Bilgi

150 Mbps Modem ile 300 Mbps Modem Arasındaki Fark


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere basit bir şekilde 150 mbps modem ile 300 mbps modem arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım. Bir çok kişi bir modem satın almaya kalktığında genellikle kutuların üzerinde büyük puntolarla “Mbps” yazılarını görüyor. Tabi ilk başta akla gelen şey daha güç ve daha fazla uzağa wifi alanı oluşturabildiği düşüncesidir. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Mbps miktarının cihazın güçlü olduğu veya daha uzağa yayın yapabildiği ile pek ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Öncelikle size Mbps’nin tanımını yapalım ki konu daha iyi anlaşılsın.

Mbps, Megabit şeklinde okunmaktadır.  Mbps’teki bps’nin açılımı “bits per second”  demektir. Yani “saniyede bir bit” anlamına gelen bir birimdir. Kısaca bir saniyede sistemden (kablodan) geçen verinin miktarının bit olarak gösteriminde kullanılır. Mbps (Megabit) 122 KB’ta(Klibobayt) denk gelmektedir. Yani 1 saniyede 122 KB veri aktarımına 1 Mbps denir. Burada dikkat edilmesi gereken husus Megabit ile Magebayt farklı anlama gelmektedir.

  • 1 Magebayt (MB) >>> 1024 KB’dir. (Kilobayt)
  • 1 Megabit (Mbps) >>> 1 saniyede aktarılan veridir. (Yani 122 KB)

150 Mbps Modem 1 Saniyede “18.300 KB >>> Yaklaşık 18 MB” veri aktarımı sağlar.

300 Mbps Modem 1 Saniyede “36.600 KB >>> Yaklaşık 36 MB” veri aktarımı sağlar.

Mbps olayı bir çeşit su hortumu gibi düşünülebilir. Saniyede su hortumundan geçen su miktarı şeklinde algılanabilir.

Daha uzak bir mesafeye yayın yapma gücü modemin kullandığı teknolojiye bağlıdır. 150 Mbps modem 300 Mbps modeme göre daha uzak mesafeye yayın yapabilir. Bu tersi durum içinde geçerlidir.

Birde şu unutulmamalıdır. Evde veya işyerinizde kullandığınız internet paketi neyse o hızda alırsınız. Mesela TTNET kullanıcıları yaygın olarak 24 Mbps hızında internet hizmeti alırlar. Siz 150 Mbps cihazı aldığınızda hızınız artmaz. Aynı hızda almaya devam edersiniz.

Sonuç:

Modemin ne kadar uzağa yayın yapacağı ne kadar güçlü olduğu DBİ miktarına bağlıdır. Modem üzerinde yazan DBİ cihazın yayın yapma gücünü gösterir. Mbps ise saniyede transfer edilen veri miktarıdır. Daha çok kablosuz ortamda yüksek veri taşıma isteği oluşan durumlarda örneğin kamera sistemi, görüntü transferi, internet ortamında 4K, blue-ray film izleme gibi seçeneklerde tercih edilir.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Onur yavu

    6 Ekim 2023 at 09:40

    dostum selam bir açıklama bundan daha iyi olamazdı teşekkür için yazıyorum selamlar

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı