Bilgi

Polis Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?


Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda “Polis Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Polisler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alabilir? Polis Yeşil Pasaport Almak İçin Kaç Yıl Çalışmalıdır?” gibi sorularınıza kısaca cevap vereceğim.

Şimdi polislere yeşil pasaport verilmesinde en önemli nokta maaş veya emekli derecesi değil kadro derecesi olduğunu unutmayalım. Birçok polis memuru maaş/emekli derecesine göre pasaport almaya hak kazanacağını düşüyor. Bu aslında yanlış bir düşünce/bilgi olduğunu belirtelim.

Öncelikle kadro derecesi 3 olan bir polis memuru -meslekte çalıştığı süreye bakılmaksızın- otomatik olarak yeşil pasaport almaya hak kazanır. Yeşil pasaport hakkı olan bir polis memurunun aynı zamanda eşi, çocukları yeşil pasaport hak kazanmış oluyor.

NOT: YEŞİL PASAPORT ASLINDA RESMİYETTE ADI HUSUSİ PASAPORT OLARAK GEÇİYOR. RENGİNDEN DOLAYI HERKES YEŞİL PASAPORT DİYOR. ARTIK NERDEYSE LÜTERATÜRDE BU İSİMLE ANILIYOR.

Polis Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

1- Bir polis memuru yeşil pasaport almak için çalıştığı yerin İl Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğüne başvuru yapar. Eğer polis okullarında görevli ise Polis Okulu Müdürlüğü Personel Şube Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor. Personel şube müdürlüğüne doğrudan giderek yeşil pasaport almak istediğini söyler. Personel şube görevlisi ya kendisine “Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu” vererek doldurmasını söyler veya bilgisayar ortamında kendisi doldurup ilgili müdüre imzalattıktan sonra bu formu kendisine verir. (Eskiden görev belgesi vardı, şimdi bu görev belgesi istenmiyor. Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu başvuru için yeterli.)

2- Yeşil pasaport için son 6 ayda çekilmiş 1 tane biyometrik fotoğraf. Aynı şey çocuklar içinde geçerlidir. Bakın tüm çocuklar için 1’er tane biyometrik fotoğraf çekmek zorundasınız. Pasaport fotoğrafsız olmaz. Çocuk 2 yaşında olsa bile biyometrik fotoğraf çekilir. Çekmiş olduğunuz fotoğrafları İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru esnasında veriyorsunuz. Pasaportunuz için bu biyometrik fotoğrafları taratıp ardında bu fotoğrafları size tekrar geri veriyorlar. Bu nedenle 1 taneden fazla çekmenize gerek yok. En son 4 tanesi 50 TL felandı. Unutmayın; yaş sınırı olmaksızın her başvuru sahibinin biyometrik fotoğraf getirmesi gerekmektedir.

3- Herhangi bir bankadan veya vergi dairesinden yeşil pasaport alacak her kişi için T.C. kimlik numarasını belirterek pasaport defter bedeli ödüyorsunuz. Unutmayın yeşil pasaport alacak kişiler harç bedelinden muaftır. Sadece pasaport defter ücreti (PASAPORT SATIŞ BEDELİ) ücretini öderler. 2022 Yılı için bu 225 TL’dir. 2023’te ne olur henüz bilmiyoruz. Telefondan Mobil Bankacılık kullanıyorsanız sırasıyla ÖDEMELER – VERGİ/HARÇ/CEZA – PASAPORT ve YURTDIŞI – PASAPORT SATIŞ BEDELİ kısmından T.C. kimlik numaralarını doğru bir şekilde girerek her kişi için ayrı ayrı ödeme yapın. (NOT: Vergi dairesinin çok önemi yok. Bulunduğunuz yerdeki vergi dairelerini rastgele seçebilirsiniz. Ayrıca dekonta gerek yok. Sistem üzerinde görevli başvuru esnasında görüntülüyor.)

4- Yeşil pasaport için öncelikle herhangi bir İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE başvuru yapabilirsiniz. Bulunduğunuz veya ikamet ettiğiniz yerin önemi yok. Bakın İLÇE değil İL NÜFÜS MÜDÜRLÜĞÜ başvuru yerleridir. İl nüfus müdürlükleri VALİLİKLER içerisinde yer alıyor. Randevu almak için ya Nüfus Genel Müdürlüğü (tıkla) veya E-Devlet (tıkla) üzerinden alabilirsiniz. İkisi de aynı şey. Ama e-Devlet üzerinden sanki daha hızlı alınıyor. Ayrıca alacağınız randevuyu her kişi için ayrı ayrı alın. Ve saatlerinin birbirine yakın olmasına dikkat edin. Bazı yerlerde yıl sonuna doğru yığılmayı önlemek için CUMARTESİ günleri hizmet verebilirler. Tabi bu yanılmıyorsam valinin tasarrufunda. Randevu almak için sıralama açısından ödeme yapmanıza gerek yok. Yukarıdaki işlemler birbiri ile bağlantılı işlemler değildir. Randevu aldıktan sonrada pasaport defter bedelini ödeyebilirsiniz.

Şimdi Özetle; Personel müdürlüğünden yeşil pasaport talep formunu aldınız, biyometrik fotoğrafları çekindiniz, ödemenizi yaptınız ve randevunuzu aldınız. Randevu günü pasaport alacak herkes İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE hazır bulunmak zorundadır. Yok daha çocuk, yok daha bebek gibi şeyler yok. Herkes orda olacak. Pasaport bu nihayetinde. Sistemde kayıtlı parmak iziniz varsa doğrulama için bir kere okutuyorlar. Pasaport başvuru sırasında 7 yaşını tamamlamış olan çocukların parmak izleri alınırken 12 yaşını tamamlamış olanlarınsa imzaları alınmaktadır. Ayrıca varsa eski pasaport, yani önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekiyor deniliyor. Gerçi geri veriyorlar ama yine de bulabiliyorsanız getirin.

Sorularınız varsa yorum kısmında sorabilirsiniz…

Aile Nedeniyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport hak sahibiyseniz sizinle birlikte bazı aile bireyleri de yeşil pasaport hakkına sahip oluyor.

– Eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuklarınız doğrudan yeşil pasaport hak sahibi oluyor.

– 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, sigortalı iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekiyor.

Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport hakkına sahip olan çocuklar, ebeveynlerinin hiç pasaportu olmasa bile gerekli başvuru ile kendilerine yeşil pasaport çıkarabilirler. Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport sahibi olan çocuk, yaşı müsait olsa da çalışmaya başlayıp sigorta üyeliği başladığında pasaportunu iade etmek zorunda.

– Yeşil pasaport alma hakkı bulunanların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün değildir.

Yeşil Pasaportun süresi yeni düzenleme ile 10 yıla çıkarılmıştır. (Mayıs 2022)

1 Yorum

1 Yorum

  1. İbrahim

    18 Temmuz 2023 at 15:18

    Hocam merhaba, 10 yıllık bordo pasaportum var, yeşil pasaport alırsam ikisini de kullanabilir miyim?

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı