Bilgi

PUBG İçin En Uygun Toplama Bilgisayar Tavsiyesi


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “PUBG İçin En Uygun Toplama Bilgisayar Tavsiyesi” konusunda kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Ayrıca aşağıda anlatacaklarım PUBG’nin bilgisayar versiyonu için olduğunu hemen hatırlatayım. Sonra “vay efendim ben PUBG Mobile için okumuştum” demeyin.

Öncelikle piyasada birçok toplama bilgisayar tavsiyesi bulunuyor. Hemen hemen hepsi bu tavsiyeler ile PUBG’yi kasmadan, donmadan oynadıklarını iddia ediyorlar. Ancak gelin görün ki iş teoriden uygulamaya geçildiğinde bambaşka bir durum ortaya çıkıyor. Beyler, bayanlar! PUBG’yi kasmadan, donmadan, kilitlenmeden oynamak istiyorsanız biraz paraya kıyıp bütçeyi arttırmalısınız! Yok ben 3000 TL ile 4000 TL ile bilgisayar toplamayı planlıyorum diye bir fikriniz varsa bence hemen unutun! Bu rakamlar eskide kaldı! Artık bu rakamlarla sadece mario oynarsınız veya Windows’un hazır oyunlarını keyifle oynarsınız. Ancak olay PUBG gibi yüksek grafik belleği ve işlemci isteyen bir oyuna geldiğinde size kalan şey “bilgisayarınıza sövmek” olacaktır.

İlk olarak toplama bilgisayarda bir parçayı satın aldığınızda çoğu zaman bu olayın geri dönüşü olmuyor. Vay ben bunu beğenmedim, bilgisayarıma olmadı, oyunu kaldırmıyor bilmem ne gibi sorunlar ile ürünü iade edemiyorsunuz. Ya aldığınız parçayı LetGo ile düşük fiyata satmak zorunda kalıyorsunuz veya evinizin bir köşesinde süs olarak kalıyor. Bu nedenle alacağınız tüm parçaları bilerek almak zorundasınız. İkinci önemli konu bence darboğaz konusu! Biz kuzeyliler genelde buna genelde “Bottleneck” diyoruz. Ancak burada bundan sonra bu kavram “darboğaz” olarak anılacaktır. Darboğaz, bilgisayar donanım birimlerinin birbirine üstünlük taslaması sonucu bilgisayardan istenilen verimin elde edilememesi durumudur ki bu olay kesinlikle ama kesinlikle can sıkan bir durumdur. Bu durum daha çok işlemci, ekran kartı ve harddisk arasında gerçekleşen bir konu. Mesela; ekran kartı işlemciyi darboğaz ediyorsa vay halinize! Peki nasıl anlarım bu durumu? Oyun içerisinde bilgisayarın görev yöneticisine gelin ve performans kısmına bakın! Eğer işlemci %100 fakat ekran kartı %50’de çalışıyorsa bilgisayarında darboğaz vardır demektir. (Bu durum her oyunda çıkmaz, sadece yüksek grafik, işlemci isteyen oyunlarda ortaya çıkar. Konumuz PUBG olduğu için bu konu daha bir önem arz ediyor.) Tabi tam tersi de olabilir, ekran kartı %100 ve işlemci %50 olabilir. Burada darboğaz vardır ancak o kadar önemli değil. PUBG’de önemli olan ekran kartının işlemciyi darboğaz etmemesidir. Darboğaz ancak deneyimle öğreneceğiniz bir konu ancak bazı siteler (bakınız: tıkla) işlemci-ekran kartı ikilisinin darboğaz edip etmeyeceği hakkında fikir sunabilir. Mesela oyunda ki aniden oyun donuyor ve mouse hareketiniz kısıtlanıyorsa muhtemelen bilgisayarınızda bir darboğazdan bahsedebiliriz.

Şimdi basit bir örnek verelim. Diyelim işlemciniz Intel Core i5-7500 ve ekran kartınız NVIDIA GeForce GTX 1080 ise PUBG oyununda darboğaz %100 olacaktır. Çünkü eşşek ile atı aynı arabaya bağlayıp at performansı bekleyemezsiniz. Ekran kartının gönderdiği komutları işlemekte zorluk çeken işlemciniz bir süre sonra oyunda kasmalara, donmalara neden olacaktır.

Bir diğer konu soğutma sisteminiz. Özellikle ekran kartı, işlemci ve anakartın sürekli ve doğru bir şekilde soğutulması tam performans elde etmeniz için oldukça önemli bir konu. Bu nedenle bilgisayar kasanız özel bir soğutma yapısına sahip olmalıdır. Özellikle PUBG oynuyorsanız stok fanı bir kenara bırakıp “bir soğutma sistemi” kullanmalısınız.  Normalde bilgisayar da işlemci 45 derece, ekran kartı 50 derece bir sıcaklık olur. Ancak PUBG’de bu sıcaklık işlemci için 60-65 ve ekran kartı için 60-70 dereceye çıkar. Bilgisayar kasası soğutma sistemi ile işlemci soğutma sistemi iyi olduğunda daha fazla sıcaklık yükselmesine izin verilmeyeceği için donanım birimleri tam verimde çalışmaya devam edecektir.

Diğer bir durum Harddisk konusu. Lütfen bu oyunu oynayacaklar artık HDD’leri çöpe atsın ve yerine en az 480 GB olan SSD alsın. Bu hem bilgisayarın açılış süresi ile oyunun yüklenme süresine büyük bir etkisi olacaktır. Artık SSD fiyatları HDD fiyatlarına oldukça yakın. Herkesin bütçesine uygun bit SSD bulmak mümkün. SSD oldukça yeni bir teknoloji olduğundan HDD’ler gibi içerisinde mekanik (hareketli) parça bulundurmaz. Bu nedenle oldukça sessiz çalışır. Hem enerji sarfiyatı düşüktür, hemde okuma yazma hızları yüksek olduğundan uygulama ve programların yüklenmesi saniyeleri bulur. Normalde açılışta HDD olan bir bilgisayar 90 saniyede hazır hale gelirken bu SSD ile 15-20 saniyede gerçekleşir. Aradaki fark küçümsenmeyecek kadar çoktur diyebiliriz.

Power Suply yani Güç Kaynağı seçeneği olarak minimum 650 Watt ve 80+ sertifikası olandan tercih edin. Yeni nesil ekran kartlarının maksimum 150 watt enerji harcadığı düşünüldüğünde bu oldukça yeterli olacaktır.

Alacağınız tüm donanım bileşenlerini tek bir noktadan almaya özen gösterin. Adı bilinen, kendini kanıtlamış, kurumsal firmalardan satın almanız sizin faydanıza. Çünkü farklı noktalardan şu ucuz, bu ucuz diye aldığınızda ürünün tamamen size ulaşması ayları bulabilir. Ayrıca bir arıza, sorun çıktığında iade, değişim vs. için muhatap bulabileceğiniz bir yerden alışveriş yapmanızı tavsiye ediyorum.

Şimdi hali hazırda kullandığım ve en ufak sorun yaşamadığım PUBG için toplama bilgisayar önerisine geçelim.

1- Zalman Z3 PLUS MidT ATX Pencereli Siyah Kasa: Yaklaşık 400 TL gibi bir fiyat etiketi bulunan bu kasa çok sessiz çalışan bir kasa yapısına sahip. İçerisinde bulunan özel soğutma sistemleri maksimum soğutma yapabilecek şekilde tasarlanmış. Hali hazırda kasa seçiminde biraz titiz davranmanız gerekiyor. Çünkü bazı kasaların fanları bir süre sonra ses yapabiliyor. Hatta bu fan seslerinden rahatsız edecek duruma getirebiliyor. Zaten bir bilgisayar için ses oldukça önemli bir konu bu nedenle kasa alırken farklı bir kasa alacaksanız ses yalıtımına dikkat ederek alın. Bu arada bazı kasalarda güç kaynağı ile birlikte satılıyor. Bu tipte kasa alacaksanız 80+ plus sertifikası olup olmadığına dikkat edin. Kasalar kendi içerisinde Full Tower, Middle Tower, Mini Tower, Slim gibi tiplere ayrılmaktadır. Bu çeşitlendirme büyüklük ve yatay-diket özelliğe göre belirlenir. Burada kasa tercih ederken örneğin Slim Kasa tercih ettiğiniz hangi anakart tiplerini desteklediğine özellikle bakmanız gerekiyor. Ancak genel olarak Full, Mid veya Mini kasalar ATX ve/veya mATX kasa tiplerinden birini (veya her ikisini) destekleyebilmektedir. Daha detaylı bilgi için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

2- MSI B250M Gaming PRO Anakart: Benim hali hazırda kullandığım anakart MSI B250M Gaming PRO. Bu anakart 32 GB 2133 veya 2400 Mhz RAM destekliyor. Ayrıca işlemci olarak 6. ve 7. Nesil i3/i5/i7 İntel Core işlemcileri desteklemekte. 6. Nesil bir işlemci kullanacaksanız 2133 MHz RAM, 7. Nesil bir işlemci kullanacaksanız 2133 MHz veya 2400 Mhz RAM almanız gerekiyor. Fiyat olarak şu anda 650 TL gibi bir değer ile satın almanız mümkün. Farklı bir anakart kullanacaksanız satın alacağınız anakartın tipini, desteklediği RAM kapasitesini ve frekansını, hangi işlemcileri desteklediğini bilmeniz gerekiyor. Anakartlar intel veya amd işlemci türlerine göre ikiye ayrılır. Tabi bu ayrılmalarda kendi içerisinde soket türleri, desteklediği ram tipleri gibi farklılıklara sahip. Örneğin; AMD işlemcili bir anakarta INTEL işlemci takamazsınız. Hatta İntel işlemcili bir tane eğer Soket LGA1151 destekliyorsa farklı soket türüne sahip bir intel işlemci kullanamıyorsunuz. Kısaca tüm donanım birimleri anakart üzerine entegre olduğu için alacağınız tüm bileşenlerin bu anakarta uygun olması gerekiyor. Anakartlar kendi içinde çeşitlere ayrılır. Bunlar Extended ATX, Standart ATX, Micro/Mini ATX (bazen mATX), Mini ITX, Nanı ITX, Pico ITX gibi çeşitlere ayrılırlar. Bunlar içerisinde en yaygın olanı ATX (Standart) ve Micro/Mini ATX (mATX)‘dir.

3- Intel Core i7 7700K Soket 1151 4.2GHz 8MB İşlemci: PUBG oyununda en önemli konu kuşkusuz işlemci seçimi. Çünkü bu oyun temelde bir işlemci oyunu ve sizin maksimum performans elde etmeniz için çok iyi bir işlemci satın almanız gerekiyor. Intel Core i7 7700K fiyat olarak biraz uçuk kaçık olsa da bu işlemci sizi pişman etmeyecektir. Benim önerdiğim anakart 6 veya 7. Nesil işlemci desteklediğinden bunu kullanıyorum. İşlemcinin nesli çok önemli bir konu değil. Önemli olan işlemcinin performansı. Yoksa düşük segmentte 8. veya 9. nesil işlemci kullanmanızın çok önemi yoktur. Bütçenizi yukarıda verdiğim bu işlemciyi almaya yetmiyorsa Intel Core i5 6600K Soket 1151 3.5GHz 6MB Önbellek 14nm İşlemci istediğiniz maksimum performansı gösterecektir.

4- Cooler Master Hyper 212 İşlemci Soğutucu: İşlemcinin soğutulması çok önemli bir konu. Bazı yerlerde delid felan uygulanıyor ancak bu sizleri aşan bir konu olacaktır ki tavsiye etmiyorum.  Alternatif bir soğutucu alacaksanız fan çapına ve uygun soket türüne göre almanızı tavsiye ediyorum. Aksi halde uyumsuzluk olacaktır ve soğutucuyu değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca ekstra bir kaliteli bir termal macun almayı unutmayın.

5- ASUS GeForce GTX1060 3GB 192Bit Ekran Kartı: Alabileceğiniz en iyi ve en uygun ekran kartlarından bir tanesi bu. Hali hazırda PUBG için en ideal ekran kartı başlangıcı NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB / AMD Radeon RX 580 4GB olduğunu hatırlatayım. Ayrıca anakart işlemci türü ne olursa olsun hemen hemen tüm yeni nesil ekran kartları alacağınız anakarta uyumlu olacaktır.

6- GSKILL 16GB (1x16GB) RipjawsV DDR4 2400Mhz CL15 1.2V Tek Modül RAM: Tek parça halinde 16 GB 2400 Mhz RAM almanız tamamen yeterli. Tek parça halinde diyorum çünkü sonradan olurda arttırmak isterseniz +8 GB veya +16 GB RAM ekleyebilirsiniz. Benim önerdiğim anakart maksimum 32 GB RAM destekiyor. 64 GB RAM destekleyen anakart için ekstra ücret vererek anakartı yükseltebilirsiniz.

7- Toshiba OCZ 480 GB TR200 2.5″ SATA 3.0 SSD: Şu anda alabileceğiniz en uygun fiyat ve seçeneğe sahip SSD olduğunu söyleyebilirim. PUBG için mümkünse HDD kullanmayın. Kullanacaksanız da ekstra depolama birimi olarak HDD alabilirsiniz ancak bunun yerine bir taşınabilir HDD almanız yerinde bir karar olacaktır.

8- Logitech G231 Prodigy Gaming Kulaklık: Kulaklık olmazsa olmazlardan. Zaten PUBG oynuyorsanız kulaklık olmadan bu oyunu oynamanız imkansız! Bu nedenle en iyi kulaklıklardan bir tane satın almanız gerekiyor. Benim kullandığım Logitech G231 modeli alınabilecek en uygun seçeneğe sahip. 40 mm’lik neodimyum sürücüler kullanan G231, oyununuzu hayata geçiren net ve berrak stereo ses sunuyor.

9- Logitech Z533 Multimedya Ses Sistemi: Ses sistemi alma zorunluluğunuz yok ama ses sistemi bir masaüstü bilgisayar için olmazsa olmazlardan. Çünkü film izlemek, müzik dinlemek istediğinizde kulaklık biraz sıkabilir. Bu nedenle tavsiye niteliğinde bu ses sistemi beklentinizi karşılayacak bir kaliteye sahip.

10- Ocz Modstream Pro 600W Modüler Power Supply: Güç kaynağı seçimi tamamen size kalmış. Ancak farklı bir model alacaksanız ölçülerine ve 80+ sertifikasına dikkat edin. Ayrıca modüler güç kaynakları hem gereksiz kablo karmaşasından sizi kurtaracak, hem de montajını daha sakin bir şekilde yapmanızı sağlar.

11- ASUS VG245H Oyun Monitörü: Monitörsüz masaüstü bilgisayar olmuyor maalesef. Alacağınız oyun monitörünün kalitesi oyunun oynamanızı önemli ölçüde etkileyecektir. Akıcı oyun deneyimi için GameFast Input Teknolojisi destekli, 1ms ultra hızlı tepkime süreli 24-inç Full HD oyun monitörü ASUS VG245H beklentinizi karşılayacak türden.

12- Mouse ve Klavye: Önerdiğim anakart ile birlikte gaming mouse hediye olarak geliyor. Gayet kullanışlı ve güzel bir mouse. Klavye ise tercihinize kalmış.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı