Bilgi

3000 TL Laptop Tavsiyesi | 3000 TL’ye Alınabilecek İyi Dizüstü Bilgisayar


Laptop konusunda şu ana kadar yüzlerce tavsiyede bulundum. Tavsiyede bulunurken özellikle marka değeri yüksek olanları önermeye özen gösteriyorum. Çünkü elektronik ürünler her zaman için bozulma eğilimi gösteriyor veya şans faktörü olarak alacağınız ürün sorunlu çıkabiliyor. Bu durumda markanın teknik servis ve müşteri hizmetlerinin probleminize hızlı bir şekilde çözüm bulması gerekiyor. Aksi halde cihazınızla birlikte kapı-kapı dolaşmak durumunda kalıyorsunuz.

Laptoplar genel olarak farklı kullanım amacına uygun olarak tasarlanmış modeller içeriyor. Business (iş), günlük, profesyonel, multimedya, oyun gibi farklı birçok kategoride laptop bulmanız mümkün. Satın alma sürecinde buna uygun olarak bir ürün seçmeniz daha doğru olacaktır. Elbette ki laptop sonuç itibariyle bir bilgisayar olduğundan her laptop günlük kullanıma uygun bir şekilde rahatlıkla kullanılabilir. Burada ki püf nokta amacınıza uygun olarak seçmenizdir. Örneğin, Lenovo’nun Thinkpad serisi iş kullanımına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu laptop fiziksel olarak daha sağlam malzemeden yapılmıştır. Bunun nedeni bu serinin bilgisayarları birden fazla kullanıcının olduğu bir alanda kullanılması için tasarlanmış olmasıdır. Böylece fiziksel olarak daha hantal yapıda bir laptop ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde multimedya kategorisindeki bir laptopu sırf özellikleri iyi diye yüksek grafik isteyen (PUBG, CS:GO, WOT vs.) oyunlar için kullanmaya başladığınızda aşırı ısınma, donma, fan sesi sorunları ile karşı karşıya kalacaksınız. Ya da farklı bir şekilde günlük kullanım için bir oyuncu (gaming serisi) bir laptop aldığınızda bu kez ağırlık, fan sesi vs. gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmanız mümkün. Çünkü gaming serisi laptoplar yapıları itibariyle daha ağırdırlar ve ısınma durumlarında ekstra fan sistemleri devreye girebilmektedir.

Bir bilgisayar için en önemli üç bileşen işlemci, ram ve ekran kartıdır. Bu üç ana donanım biriminin özellikleri bilgisayarınızın ne kadar hızlı olduğunu gösteren temel değerledir. Elbette ki işlemci, ram ve ekran kartı kendi içerisinde farklı performans göstermektedirler. Bir laptopun özelliklerinden bahsederken “bu laptop i7 işlemci, 4 GB RAM ve 2 GB ekran kartına sahip” demek performans açısından pek bir şey ifade etmemektedir. Çünkü buradaki püf nokta detaylarda gizlidir. Her i7 işlemci iyidir demek büyük bir yanılgıdır. Bırakın i7 işlemciler arasındaki sıralamayı, i7 işlemci i5 işlemciden her zaman daha iyidir demekte büyük bir yanlıştır. Çünkü bir i5 işlemci i7 işlemciden çok daha iyi bir performans değerine sahip olabilir. Aynı şeyi RAM ve Ekran Kartı gibi diğer donanımlar için söylemek mümkündür. Mesela 2 GB Asus GeForce GTX1050 ekran kartı, 4 GB Asus R7 ekran kartından çok çok iyidir. Görüldüğü üzere sırf rakamlara bakıp 4GB ekran kartı 2GB’tan iyidir demek doğru olmayacaktır. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün.

Burada teknik detaylara girerek kafanızı pek karıştırmak istemiyorum. Ancak bir elektronik ürün değeri neyse ancak o değerde satılabilir. Ucuz ürün diye bir şey yoktur. Özellikle büyük puntolarla ifade edilen birçok ucuz laptopun teknik detaylarına baktığımızda aslında fiyatına uygun olduğunu görüyoruz. Yani hiçbir mağaza 4000 TL değerindeki bir laptopu 2000 TL’ye satmaz. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Belki kampanyalar vs. ile biraz daha düşük düzeyde satılabilir. Ancak belirgin bir fiyat uçurumu olacak şekilde hiçbir bilgisayarın satıldığını görmedim, duymadım.

Piyasada neredeyse aynı özellikte bir laptop arasında fiyat farkı varsa teknik detaylarını gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü biraz incelediğinde işlemcinin, ekran kartının, RAM’in veya HDD’nin özelliklerinin farklı olduğunu göreceksiniz. Hatta bazı firmalar içerisinde işletim sistemi olmayan (FreeDos) laptopları daha ucuza sattıklarını görebilirsiniz. Bu durumda 250-500 TL arasında bir fiyat farkı oluştuğunu söyleyebiliriz. Anca FreeDos bir bilgisayarı kullanmaya başlamak için işletim sistemi yüklemeniz gerekecektir.

Şimdi lafı uzatmadan 2019 yılı itibariyle 3000 TL’ye alabileceğiniz en iyi dizüstü bilgisayarlardan birkaç tavsiyede bulunalım.

Asus VivoBook 15 X505BP Notebook

Hali hazırda 3000 TL’ye alınabilecek en uygun dizüstü bilgisayar olduğunu söyleyebilirim. Donanım özellikleri günlük kullanıma uygun olarak tasarlanmış bu laptop modeli birçok farklı kullanıcının kullanımına olanak sağlıyor. Bununla internette gezinebilir, film, video vs. izleyebilir, yüksek grafik istemeyen oyun ve uygulamalar ile ofis programlarını rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Ürünü incelemek için buraya (tıkla) bakabilirsiniz.

  • İşlemci: AMD A9 9425 – 3.1 GHz (Turbo Max 3.7 GHz) 1 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2133 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Karti: AMD Radeon R5 M420 2 GB
  • Ekran Özellikleri: 15.6″ LED Ekran (1366 X 768)

Lenovo Ideapad 320 Notebook

Şahsen bir Lenovo kullanıcısı olarak Lenovo laptop modellerini beğeniyorum. Yaklaşık 8 yıldır aktif bir şekilde Lenovo Ideapad z570 modelini kullanıyorum. Şu ana kadar en ufak bir sorun yaşamadım. Bu model bir alt model olarak düşünüldüğünde kesinlikle tavsiye olarak ilk tercihlerinizin arasında bulunması taraftarıyım. Sizi pişman etmeyecek uzun yıllar sorunsuz olarak kullanacağınız bir laptop modeli olduğunu düşünüyorum. Hatırlatayım, bu ürün FreeDos. Yani işletim sistemi bulunmuyor. Yakın çevrenizde bir bilişimci veya format atmasını bilen varsa oldukça uygun seçenekte olduğunu söyleyebilirim. Ürünü incelemek için buraya (tıkla) bakabilirsiniz.

  • İşlemci: Intel Core i3 6006U – 2.0 GHz 3 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2133 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: FreeDos
  • Ekran Karti: NVIDIA GeForce 920MX DDR3 2 GB
  • Ekran Özellikleri: 15.6″ HD LED (1366×768)

Dell Inspiron 15 3567 Notebook

Son olarak yukarıdakilere alternatif olarak önereceğim laptop modeli Dell Inspiron 15 3567 olacak. Dell kalitesinden bahsetmeye gerek yok. Dünyada kendini kanıtlamış oldukça saygın bir marka. Ürettiği ürünler bir çok kişi tarafından tercih ediliyor.  Ürünü incelemek için buraya (tıkla) bakabilirsiniz.

  • İşlemci: Intel Core i3 6006U – 2.0 GHz 3 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2400 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home
  • Ekran Karti: AMD Radeon R5 M430 2 GB
  • Ekran Özelliği: 15.6″ Full HD LED Ekran (1920 X 1080)

1 Yorum

1 Yorum

  1. irfan karaman

    2 Haziran 2019 at 09:34

    Merhaba cuneyt bey iyi Bayramlar laptop tafsiyesi istiyecektim .mac izlemek ,film izlemek istiyorum .hizli olmasini isterim . Eeee tabi Azda oyun performansi Olsun . Yardiminiz icin tesekkur Ederim

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı