gecikmeyi azaltabilen geçici olmayan bellek ekspresini veya NVMe‘yi desteklerler.
Her iki SSD türünün de küçük form faktörleri olmasına rağmen, M.2 sürücülerinin tipik olarak daha yüksek depolama kapasiteleri vardır.

M.2 SSD‘ler ayrıca SATA veya PCIe konektörlerini etkinleştiren SATA Express‘i ( SATAe ) destekler. SATAe tabanlı M.2 sürücüsü, ana bilgisayara PCIe mi yoksa SATA mı olduğunu söyler. Teknoloji endüstrisi büyük ölçüde mSATA SSD‘ler yerine M.2‘lere kaymıştır. M.2 SSD’ler, istemci cihazlarda ve daha az derecede kurumsal sistemlerde kullanılır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı