Bilgi

Yazılım ve Donanım Nedir? Farkları Nelerdir?


Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örnek olarak ekran,klavye,sabit disk,fare,yazıcı. Donanımlar kasanın dışında olabileceği gibi içersinde de  yer alır.Kasa içerisinde yer alan donanımlara dahili donanım,kasa dışında yer alan donanımlara ise harici donanım denir. Kasa içerisindeki donanımlara örnek olarak işlemci,anakart,dahili depolama birimleri verilebilir.

Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım adı verilir.Örnek olarak resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.

Yazılım Çeşitleri;

Yazılımlar sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.

Sistem  Yazılımı:

İşeletim sistemi olarak da bilinen bilgisayardaki donanımları yöneten,çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır.Örnek olarak sıklıkla duyduğumuz Windows işletim sistemi verilebilir.

Uyguluma Yazılımı:

Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır.Örneğin olarak müzik dinlemek,resim yapmak,internette gezinmek verilebilir.

Donanım Ve Yazılım Arasındaki Fark Nedir?

Bilgisayar donanımını çalışmasını olanaklı hale getiren programların tamamına yazılım adı verilmektedir.Yazılım olmadan donanım olmaz. Bu tanım donanım ile yazılım arasındaki farkı göstermektedir. Yazılım çalıştırır,donanım ise yazılım sayesinde çalışır.

6 Yorum

6 Yorum

  1. BEYZA

    16 Kasım 2016 at 18:09

    MÜTHİŞ BİR BÖLÜMDÜ ÇOOOOK GÜZEL

  2. GÜLBEYAZ

    11 Ekim 2017 at 16:40

    BU GERÇEKTEN MÜTHİŞ BEYZAAAAAAAAAAAA

  3. hkt

    30 Ekim 2017 at 20:14

    Teşekkürler

  4. Baran

    21 Mart 2018 at 12:08

    Harika

  5. Haktan

    2 Mayıs 2018 at 21:58

    Bayağı Güzeldi

    • muharrem

      3 Ocak 2019 at 13:04

      çok teşekkür ederim sınavdan sizin sayenizde 100 aldım 😀

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı