Bilgi

Yüksek Hızda Direksiyon Titremesi Neden Olur?


Arabanızı kullanırken yüksek hızda direksiyonda meydana gelen titreme aracınızda bir sorun olduğunu gösterir. Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en yaygın yanıtlarından biri rot/balans ayarının yapılmamış olmasıdır.  Araçların en önemli parçalarının başında direksiyon gelmektedir. Çünkü direksiyonlar, araçta yol hâkimiyetini sağlamaktadır. Ancak her araçta, direksiyon titremesi olabilir. Bu durumda direksiyon titremesi neden olur sorusunun cevabını vermememiz gerekir. Her araçta bu titreme meydana gelebilir. Titremesinin en temel sebebini bularak, arızayı gidebilirsiniz.

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun cevabını, pek çok sürücü, belirli bir hıza bağlamaktadır. Belirli bir hızı geçtikten sonra direksiyonlarda titreme meydana gelebilir. Titremenin şiddeti, aracın hızına göre artabilir ya da azalabilir. Bu hıza bağlı titremeyi de lastik taban bozukluğu ve balans bozukluğu etkilemektedir.

Direksiyonun Sürekli Titremesi Problem Olur Mu?

Direksiyon sürekli olarak titrerse motor ya da şanzıman kısmına zarar verebilir. Bunun dışında jantların yamukluğu da direksiyonun titremesine neden olabilir. Araçların içerisinde tehlikeli bir durum oluşturmaktadır. Kısa süre içerisinde direksiyonun neden titrediğini ve arızalandığını bulmanız gerekiyor. Çünkü bu durum, direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesine sebep olabilir. Can ve mal sağlığının korunması adına bu durum çok önemlidir.

Direksiyon Titremesi Nedenleri Nelerdir?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun aslında birden fazla cevabı bulunmaktadır. Genel olarak nedenleri şu şekilde sıralamamız mümkün:

  • Rotların Ayarsız Olması: Direksiyon titremesinin en temel sebepleri arasında, rot ayarlarının ayarsız olması gelmektedir. Tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması bu durumun en temel sebepleri arasında bulunmaktadır. Bu durumun meydana gelmesi, aracın ne kadar ve nasıl kullanıldığına bağlıdır. Çok kullanılan araçlar bu durumla karşılaşabiliyor.
  • Süspansiyon Sorunları: Araçların süspansiyon sistemleri, biraz karmaşık bir yapıdadır. Bu sistemler çarpma, titreme ya da seslerin yansıtılması noktasında oldukça önemli bir işleve sahiptir. Eğer direksiyonunuz süspansiyona bağlı olarak titriyorsa, bunu hızlandığınızda anlayabilirsiniz.
  • Rulman Sorunları: Tekerleğinin göbek kısmında olan rulmanların verimli bir şekilde çalışabilmesi için, sorunsuz çalışması gerekmektedir. Araçların yüksek devirlerde çalışması, kırılmış rulmanların olması gibi çeşitli durumlar, direksiyon titremesine sebep olur. Eğer rulmandan kaynaklı bir titreme meydana geliyorsa, direksiyonu hareket halinde çevirdiğinizde ortaya çıkaracaktır.
  • Balans Ayarından Kaynaklı Sorunlar: Lastiklerinizi uzun zamandır değiştirmediyseniz, balanslarınız kontrol edilmemiştir. Lastik değişimlerinde, balans ayarları yapılmaktadır. Balansların ayarlı olması, tekerleğe eşit miktarda yük almasına yardımcı olur. Bu da titremenin ortadan kalkmasını sağlar.
  • Fren Sorunları: Eğer frene basınca, direksiyon titriyorsa, sorunun kaynağını bulmuşsunuz demektir. Aşınan frenler, direksiyonların titremesine sebep olur. Düzenli olarak frenlerinizi kontrol ettirmeli ve temizlettirmelisiniz.

Direksiyon Titremesi Nasıl Çözülür?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun cevabını detaylı bir şekilde yukarıda verdik. Düzenli olarak ön takımları kontrol ettirmeli, aşınmış ya da arızalı parçaları kontrol ettirmelisiniz. Gerekli parçalar değiştirildikten sonra, kontroller ve ayarlar yapılmalıdır.

Direksiyon titremesi özellikle 100 kilometre hızdan sonra daha rahatsız edici ve tehlikeli olmaktadır. Araç hâkimiyeti, sürücüler içi çok önemlidir. Aracın, sürücünün ve yolcunun güvenliği açısından hâkimiyetin çok iyi olması gerekmektedir. Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir.

Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır. Eğer bu ömrü tüketmeniz halinde hala aynı lastikle kullanıma devam ediyorsanız, titreme gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu lastikler, size düşük hızlarda bir sorun çıkarmaz. Özellikle, aracın hızı arttığında direksiyon titremesi meydana gelir. Hâkimiyetinizi kaybedebilirsiniz.

Araçlardaki Direksiyon Titremeleri

Direksiyon titremesi yaşayan kişiler, sorun neyden kaynaklanıyor olursa olsun, mutlaka balans ayarı kontrol ettirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak bu kontrolün yapılması için yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak rot ayarının yapılmış olması gerekmektedir. Bu sadece sürücünün güvenliği için değil, araç içindeki yolcuların da güvenliği açısından son derece önemlidir. Eğer 100 kilometre hızı aştığınızda direksiyonda ufak da olsa bir titreme hissediyorsanız, konu ile ilgili mutlaka yardım almanızı öneriyoruz. Son olarak lastik kontrolünüzü yaparak, aracınızla trafiğe çıkabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı