Bilgi

Router Nedir? Ne İşe Yarar?


İngilizce bir kelime olan Router Türkçe de yönlendirici anlamına gelmektedir. Bilgisayar terimleri ile aram pek iyi olmasada elimden geldiği kadar kendi kelimelerim ile routerı anlatacağım. Routerlar internetin trafik düzenini sağlayan en önemli araçlardır. Bir bakıma trafiği düzenleyen polisler gibidir. Ağdaki bilgisayarların iletişimlerini sağlamada rehberlik ederler. Bir ağdan alınan bir ip adresi başka bir ağa taşıma işlevini routerlar üstlenir.

Subnet 1 (bir)’de bulunan 192.168.1.1 ile 192.168.1.254 arasındaki ip adresi bulunan bilgisayarlar ile subnet 2 (iki)’de bulunan 192.168.2.1 ile 192.168.2.254 arasında ip adreslerine sahip olan bilgisayarlar arasında subnet 1 (bir)’deki bir ağdan subnet 2 (iki)’deki bir ağa ya da subnet 2 (iki)’deki bir ağdan subnet 1 (bir)’deki bir ağa herhangi bir şekilde erişim mümkün değildir. Routera ise işte tam bu kısımda ihtiyacımız olur. Cümle biraz uzun oldu belki anlamayabiliriz o yüzden kısa bir şekilde özetleyeyim. Subnet 1 (bir)’den subnet 2 (iki)’ye erişim mümkün olmayacağından routerlara ihtiyaç duyarız. Aradaki erişim ve iletişim routerlar sayesinde gerçekleşir.

Routerlar yönlendirme için OSI(Open Systems Interconnection (Açık Sistemler Arabağlaşımı))’nın 7 (yedi) katman modelinin 3 (üç)’üncü katmanı olan ağ katmanını kullanılır. Routerların amacı ise gelen ağ paketlerini ve bilgileri inceleyip doğru ip adresine ulaşmasını sağlamaktır. Yönlendiricilerin 2 (iki) portu vardır. Alıcı (İnput) ve göndericidir(output). Her ikiside çift yönlüdür. Bilgileri alır ve gönderirler.

RIP (Routing Information Protocol (Yönlendirici Bilgi Protokolü)) en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olan hub sayısına bakar ve maksimum 15 hub’ı kabul eder, 16’dan sonra ise destination unreachable (Ulaşılmaz Hedef) hatası gönderir. Router bu protokolde kendine bağlı networkleri 30 (Otuz) saniyede bir komşu rountere bildirir. RIP (Routing Informatıon Protocol (Yönlendirici Bilgi Protokolü)) de çalışan bir routerın routing tableında hub sayısı 16 olanlar ulaşılamaz anlamına gelir.

Ağ topolojisindeki herhangi bir değişiklik oraya bağlı router tarafından sezilir ve yeni durum için değerlendirilir. Daha iyi bir yol varsa önce kendi tablosunu günceller, sonra komşularına gönderir. Komşu routerler yeni oluşuma bakarak kendi tablolarını günceller ve kendi komşularına gönderir. Ancak değişiklik alınan routere tekrar gönderilmemelidir.

Router’ların bileşenleri; Rom, Ram, Motherboard, Cpu dur.

Birkaç router markası; Huawie, Hp, Tenda, Zyxel, Asus, Motorola, Airties, Airlive, Cnet, Teldat, Edimax, Draytek, Inca, Ladox, Smc, Linksys, TP-Link, Juniper, Ruckus, Cisco…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı