Bilgi

2021 | En İyi Elektrikli Süpürge Tavsiyeleri | Markalar & Yorumlar


Bir elektrik süpürgesi almaya karar verdiğinizde kafanızı karıştıracak bir sürü teknik terim havada uçuşuyor. Aslında bir elektrik süpürgesi satın almak o kadar zor bir konu değil. Şimdi sizlere kısaca “Elektrik Süpürgesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim? Hangi Elektrik Süpürgesini Almalıyım? Elektrik Süpürgesi Tavsiyeniz Nedir?” Sorularına –kısaca- cevap vermeye çalışayım.

Elektrik Süpürgesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hemen hemen bir çoğumuzun elektrik süpürgesi alırken veya incelerken ilk fark ettiği şeylerden biri Watt. Bu süpürgenin üzerinde ve kutusunda büyük harflerle yazılmış olan 750, 800, 900, 1000, 1200, 2000 Watt gibi sayılardan oluşuyor. Bu sayılar aslında bizim için nerdeyse hiçbir önemi yok. Muhtemelen satış stratejisi gereği yazılan bu sayılar cihazın ne kadar elektrik tükettiğini veya motor gücünü gösteren bir değer olduğunu söyleyelim. Watt yani motor gücü süpürgesinin harcadığı elektrik enerjisini veriyor. Birçok kişi süpürge alırken Watt değeri yüksek olan süpürgenin daha iyi olduğunu düşünülse de aslında neredeyse hiçbir ilgisi yok.

Birçok kişinin adını ilk kez duyduğu “Air Watt” yani “Emiş Gücü” bir süpürge alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik. Bu özellik süpürgenin ne kadar iyi çektiğini gösterir. Standart olarak emiş gücü 350-600 arasında ki bir süpürge idealdir. Ancak unutulmamalıdır ki çok yüksek emiş gücüne sahip olan bir süpürgeyi aldığınızda evdeki halı ile boğuşmanız kaçınılmaz olabilir. Yüksek emiş gücüne sahip süpürgelerde ayarlama butonu olmayanları kullandığınızda halıya yapışıp kalabiliyor.

Bu arada Air Watt yani Emiş Gücü ile Watt (Motor Gücü) arasında herhangi bir bağlantı/orantı yok. Hava debisi diye bir kavram daha var. Bu kavram süpürgenin ne kadar hava çektiğini gösteren değerdir ve Litre/Saniye cinsinden gösterilir. İyi bir süpürgede hava debisi kullanılan hortum ucunda 40 Litre/ saniye ve üzerinde olması tavsiye edilir.

Halılarda derinlemesine (halıların diplerindeki saç, kıl tüy, toz vs.) temizlik yapacak bir ürün arıyorsanız o zaman güçlü ve turbo başlıklı ürünlere bakmanızda fayda var. Fırçası dönen bir “turbo başlık” süpürgenin yürümesini daha rahat sağlar. Son zamanlarda kullanımız artan turbo başlıklı süpürgeler kendi etrafında dönebilen bazı başlıklar hava gücü ile hareketi sağlandığından emiş gücü yüksek bir süpürgenin halıya yapışmasını engelliyor.

Birçok marka ve modellere uyabilen “Universal Turbo Başlıklar” piyasada bulunmaktadır.

Gecenin bir vakti evi süpürmeyi düşündüğünüzde aklımıza gelen ilk soru gürültü/ses sorunu. Bundan dolayı alternatifleriniz arasında ses düzeyi düşük bir süpürge almanız hem sizi hem de komşularınızı rahatsız etmeyecektir. Standart bir elektrikli süpürgenin ses seviyesi genellikle 78 desibelken, en sessiz olanınki ise normal konuşma düzeyi olan 60 desibel civarındadır. Gürültünün her 3 desibelde iki kat arttığını düşünürsek 68 ile 78 desibel arasında ciddi bir fark bulunmaktadır! Bazı firmalar kendi elektrikli süpürgelerinin ölçümünü uluslararası standartlara göre yapar. Bu nedenle elektrik süpürgesi alımında ses seviyesi (desibel) bir diğer kriterdir.

Aktif Karbon Filtre “gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği” bulunmaktadır. Aktif karbon filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak gözenekten meydana gelmiştir. Bu gözenekler aracılığı ile birçok koku yayan zehirli gazlar yakalanır. Aktif karbon filtre kullanılan süpürgeler ortamdaki kokuyu da arındırabilmektedir.

Emiş gücünden sonra en önemli özellik kuşkusuz Hepa Filtre özelliğidir. Filtre olayı gerçek temizlik yapmanızı sağlayacak öncelikli bir değerdir. Hepa İngilizce “High Efficiency Particulate Arrestin” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye çevirdiğimizde “Yüksek Düzeyde Partikül Yakalayıcı Filtre” anlamına gelmektedir. Burada ki partikül sözcüğü mümkün olan en küçük parçacık demektir. Hepa filtreler partiküllerin “başka bir ifade ile süpürgeden kaçabilecek tozların” % 85 ile % 99,99 una kadarını yakalayabilir. Hepa filtreler “Hepa 10, Hepa 11, Hepa 12, Hepa 13, Hepa 14” gibi tozu tutma seviyelerine göre sıralanır. Bunların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.

Hepa 14 filtrelerden daha iyi olanlar “Ulpa” filtrelerdir. Yaklaşık 0,3 mikrona kadar tozları “Hepa Filtreler” havadan arındırırken 0,3 mikrondan küçük olanları ise “Ulpa Filtreler” arıtabilmektedir. Ulpa filtrelerin sadece daha çok sağlık alanında (ameliyathane, streril oda vb.) kullanıldığını söyleyelim. Hepa ve ulpa filtreler bakım gerektirmeyen, özel liflerden oluşan ve kâğıda benzer bir yapıya sahiptir. Bu filtrelerin belirli bir zaman dilimi içerisinde yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

  • HEPA 10 Filtre: 100 bin adet partikülün 15.000’ni çıkartır. Yaklaşık % 85’ini tutmaktadır.
  • HEPA 11 Filtre: 100 bin adet partikülün 5.000’ni çıkartır. Yaklaşık %95’ini tutmaktadır.
  • HEPA 12 Filtre: 100 bin adet partikülün 500’ünü çıkartır. Yaklaşık % 99,5’ini tutmaktadır.
  • HEPA 13 Filtre: 100 bin adet partikülün 50’sini çıkartır. Yaklaşık %99,95′ni tutmaktadır.
  • HEPA 14 Filtre: 100 bin adet partikülün 5’ini çıkartır. Yaklaşık %99,995’ini tutmaktadır.

Bir süpürgenin Toz Torbalı veya Torbasız olması tartışılagelen bir konudur. Torbasız süpürgeler, torbalı süpürgelere göre daha iyi performans gösterirler şeklinde genel bir kural yoktur.  Torbasız süpürgelerin torba ihtiyacı olmadığından ilave masrafı yoktur. Torbasız süpürgeler, ne kadar tozun çekildiğini görmenize olanak sağlar ve hazne görüldüğünden doluluk oranı anlaşılır. Bununla birlikte günümüzde üretilen çoğu torbalı süpürgede torba doluluk göstergesi de bu imkânı sağlamaktadır. Torbasız süpürgelerde kullanıcı tozun boşaltılması esnasında bir miktar toza maruz kalabilir. Bu nedenle alerji, astım gibi rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilmez. Toz torbalı süpürgeler daha hijyeniktirler ve torba kolayca değiştirilebilir.

Uzun yıllardır üretilen bu “Su Filtreli Elektrik Süpürgeleri” ülkemizde son 10-15 yılın modası olduğunu hatırlatalım. Arnica Bora’nın piyasaya fırtına gibi girişi ile iyice yaygınlaşan su filtreli süpürgelerin en önemli özelliği psikolojik faydalarıdır. Temizlikten sonra ortamdan çıkan kiri gören kullanıcının ciddi bir rahatlama yaşamasını sağlayan su filtreli süpürgeler aynı zamanda halı yıkama veya ıslak zeminden çekim gibi özelliklere de sahiptir. Ancak suların boşaltılması ve parçaların temizlenmesi gibi ek külfetler nedeniyle bu tip süpürgeleri tek cihaz olarak önermek zordur. Su filtreli süpürge kullanılan evlerde genellikle bir de mini süpürge bulundurulması bu sebeptendir. Ayrıca su filtreli süpürgelerin oldukça gürültülü çalıştıklarını da söyleyelim.

Toz torbalı mı yoksa su filtrelimi sorusunu şahsen bana sorarsanız toz torbalı derim. Toz torbalı elektrik süpürgesi işiniz bittiğinde kenara koyuyorsunuz. Bunlar su filtreliye göre daha sessiz çalışıyor. Ayrıca diğer bir avantajı torbalarını uzun süre kullanabiliyorsunuz. Torbanız bittiğinde paket halinde (6-12 adet) istediğiniz birçok yerden ucuza satın alabiliyorsunuz. Su filtreliler daha sağlıklı gibi görünüyor ama –sıklıkla- gürültülü çalışması ve cihazın temizliği ayrı bir sorun. Cihazla işiniz bittiğinde oturup bu cihazı temizlemeniz gerekiyor. (Tabi yine karar sizin, işimiz bilgi vermek.)

Piyasada “hem torbasız hem susuz” olarak bilinen siklonlu elektrik süpürgesi tipi, içeriye giren havayı siklon denen odacıklarda döndürerek çalışır. Havadaki tozlar merkezkaç kuvveti nedeniyle odacıkların duvarlarına çarparak düşerler. Dyson’ın icadı olan bu sistem bugün başka markalar tarafından da kullanılmaktadır. Siklonlu süpürgelerin avantajları arasında çok yüksek ve asla düşmeyen emiş gücü ilk sırada yer alıyor. Bu tip süpürgelerin “alerji-astım hastaları için” veya “evcil hayvan besleyenler için” şeklinde satılmaları da bu sebepten kaynaklanıyor. Ancak siklonlu süpürgelerin toz haznelerini boşaltmanın zahmetli ve rahatsız edici bir iş olması ve bu tip süpürgelerin yüksek fiyatları da dezavantajlar arasında.

Not: Evde bulunan priz durumuna göre kablo uzunluğuna dikkat edin.

Elektrik Süpürgesi Tavsiyeniz Nedir?

Bütçeniz tam olarak nedir bilmiyorum. Yorum kısmına süpürge almak için ayırdığım bütçe şu derseniz –boş zamanımızda- cevap vermeye çalışacağız. Süpürge almak istediğinizde bütçeden sonra toz torbalı, toz toebasız, kablosuz veya su filtreli gibi bir seçeneği belirlemeniz gerekiyor. Ardından uygun olduğunu düşündüğünüz cihazı alabilirsiniz. Başta dediğim gibi bir süpürgenin kalitesi belirleyen ana özellikler emiş gücü, hepa filtre, hava debisi ve desibel (ses düzeyi) değerleridir. Şimdi hem fikir vermesi açısından hem de popüler bazı markaların ürünlerini tavsiye niteliğinde aşağıya yazmaya çalışacağım. Lütfen soru, öneri, görüş veya eleştirileriniz için yorum kısmını kullanın. Kısa zamanda cevap vermeye çalışacağım.

1- Arnica Tesla Plus Blue ET14330 Elektrikli Süpürge | Toz Torbasız | Yaklaşık 1000 TL

Şu anda hali hazırda piyasada en çok tercih edilen, en uygun fiyatlı ve kendinden çok bahsettiren toz torbasız elektrikli süpürge modelinin Arnica Tesla Plus Blue ET14330 olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 1000 TL fiyat etiketi ve 750 Watt motor gücü ile ideal ölçekte alınabilecek en uygun elektrikli süpürge modeli. Siyah-Rose ve Siyah-Mavi gibi farklı renk seçeneklerine sahip bu modelin yüksek enerji tasarrufu nedeniyle hem size hem de cebinize kolaylık sağlayacağını söyleyebiliriz. Yüksek çekiş gücüyle zemine yapışmış olan tozları, kirleri, çöpleri kolayca temizleyerek işinizi kısa zamanda bitirmenizi sağlar. Yapısında barındırdığı hepa filtresi ile havada bulunan toz partiküllerini yakalayarak temizlenen alanın daima ferah ve temiz tutar. Ayrıca, mikropları da temizleyerek hastalıkları önler. Yaklaşık 3 litre kapasiteli toz haznesi, süpürme işlemlerini bir kerede yapmanızı sağlar. Böylece süpürgenizin toz haznesini her süpürme işleminden sonra temizlemek zorunda kalmazsınız. 8 Metre uzunluğundaki kablosu ile evinizin tamamını (11 metre erişim alanı) rahat bir şekilde süpürmenizi sağlayarak sizi priz arama derdinden de kurtarır. Ayrıca, süpürgenin kablosu kolayca toparlanabilir özelliktedir. Üstün emiş güçlü yeni CYCLONE MAX teknolojisinin kullanıldığı model, Hepa 13 filtre özelliğiyle de gözle görülmeyen kimyasal partikülleri, toz akarı, mikrop ve bakterileri toplayarak sağlıklı bir temizlik sağlıyor.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 750 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 8 Metre ve 11 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbasız
  • Toz Haznesi: 3 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 70 Desibel
  • Ürün Rengi: Siyah – Mavi
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa 13 filtre

2- Samsung VC07R302MVP Elektrikli Süpürge | Toz Torbasız | Yaklaşık 700 TL

Toz torbasız elektrik süpürgeleri kategorisinde diğer bir modelimiz “Samsung VC07R302MVP” model elektrikli süpürge bulunuyor. Bu model CycloneForce sistemi ile, toz ve kiri havadan çekip dış hazneye hapseden güçlü bir merkezkaç kuvveti oluşturarak yüksek emişi muhafaza eder. Böylece, filtreyi temiz tutar, tıkanmayı önler ve sürekli yüksek emiş gücü sağlar. Geniş kapasiteli toz haznesi 2,5 litre toz ve kiri tutarak uzun süre temizlik yapmanızı sağlar. Dolduğunda da tek bir dokunuşla kolayca çıkarılır açılabilir. Böylece içindekileri kolayca boşaltabilirsiniz. Toz haznesinin üzerindeki iki yıkanabilir filtre tozu hapseder ve yalnızca su kullanarak elle kolayca temizlenir.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 750 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 5 Metre ve 8.5 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbasız
  • Toz Haznesi: 5 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 79 Desibel
  • Ürün Rengi: Siyah – Mavi
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa Filtre

3- Rowenta ROW RQ3719TA Elektrikli Süpürge | Toz Torbasız | Yaklaşık 850 TL

Sert zemin temizleme performansında sınıfının en iyilerinden biri olan Rowenta ROW RQ3719TA elektrikli süpürge modeli, güçlü bir başlığa sahiptir. Daha az enerji kullanımıyla daha fazla toz toplama perormansı için, yeni EffiTech Motor sisteminin en son teknolojisi, en üst düzey enerji verimliliğine doğru yol açmaktadır.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 750 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 5 Metre ve 8.8 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbasız
  • Toz Haznesi: 5 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 79 Desibel
  • Ürün Rengi: Mor
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa Filtre

4- Rowenta ROW RO5254TA Elektrikli Süpürge | Toz Torbalı | Yaklaşık 1.750 TL

Kompakt tasarımı ile kolay bir kullanım avantajı sağlayan Rowenta elektrik süpürgesi, mekanik kontrol sistemi ile çalışıyor. Yatay ve dikey park özelliği sayesinde ise küçük alanlara dahi rahatlıkla sığıyor. ROW RO5254TA Compacteo Ergo Parquet modeli, 2200 W motor gücündeki yüksek temizleme performansı sergilemesine karşın muadil ürünlerden %50 daha az enerji tüketimi sağlıyor. Böylece üstün performans sergilerken aynı zamanda doğa ve bütçeniz için tasarruf elde edebilirsiniz. Öte yandan;  “Compacteo Ergo” üstün performanslı çekiş başlığı ile hem halı gibi yumuşak hem de sert zeminlerde optimum temizlik sonuçları elde edebilirsiniz. Ayrıca 3 litre kapasitedeki hazne sayesinde uzun süre yüksek performanslı emiş gücü oluşturuyor.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 750 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 5 Metre ve 7.5 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbalı
  • Toz Torba Kapasitesi: 3 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 77 Desibel
  • Ürün Rengi: Fildişi Beyaz
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa Filtre

5- Nilfisk Neo  Elektrikli Süpürge | Toz Torbalı | Yaklaşık 1000 TL

Nilfisk Neo toz torbalı elektrikli süpürge yüksek manevra ve güçlü toz emme yeteneğiyle temizlik işleriniz için uygun bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Evinizi hijyenik bir şekilde temizleme ve konfor düzeyini yükseltmek için yüksek performanslı çalışma olanağı sağlar. Hepa filtresi anti-alerjen etkisi ile evinizi alerjenlerden önemli oranda temizler. Bu sayede daha sağlıklı bir ev ortamına kavuşmanızı sağlar.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 750 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 5 Metre ve 7.5 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbalı
  • Toz Torba Kapasitesi: 1 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 76 Desibel
  • Ürün Rengi: Kırmızı
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa Filtre

6- Dyson Big Ball Allergy 2 Elektrikli Süpürge | Toz Torbasız| Yaklaşık 3000 TL

Fonksiyonel tasarımıyla kullanıcılarını kendisine hayran bırakan Dyson Big Ball Süpürge, beceri hanesine eklenen yepyeni bir özellikle karşınıza çıkar. Astım ve alerji dostu ürün sertifikası almaya hak kazanan Big Ball 2, yenilikçi Hepa filtresi sayesinde alerji oluşturan bakteri, toz ve partikülleri tamamen yok eder. Temizlik işlemini pratik ve sorunsuz hale getiren Dyson, sade ve şık tasarımın etkileyici yanını yaşam alanlarınıza taşır. Yüksek teknolojiyi hayatınıza uyarlayan Dyson, imza attığı yeniliklerle ev işlerine destek olmaya devam eder.

Güncel Fiyat ve Yorumlar İçin | Tıkla 

  • Motor Gücü: 600 Watt
  • Kablo Uzunluğu ve Erişim Alanı: 6 Metre ve 8 Metre
  • Toz Torbası: Toz Torbalı
  • Toz Torba Kapasitesi: 1 Litre
  • Ses Seviyesi (dB): 76 Desibel
  • Ürün Rengi: Gri
  • Su Haznesi: Yok
  • Hepa Filtre: Var – Yıkanabilir Hepa Filtre

1 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı