Bilgi

2021 | Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?


Klima alırken dikkat edilmesi gerekenler konusu, yaz aylarının gelmesi ile birlikte merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bilindiği üzere klima, bulunduğu ortamı ısıtan ve soğutan sisteme sahip olan elektronik bir cihazdır. Daha çok soğutma için tercih edilen klima seçiminde bireylerin son derece dikkatli olması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Söz konusu önemli noktaları sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik. Şimdi gelin klima alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunu hep birlikte inceleyelim.

Doğru Klima Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Doğru klima seçimi yaz ve kış aylarında ortam ısısını ayarlamak için kullanılan klimalar ile alakalı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. İster VRF klima ister salon tipi klima satın alın klimada doğru tercihi yapmak sadece maddi açıdan kazanç sağlamanızı değil konforlu bir ortam yaratmanızı da destekler.

1- Montajı Yapılacak Alanın Yüküne Uygunluk

Klima seçiminde dikkat edilecek en önemli nokta mekanın özellikleridir. Mekanın özellikleri, ışık alma oranı, hacmi, yalıtım durumu gibi unsurların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. kurulum esnasında yoğun kullanım zamanlarının da dikkate alınması gerekmektedir.

2- BTU Değeri ve Alan Hesaplaması

BTU ya da British Thermal Unit olarak ifade edilen kavram en genel anlamda klimanızın soğutma kapasitesini gösteren değerdir. Klimalarda 9.000 BTU, 12.000 BT, 18.000 BTU ve 24.000 BTU gibi değerler ile karşılaşmanız ilk etapta size tuhaf gelse de BTU adı verilen değerin artması klimanın soğutma/ısıtma kapasitesinin de arttığını gösterir. Bu anlamda alanın büyüklüğü ve hava değerlerinin sıcaklığına göre bir klima tercihinde bulunmak doğru klima seçimi için elzemdir. Aksi durumda verimli olmayan bir klima satın almış olmanız muhtemel olacaktır.

3- Alana Uygun Klima

Doğru klima seçimi yaparken klima sistemleri arasında verimli ve yüksek performanslı bir seçim yapmayı arzu etseniz de bazen dekorasyon ve alan sizi farklı tercihler yapmaya itebilir. Bu anlamda VRF klima veya split klima tercihinde bulunurken iç mekân büyüklüğünü düşünmelisiniz. Eşyalarınızın oldukça sıkışık olduğu bir iç mekâna sahipseniz salon tipi bir klima almanız doğru bir tercih olmaz. Bu nedenle bir ön keşif çalışması sonrasında klima almanız daha doğru olacaktır.

4- Enerji Verimliliği

Mitsubishi klima ve VRF klima gibi teknolojik anlamda ön plana çıkan klimaları tercih ettiğinizde enerji tasarrufu çok ciddi seviyelerde olsa da zaman zaman yanlış tercihlerde bulunmanız enerjinin verimsiz kullanımına neden olur. Enerji verimliliği düşük olan klimalar daha ucuz gibi gözükse de bu klima sistemleri daha fazla enerji harcadığından fatura giderlerinizin ulaşacağı seviye hiç de tahmin etmeyeceğiniz düzeylerde olur.

Klimaların enerji verimliliğinin son derece yüksek olması  faturalarınızın azalmasını sağlarken aynı zamanda çevre dostudur. Bu nedenle çevre dostu klimalar seçerek doğayı koruyabilirsiniz.

5- Odanızın Genel Sıcaklığı

Güneye bakan güneşli odalar kışın güzeldir ancak yazın çok sıcak olabilir. Batıya ve doğuya bakan odalar en ılımlı ve kuzeye bakan odalar daha soğuk olacaktır. Bir oda için ne kadar ısıtma veya soğutma gerektiğine karar verirken bu hususları aklınızda bulundurmanız gerekmektedir. Açık plan mutfak alanları, çamaşır kurutma makineli alanlar gibi daha sıcak olacaktır. Çünkü hepsi kendi ısısını üretecek ve bu da ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınızı değiştirecektir.

6- Pencere Sisteminiz Nasıl?

Perdeler, panjurlar veya panjurlar gibi pencere kaplamaları pencere dekorasyonları ve o hafta sonu uykuları için son derece iyidir. Bunun yanı sıra yazın sıcağı dışarıda tutmak ve kışın muhafaza etmek için de harikadır. Diğer bir deyişle, pencereleriniz ne kadar iyi yalıtılırsa, mevsime bağlı olarak klimanızın odanızı serin veya sıcak tutmak için o kadar az çalışması gerekecektir.

Pencerelerden ısı kazanıp kaybettikçe mevsimsel olarak bu, odanızın yazın daha sıcak, kışın daha soğuk olacağı anlamına gelir. Kolay bir kılavuz olarak, pencere ne kadar büyükse, klimanızın odanızı serin veya sıcak tutmak için o kadar çok çalışması gerekir.

7- Tavanların Yüksekliği

Önemli bir husus, odanın hacmidir. Genellikle klima boyutu zemin alanı tarafından belirlenir. Ancak yüksek tavanlar bir odanın hacmini artırır. Bu nedenle daha büyük bir klima ünitesi gerektirebilir. Daha küçük bir klima seçmek, daha çok çalışması gerektiği anlamına gelir, bu nedenle daha fazla enerji kullanır ve o kadar etkili olmayabilir.

8- Binanın Yalıtımı

İçeride veya dışarıda ne kadar ısı tutabileceğiniz, ihtiyacınız olan klimanın boyutunu etkileyecektir. İzolasyonu etkileyen faktörler yeni yapılara karşı çift tuğla gibi inşaat malzemeleri veya yalıtım malzemelerinin montajı, pencere kaplamaları, kapılar ve zeminler arasındaki boşluklar ve döşeme seçimi şeklindedir. Doğal olarak, her oda farklıdır, ancak genel olarak ne kadar iyi yalıtılırsa, ısıtmak veya soğutmak o kadar kolay olacaktır.

Evinizi ya da iş yerinizi en iyi şekilde soğutmak ya da ısıtmak istiyorsanız klima tercih ederken son derece dikkatli olmalısınız. Bu doğrultuda sizler için hazırladığımız bu rehberden faydalanabilirsiniz. Klima satın alırken en doğru klima seçimi için sizlere önerdiğimiz hususlara dikkat ettiğiniz sürece en başarılı satın alma kararını vereceğinizden emin olabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı