Bilgi

POMEM Mülakatı Nasıl Yapılıyor?


Herkese Merhaba. Bir önceki yazımızda “POMEM Başvuru Aşamaları” konusunda detaylı bilgiye yer vermiştik. Bu yazımızda ise “POMEM Mülakatı Nasıl Yapılıyor?” sorusuna –özet bir şekilde- cevap vereceğiz.

1- Ön Başvuru: Arkadaşlar Polis Akademisi Başkanlığının resmî web sitesi olan www.pa.edu.tr adresinden POMEM için ön başvuru yapılıyor. Ön başvuruyu belirtilen tarih aralığında yapmanız gerekiyor. Ön başvuru açıklamasında ne kadar öğrenci alımı yapılacağı, başvuru şartları ve başvuru kılavuzu yayınlanır. POMEM’lere hem lisans hem de ön lisans mezunları başvurabilir. Lisans ve ön lisans mezunlarının kontenjanı farklıdır. Genel olarak alımı kontenjanı %80 lisans, %20 ön lisans mezunları şeklinde olur. Lise mezunları POMEM’lere başvuramaz.

2- Başvuru Ücretlerinin Yatırılması: Ön başvuru işleminden kısa bir sonra POMEM başvurusu kabul edilen kişilerin listesi açıklanıyor. Bu kişilerden Polis Akademisi Başkanlığının verdiği banka hesaplarına sınav giriş ücreti yatırmaları isteniyor. Ücretler yatırıldıktan kısa bir süre sonra sınav giriş yerleri açıklanıyor. Geçen yıl 200 TL şeklindeydi ve bu tutar yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ücreti belirtilen süre içerisinde yatırmadığınız taktirde sınav giriş hakkınızı kaybedersiniz.

3- Sınav Giriş Belgesinin Alınması: Sınav giriş belgelerinde sınav yer ve zamanı ile birlikte sınava geldiğinizde yanınızda getirmeniz gereken belgelerin (evrakların) ne olduğu yazılı olacaktır. Sınav giriş belgesinde; yanınızda kimliğiniz, başvuru formu, sağlık bilgi formu, fiziksel yeterlik sınavına girmeye engel olmadığına dair yazılı beyan, başvuru esnasında istenen belgeler formu, yurtdışında okumuş olanlar için denklik belgesi vs. isteniyor. Bu belgeler Polis Akademisi Başkanlığının resmî web sitesi olan www.pa.edu.tr adresinde yer alıyor.

4- Ön Sağlık Kontrolü ve Evrak Teslimi: Ön sağlık kontrolünde başvuru evraklarınız alınıyor ve komisyonda yer alan doktor kontrolünde boy, kilo, beden kitle indeksi ile birlikte fiziksel yapınızdaki durumlara bakılıyor. Ön sağlık kontrolünde adayın fiziki yapısının polislik mesleği için uygun olup olmadığı, renk körlüğü, gece körlüğü, kekemelik, vücutta kalıcı izlerin olup olmadığı, göz tembelliği vs. gibi kriterlere göre inceleme yapılır.

5- Fiziki Yeterlik Sınavı: Ön sağlık kontrolünden geçen kişiler fiziki yeterlilik parkuruna alınıyor. Burada 7 istasyondan oluşan bir parkur alanı bulunuyor. Bu parkuru belirtilen sürelerde tamamlamanız gerekiyor. Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur. Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınavına tabi tutulurlar.

6- Mülakat Sınavı: Fiziki yeterlilik sınavından sonra sözlü mülakat sınavına giriş yapıyorsunuz. Burada karşınızda bir komisyon bulunuyor. Bu komisyonun yapacağı değerlendirmeye göre puan alıyorsunuz. Fiziki Yeterlilik Sınavında başarılı olan adaylar, Mülakat Sınav Komisyonu tarafından Sözlü Mülakat Sınavına tabi tutulurlar. Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın; “konu hakkında bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavrama, özgüveni, ifade etme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi” olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.

7- Sınav Sonucunun Açıklanması: Adayların başarı sıralamasına esas POMEM giriş puanı; adayın KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25’i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; KPSS’den alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

POMEM Başvuru Aşamaları Tıklayınız… (Detaylı Bilgi)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı