Bilgi

Parmak Uçlarında Deri Soyulması Nedenleri ve Tedavisi


Derilerin soyulması genel olarak vücutta yaşanan çok önemli nedenler olarak görülmese de kişilerin hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur. Parmak uçları özellikle bu sorunun en fazla kullanıldığı alanlardan biridir. Parmak uçlarında deri soyulması nedenleri ve tedavisi nelerdir, bu sorunun neden kaynaklı olarak yaşandığı hakkında bilgi vermek istiyoruz Sizler de bu sorunla çok fazla karşılaşıyorsanız ve bu sorundan çok şikayetçiyseniz yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Parmak Uçları Deri Soyulması Nedir?

Son yıllarda cildiye bölümüne başvuran hastaların çoğu parmak uçlarının soyulmasından şikayetçidir. Parmak uçları deri soyulması durumunun özellikle kış aylarında daha fazla arttığı ve daha fazla yaşandığı görülmektedir. Tabi yaz aylarında da birçok kişi bu sorunu yaşamakta ve bu durumdan şikâyet etmektedir. Deri soyulmaları, genel olarak ciddiye alınan bir sorun olmasa da bazen başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden sürekli devam eden soyulmalar mutlaka ciddiye alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Sorun bazen basit yüzeysel ve hafif yaşanırken bazen çok daha ciddi bir şekilde yaşanır ve neredeyse derinin tamamı kalkabilir. Tırnakların etrafında yaşanan soyulmalar ile parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar aynı değildir ve karıştırılmamalıdır.

Parmak Uçları Deri Soyulmalarının Belirtileri

Parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar doğal olarak kendini çok kolay bir şekilde gösterir. Genel olarak kişilerin takip etmesi gereken parmak uçları deri soyulmalarının belirtileri şu şekildedir;

  • Parmağın etrafında veya parmağın ucunda soyulma var ise,
  • Kesik şeklinde acı veren bir soyulma mevcut ise,
  • Pul pul dökülme yaşanıyor ise,
  • Parmağın eklem bölgesinde yaşanan acı ve kesik şekilde oluşan soyulmalar ve kızarıklıklar var ise;

Yukarıda yaşadığınız durumlardan herhangi biri varsa bu konuda mutlaka doktora görünmeniz ve gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekir.

Parmak Uçları Deri Soyulması Nedenleri

Parmak uçlarında meydana gelen deri soyulmalarının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin bazıları ciddi hastalıklarda olabilir. Zaten o yüzden mutlaka sürekli olarak yaşanan parmak uçlarının soyulması takip edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Genel olarak parmak ucu deri sorulmalarının nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Egzama deri soyulmalarının en önemli nedenlerinden biridir. Her yaş grubundan insanda görülebilen bu sağlık sorunu ciltte çok ciddi bir kurumaya neden olmakta ve bundan kaynaklı olarak da ciltte soyulmalar meydana gelmektedir.
  • Parmaklarda meydana genel soyulmaların bir diğer nedeni ise mantarlardır. Mantarlar kişilerin el ve ayak parmaklarında tahrişe neden olduğu için aynı zamanda soyulmalara da sebebiyet verir.
  • Kullanılan kimyasal ürünler, parmak uçlarında tahrişe neden olur ve bunun sonucunda da soyulmalar meydana gelir. Bu durum kadınlarda, erkeklere oranla çok daha fazla görülmektedir.
  • Çocukluktan bu yana yaşanan parmak emme sorunu yine parmak uçlarında soyulmalara neden olur.
  • Ellerin çok fazla sıcağa ve soğuğa maruz kalması, güneş ışınlarına maruz kalması, çok fazla klavye kullanım ve son olarak vücutta vitamin ve mineral eksikliğinin olması parmak uçlarında soyulmalara neden olmaktadır.

Parmak Uçları Deri Soyulması Tedavisi

Parmak uçlarında meydana gelen soyulma probleminin çözümü için öncelikle neden kaynaklandığının bulunması gerekir. Sorun ciltte meydana gelen kuruluk ve tahriş sorunlarından kaynaklı ise kişiler yoğun nemlendiriciler ve losyonlar yardımıyla bu sorundan kolay bir şekilde kurtulabilir. Sorun egzama veya mantardan kaynaklı ise buna yönelik bir tedavi sürecine girişilir. Parmak uçlarında deri soyulması tedavisi kısacası sorunun temel kaynağı tespit edilerek ancak gerçekleştirilir.

Tedavi süreci devamlılık ve düzen gerektirir. Basit sorunlardan kaynaklanan soyulmalarda düzenli olarak krem ve losyon kullanılması oldukça etkilidir. Parmak uçlarında başlayan soyulma eğer tüm vücuda yayılıyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Çünkü bu durum ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir ve enfeksiyon riski vardır. Ayrıca soyulma ile birlikte sızlama, kas ve eklemlerde ağrı, ateş, uykusuzluk, halsizlik, ani kilo kayıpları yaşanıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.

Parmak Ucu Soyulmalarına Doğal Çözümler

Parmak uçlarında meydana gelen soyulmalar bazen geçici de olabilir. Yani ciddi bir hastalığın belirtisinden ziyade geçici bir durum olabilir. Bu durumda evde uygulayabileceğiniz basit ancak etkili doğal yöntemler vardır.

1. Salatalık

İçerisinde birçok vitamin ve potasyum, bakır barındıran salatalık zaten birçok hastalığın tedavisinde faydalı bir sebzedir. Salatalığı ikiye bölüp, soyulan yerlerinize sürerek bölgedeki tahrişi ve kızarıklığı geçirebilirsiniz. Düzenli olarak yaptığınızda bölgedeki tahriş geçecektir.

2. Süt

Eller sürekli olarak nemlendirildiğinde tahriş ve kuruluk gidecektir. Ellerin sürekli nemli kalması için kullanılabilecek en etkili ürünlerden biri süttür. İçeriğindeki mikro besinler sayesinde cildin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar. Parmak ucu soyulmalarında yapılması gereken bir kâse süte, bal eklenir ve eller bir süre bu sütün içinde tutulur. Uygulama sonrasında soyulmaları büyük oranda geçirdiğini ve önlediğini görebilirsiniz.

3. Bolca Su Tüketin

Hem cilt problemlerinin giderilmesi hem de birçok sağlık sorununun engellenmesi için kişileri bol su tüketmesi gerekir. Su vücuttan toksin attığından ve kan dolaşımını artırdığından dolayı cildi her zaman nemli tutar. Bu da soyulma problemini engelleyen bir durumdur.

Genel olarak parmak uçlarında deri soyulması nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızdan bu konuda her türlü detayı öğrenebilirsiniz. Doğal yöntemler geçici soyulmalar için geçerli ve etkilidir. Eğer nemlendirmenize rağmen soyulma durumu geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmanız ve tıbbi destek almanız gerekir.

Not: Bu yazı bir doktor tavsiyesi değildir, bilgilendirme amaçlıdır. 

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı