Bilgi

2022 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberi


Bu yazımızda “2022 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberi” ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağız.

Öncelikle trafik kazalarını önlemek ve trafik akışını hızlı ve güvenli bir şekilde sağlamak amacıyla Karayolları Trafik Kanununa göre trafikte uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığında trafik kazaları gibi ciddi sorunlar yaşanabileceği gibi trafik kuralları ihlal edildiğinde çeşitli trafik cezaları uygulanır. Bu noktada birçok sürücü veya sürücü adayı “Hangi kural ihlalinin trafik cezası ne kadar? Trafik cezaları nereye ödenir?” gibi sorular sorar. Bu nedenle bu yazımızda 2022 trafik cezalarını ve bu cezaların nereye ödeneceğini anlatmaya çalışacağız

Trafik Kurallarının İhlalinde Hangi Cezalar Uygulanır?

Trafik cezası denildiğinde birçoğumuz aklına sadece para cezası gelse de aslında trafik kurallarının ihlalinde birçok farklı yaptırımlar uygulanmaktadır.

1– İdari Para Cezası: Bir sürücünün trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Verilen idari para cezaları tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim yapılır.

2– Sürücü Ceza Puanı: Birçok trafik ihlali kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Mesela kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanenizde kalır ve 1 yıl boyunca birikir. İlk kez 100 ceza puanını doldurursanız sürücü belgesini yeniden almak için çeşitli yaptırımlar (teorik eğitim vs.) uygulanır.

3– Belgelerin Geri Alınması: Trafikte yapılan hataların bedeli bazen para cezasının yanında sürücünün ehliyetine geçici olarak el koymak şeklinde olabilir. Bu süre, ihlale göre 30-60 gün, 3-6 ay veya 2 yıl olabilir.

4– Belgelerin İptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından biri de ihlali yapan kişinin ehliyetinin iptal edilmesi olabilir. Böyle bir durumda kişinin yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir. Yani ilk kez ehliyete başvuran kişiler gibi teorik eğitimlere ve sınavlara girmesi gerekiyor.

5– Aracın Trafikten Men Edilmesi: Bazı trafik ihlallerinde araç trafikten men edilebilir. Bu durumda kişinin aracını geri alabilmesi için gerekli şartları istenilen sürede yerine getirmesi gerekir. Örneğin; araç muayenesinin yaptırılmaması, zorunlu trafik sigortasının olmaması gibi durumlar kişinin aracının trafikten men edilmesine neden olacaktır.

6– Kişinin Araç Kullanmaktan Men Edilmesi: Bazen de trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu kişi, araç kullanmaktan men edilir. Örneğin alkollü araç kullanmak gibi.

2022 Trafik Cezaları Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle idari para cezaları için %36,2 oranında zam yapılmıştır. Hemen aşağıda ülkemizde en çok yapılan trafik kuralı ihlallerinin para cezalarını açıkladık. Ayrıca altta verdiğimiz bağlantıda tüm trafik ihlallerini kapsayan listeyi veriyoruz. Bu listede trafik cezasının kanun madde numarası, trafik ihlalinin konusu, kimlere uygulanacağını, ceza miktarı, indirimler gibi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

2022 Yılı Trafik İdari Para Ceza Rehberi | Tıkla (PDF)

Türkiye’de, ne yazık ki, yılda ortalama 130 bin trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların bir çoğuysa, en temel trafik kurallarını ihlal etmek ve dikkatsizlik sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Yol güvenliğini sağlamak için en basit trafik kuralına bile atlamadan, harfiyen uyulmalıdır.

En sık ihlal edilen trafik kuralları şu şekilde sıralanabilir:

  • Emniyet kemeri
  • Alkollü olarak araç
  • Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek.
  • Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretlerine
  • Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine
  • Hatalı bir şekilde sollama
  • Sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirmek.
  • Seyir esnasında cep telefonu ile konuşmak.
  • Geçiş önceliği kurallarına uymamak.
  • Öndeki aracı yakın takip, takip mesafesine
En sık Yapılan Trafik İhlali Trafik Para Cezası (2022 Yılı)
Kırmızı Işıkta Geçmek 427 TL
Emniyet Kemeri Takmamak 196 TL
Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmak 427 TL
Yayaya Yol Vermemek 860 TL
Araç İçinde Yüksek Sesle Müzik Dinlemek 196 TL
Muayenesiz Araç Kullanmak 428 TL
Park ve Duraklama Yasaklarına Uymamak 392 TL
Ehliyetsiz Araç Kullanmak 3.674 TL
Ehliyet Sınıfı Dışında Araç Kullanmak 1.823 TL
Trafik Sigortası Yaptırmamak 169 TL
Hatalı Sollama Yapmak 427 TL
Sinyal Vermeden Dönüş ve Şerit Değiştirmek 427 TL
Geçiş Önceliği Kurallarına Uymamak 196 TL
Takip Mesafesine Uymamak 196 TL
Hız Limiti Aşmak (%10-30 Oranında) 427 TL
Hız Limiti Aşmak (%30-50 Oranında) 888 TL
Hız Limiti Aşmak (%50’den Fazla) 1.823 TL

– Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları!

Alkollü Araç Kullanmak Para Cezası Araç Durumu Ehliyet Durumu
Alkollü Araç Kullanmak
(İlk Kez Yapıldıysa)
1.823 TL
(Para Cezası)
Araç Trafikten
Men Edilir.
Ehliyete 6 Ay Süreyle
El Konulur.
Alkollü Araç Kullanmak
(İkinci Kez Yapıldıysa)
2.286 TL
(Para Cezası)
Araç Trafikten
Men Edilir.
Ehliyete 2 Yıl Süreyle
El Konulur.
Alkollü Araç Kullanmak
(Üç ve Daha Fazla Yapıldıysa)
3.674 TL
(Para Cezası)
Araç Trafikten
Men Edilir.
Ehliyete 5’er Yıl Süreyle
El Konulur.

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Trafik cezasının tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapmanız durumunda %25 indirimden faydalanabilirsiniz. İndirimli ceza tutarı da her yıl güncellenen ceza tutarlarına göre değişir. Bu nedenle trafik para cezası hesaplama işlemini güncel fiyatlar üzerinden yapabilirsiniz. Bir örnekle trafik para cezası indirimi nasıl hesaplanır açıklayalım:

2022 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası 427 TL’dir.

427 TL’nin %25’i = 106.75 TL‘dir.

427 TL – 106.75 TL = 320.25 TL

Bu durumda ödenecek indirimli ceza tutarı 320.25 TL’dir.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Trafik cezası doğrudan size PTT vasıtasıyla tebligat gönderilerek tebliğ edildiyse 15 gün içerisinde vergi dairesine giderek veya mobil bankacılık kullanarak ödeme yaptığınızda %25 oranında indirim uygulanarak ödeme yaparsınız.

Mobil ödemede (Örn: Vakıfbank) Ödemeler | Vergi Ceza İcra | Trafik Cezası İşlemleri | Beyanlı Ödeme sekmesine giderek gerekli bilgileri ve ceza miktarını tam olarak yazıp ödemek istediğinizde otomatik olarak %25 indirimli olacak bir şekilde trafik cezasını ödemiş oluyorsunuz.

Trafik cezalarınız size tebliğ edilmeden ilk olarak “E-Devlet” sisteminde bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama kısmına yansıyacaktır. Hemen buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayıp e-Devlet şifrenizle giriş yaptığınızda son bir yıl içerisinde işlenen tüm trafik cezalarınız listelenmiş olacaktır.

Eğer size tebliğ edilmeyen (henüz ödemediğiniz) bir ceza burada bulunuyorsa ve mobil bankacılık uygulamasından ceza ödeme kısmına gelip plaka ve kimlik numaranızı girdiğinizde herhangi bir ceza çıkmıyorsa cezanız “Gelir İdaresi Başkanlığına” henüz yansımamış demektir. Gelir İdaresi Başkanlığına yansımamış ödemeleri de mobil bankacılığı kullanarak Trafik Cezası İşlemleri | Beyanlı Ödeme kısmına gelerek %25 indirimli olacak bir şekilde ödeme yapabilirsiniz. Beyanlı ödemede kullanılacak bilgiler için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra cezasının sağındaki “detay” kısmını tıklayarak buradaki bilgileri (Tutanak Seri Sıra No, Ceza Tutarı TL) kullanacaksınız.

Unutmayın, e-Devlet sistemine yansımış bir ceza kesinleşmiş bir cezadır. Tebligat size ulaşmamış olabilir, aradan aylar-yıllar geçmiş olabilir. Bu cezanızın silindiği vs. anlamına gelmez. Tebligatı bazı durumlarda muhtarlığa, komşuya güvenliğe vs. teslim ederler. Bu durumda tebligat süreniz başlamış demektir. Hatta bazı durumlarda 6-7 ay sonra bile gelebilir. Püf nokta “Gelir İdaresi Başkanlığında” veya “Mobil Bankacılıkta” trafik cezası ödeme kısmına geldiğinizde ceza çıkıyorsa o zaman %25 erken ödeme hakkınız kaybolmuş demektir. Basit bir şekilde tebligat 15 günden önce yapılmış anlamına gelecektir.

Trafik Cezaları Nereye Ödenir?

Anlaşmalı banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacilik uygulamalarından, internet bankacılığından yararlanarak veya e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası ödeme işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca doğrudan herhangi bir vergi dairesine giderek ödeme yapabilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Trafik cezaları tarafınıza yasal olarak iletilse de bazı durumlarda sorunlar yaşanabilir ve ceza aldığınızdan haberiniz olmayabilir. Aldığınız trafik cezasını bilmediğiniz için de ödeyeceğiniz tutara faiz işleyebilir ve cezanız, zaman içinde %50 oranında yükselebilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için düzenli olarak trafik cezası alıp almadığınızı kontrol etmeniz önemli.

Trafik cezası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı