Bilgi

Sağır Köpekler Nasıl Eğitilir?


Köpeğinizi eğitirken bir aksilik olduğunu anlayabilir ve köpeğinizin sizleri algılayamadığını düşünebilirsiniz. Bu durumda köpeğinizin sağır olma ihtimali üzerinde durmanız gerekir. Birçok kişi bu durumla karşı karşıya geldiği için sağır köpek nasıl eğitilir merak etmektedir. Sizler de köpeğinizde böyle bir durum yaşıyorsanız ve onu nasıl eğiteceğinizi merak ediyorsanız yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu konuda bilgi vermeden önce köpeklerde sağırlık durumu nasıl anlaşılır ve nelere dikkat edilir bu konuda bilgi vermek istiyoruz.

Köpeklerde Sağırlık Nasıl Anlaşılır?

Köpekler insanlar gibi olmadığından dolayı çoğu zaman sağır oldukları çok geç fark edilebilir. Köpek sahipleri genellikle bu durumu çok fark eder hatta belki de hiç fark edemez. Aslında birkaç konuya dikkat ederek köpeğinizde sağırlık sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz. Köpeklerde sağırlık nasıl anlaşılır merak edenler aşağıdaki konulara dikkat etmelidir.

  • Köpeğinizi sürekli gözlemleyin ve onlara zaman zaman işitme testleri yapın. Bunun için çeşitli testler uygulayabilir veya çeşitli araç gereçlerden yararlanabilirsiniz.
  • Köpeğiniz sizlere bakmıyorken ona seslenin veya duyabileceği bir ses çıkarın. Bu aşamada titreşime veya hava akımına neden olabilecek hareketlerden kaçının.
  • Köpeğiniz derin uykudayken, alçak seslerle başlayın ve sonradan yavaş yavaş sesinizi yükselterek ona seslenin. Eğer az da olsa işitme durumu varsa sizlere mutlaka bir tepki verecektir. Ancak hiç tepki vermiyorsa tamamen kulakları duymuyordur.
  • Bazı köpeklerde işitme kaybı tek kulaktadır. Bu durumda sizin sesinizi duyar ancak verdiğiniz komutları yerine getiremez. Çünkü sesin nereden geldiğini kestiremez. Sesin nereden geldiğini tespit edemediği için genellikle kafası karışır ve komutlarınızı uygulayamaz.

Köpeğinizin sağır olabileceğini düşünüyorsanız genel olarak yüksek seslere tepki verip vermediğine, derin uykudan sesle uyanıp uyanmadığına ve komutlara uyup uymadığına dikkat etmeniz gerekir.

Yavru Köpeklerde Sağırlık

Yavru köpeğinizin sağır olup olmadığını anlamak için yine onu gözlemlemeniz gerekir. Köpeğiniz eğer başka köpeklerle oynarken onları sert ısırıyor ise bu onun arkadaşlarının tepkisini duymadığını ve bundan dolayı da canlarını yaktığını anlamıyor demektir. Ayrıca yavru köpeğiniz annesi veya diğer kardeşleri uyandığında uyanmıyorsa yine muhtemel kulaklarında işitme kaybı vardır. Yavru köpeklerde sağırlık konusu üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Çünkü köpeklerde sağırlık ne kadar erken teşhis edilirse veya fark edilirse eğitim süreci o kadar erken başlayacak ve çok daha hızlı ilerleme kaydedilecektir.

Köpeklerde Sağırlık Teşhisi

Köpeğinizin sağır olup olmadığını yukarıda belirttiğimiz durumlarla kolaylıkla teşhis edebilirsiniz ancak asıl yapılması gereken bir veterinerden yardım almaktır. Tam teşhis için bu kesinlikle gereklidir. Veterinerler bunun için işitsel beyin sapı cevabı testi uygular ve bunun sonucunda da işitme kaybı olup olmadığını tespit edebilir. Bu test sırasında köpeğin seslere verdiği tepkiler ölçülür. Test esnasında köpeğin baş ve kulak kısımlarına çeşitli elektrotlar takılır ve bu sayede beynin çeşitli seslere verdiği tepkiler ölçülebilir. Bunun yanı sıra köpeklerde sağırlık teşhisi için daha bir sürü yöntem uygulanabilir. Bu teşhis yöntemlerinin uygulanabilmesi için yapılması gereken tek şey iyi bir veterinerden destek almaktır.

Sağır Köpekler Nasıl Eğitilir ve Nelere Dikkat Edilir?

Köpeklerde sağırlık sorunun tespiti hakkında bilgi verdikten sonra aslın önemli konu olan sağır köpeklerin eğitimi konusuna değinmek istiyoruz. Evet sağır köpeklerde eğitim, normal köpeklere göre daha zordur ve daha fazla uğraş gerektirir ancak imkânsız değildir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bu sorunun kolaylıkla üstesinden gelebileceğinizi ve köpeğinizi eğitebileceğinizi bilmeniz gerekir. Sağır köpekler eğitilirken yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.

Bir İşaret Seçin

Köpeğinizi eğitirken yapmanız gereken ilk şey bir işaret belirmenizdir. Bu işareti, köpeğiniz doğru bir şey yaptığında kullanmanız ve ona belirgin biçimde yansıtmanız gerekir. Bu işareti ona elinizle gösterebilir veya el feneri kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta seçilen ışık veya el hareketinin her defasında aynı şekilde yapılması gerektiğidir. Aksi halde köpeğinizin kafası karışabilir. Seçtiğiniz işareti köpeğiniz olumlu bir şey yaptığında mutlaka ona gösterin.

Size Bakması İçin Dikkatini Çekin

Köpeğinizi eğitebilmeniz için dikkatinin sizde olması gerekir. Size bakması için sevdiği bir yiyeceği kullanabilir veya gözlerine yakın bir noktaya dokunarak onu uyarabilirsiniz. Gerekli göz kontağını kurduktan sonra onu eğitmeniz çok daha kolay olacaktır.

Ne Öğreteceğinizi Planlayın

Ciddi bir eğitim sürecine girmeden önce mutlaka bir plan yapın. Karışık veya daldan dala komutlar öğretmeye çalışmayın. Bu köpeğinizin kafasını karıştıracaktır. Öncelikle temel konulardan başlayarak, yavaş yavaş ilerlemeniz çok daha doğru olacaktır.

Olumsuz Bir İşaret Belirleyin

Nasıl olumlu bir şey yaptığında bir işaretiniz varsa aynı şekilde olumsuz bir şey yaptığında da bir işaretiniz olsun. Böylece istemediğiniz veya yanlış olan bir şeyleri yapmasını engelleyebilirsiniz. Olumsuz işaretinizde de aynı şekilde net bir işaret belirlemeli ve her defasında aynı işareti yapmalısınız. Aksi durumda köpeğin yine kafası karışabilir.

İşaret ve Ödül Sistemi Uygulayın

Köpeğiniz olumlu bir şey yaptığında veya işaretinizi doğru algılayıp, yerine getirdiğinde mutlaka ödüllendirin. Özellikle ödül süresini uzatmayı ve hemen işareti yaptıktan sonra yerine getirin. Böylece her komutu yerine getirdiğinde ödüllendirileceğini bilir ve ona göre hareket eder.

Sağır köpek nasıl eğitilir konusu ciddi sabır ve özen isteyen bir süreçtir. Bu süreçte sizleri zorlukların beklediğini ve sabırlı olmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. ancak sürecin sonucunda köpeğinizin komutları tam anlamıyla yerine getirdiğini görebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı