Bilgi

5+ Powerbank Tavsiyesi | Hangi Powerbank Almalıyım?


Artık Powerbak –diğer adıyla Taşınabilir Şarj Cihazı- artık çantanızda/yanınızda bulundurmanız gereken cihazlardan bir tanesi. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte artık kafamızı telefondan kaldırmayacak hale geldik. Hal böyle olunca 3000-4000 mAh’lık bataryalar bile yetmemeye başladı. Özellikle aktif bir şekilde telefonu kullanıyorsanız batarya en fazla 12 saat dayanıyor. Bu durum hali-hazırda bizi ya yedek bataryaya (bakınız LG G5’in çıkardığı şarjör batarya) veya powerbank alımına yöneltti.

Şu anda ülkemizde en çok tercih edilen powerbank markası kuşkusuz Xiaomi. Tabi bu maka dışında adından çoksa söz ettiren S-Link, Ttec, Romoss, Codegen, TP-Link, Sony, Samsung gibi modellerde bulunuyor.

Şahsen kullandığım model –yaklaşık 1 yıldır kullandığım- Xiaomi 20000 mAh modeli. Zamanında 125 TL civarında aldığım bu powerbank’tan memnun olduğumu söyleyebilirim. Ancak cihaz biraz büyük ve 330 gr ağırlığında. Tek elinizle taşıyabileceğiniz bu powerbak’ın iki çıkışı bulunuyor ve oldukça hızlı bir sürede şarj ediyor.

Powerbank alacaksanız elbette bazı önemli özelliklere dikkat etmeniz gerekiyor. İlk özellik marka. Marka değeri yüksek olan veya bilinen bir cihaz almanız her zaman için bir avantaj. Piyasada bulunan –korsan- cihazların telefonunuzun bataryasını kısa sürede bitireceğini unutmayın. Çünkü –bu benim tespitim- sürekli telefonu bu cihazlarla şarj ettiğinizde telefonunuzun bataryasını tam doldursanız bile 2-3 saat anca gitmeye başlıyor.

Diğer bir özellik çıkış gücü. Çıkış gücü ne kadar yüksekse telefon o derece hızlı şarj oluyor. 1A, 2A, 2.4A, 3A gibi çıkış güçleri bulunuyor. Değer yükseldikçe telefonun şarj süresi kısalıyor. Bir çok powerbank’ta artık 2 USB çıkışı bulunuyor. Tabi istediğinize göre tek çıkışlı alabilirsiniz. Ancak çoğu zaman 2 USB çıkışlı powerbank bir başkasınında bu cihazdan faydalanmasını sağlıyor. Ayrıca bazı modellerde her USB çıkışının farklı güç değeri bulunuyor.

Aklınıza bazı sorular gelebilir. Şimdi bu soruları kısaca cevaplayalım.

Kullandığım Telefonu Ne Kadar Sürede Şarj Eder? Aslında her telefonun bataryasının özelliğine göre ve powerbankın modeline göre –çıkış gücü- farklı sürede şarj ettiğini söyleyebiliriz. Ancak size tavsiyem şarj aletlerinin üzerine iyi bakın. Daha çok 5v 1A çıkış gücü yazar.  USB çıkışlarda 5V sabittir. Fakat amper değeri genellikle değişkendir. 1A çıkış gücüne sahip bir powerbank, 2000 mAh’lik bir bataryayı yaklaşık 1.5-2 saatte şarj eder.5v 2A çıkışa sahip bir powerbank ise 2000 mAh’lik bataryayı yaklaşık 1 saatte şarj eder. Bu sonuca göre 2A’lık powerbank 1A’lik şarj cihazına göre 2 kat daha hızlı şarj etmiş oluyor.

Powerbank Ne Kadar Sürede Şarj Olur? Bu soruda değişken ancak örnek verirsek Xiaomi Mi 2 20000 mAh modeli için öngörülen şarj olma süresi 6 saattir. Ancak uzun kullanımdan sonra şarj süreleri değişkenlik gösterecektir. Ayrıca kullandığınız adaptörün niteliğide önemli Xiaomi Mi 2 20000 mAh bu değeri Quick Charge 3.0 destekli bir adaptörün kullanılması durumunda geçerlidir.

Telefonumu Kaç Defa Şarj Eder? Bu sorunun pratik hesaplanması –kabaca- şöyle. Diyelim telefonunuzun bataryası 3000 mAh. Aldığınız cihaz ise 10000 mAh. 10000/3000= 3.3 ve 1000 mAh enerji kaybını sayarsak 2.3 kez şarj edebileceğiniz sonucunu çıkarabiliriz. Mesela TP-Link TL-PB10400 10400mAh modeli tanıtımında iPhone 6s için 5.2 kez şarj, Galaxy S7 için 2.9 kez şarj, iPad Mini 4 için 1.7 kez şarj edebileceğiniz yazıyor. (Not: iPhone 6s: 1715 mAh, Galaxy S7: 3000 mAh, iPad Mini 4 5124 mAh)

Powerbank’lerin Orjinal Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim? Bazı markalar ürün kutusu üzerindeki kod sayesinde ürünün orijinalliğini sorgulama imkanı vermektedir. Kutu üzerindeki kodu resmi sitesi web sitelerinden kontrol edebilirsiniz. Tabi bu her marka için geçerli olmasa da Xiaomi gibi markalar için geçerlidir.

Bunun dışında ekleyeceğim son şeyler Powerbank aslında telefon bataryasından farkı yok. Oda nihayetinde bir batarya. Ancak şu unutlmamalı bir Powerbank’ı sonsuz bir şekilde kullanamazsınız. Belli bir kullandımdan sonra aynen ÇÖP haline geliyor. Yani bir kullanım süresi var.

Almak istediğiniz powerbankta olması gereken bazı özellikler var bu özellikler telefonunuzun ve cihazınızın korunmasında önemli rol oynayan özelliklerdir. Örneğin;

  • Isınmaya karşı koruma
  • Kısa devreye karşı koruma
  • Şarj dolum uyarısı
  • Cihaz LED Göstergeler
  • Akım Koruma Teknolojisi
  • Yüksek Akım Koruması
  • Otomatik Şarj Koruma
  • Enerji Kaybı Koruma Sistemi
  • PTC Koruma Sistemi
  • Düzenli Şarj Akım Kontrolü

Neyse konu çok uzadı. Şimdi size Powerbank Tavsiyesinde bulunayım! Önereceklerim şu anda ülkemizde piyasada bulunan, en çok tercih edilen ve kullanılan Powerbank’ları içermektedir.

Powerbank Tavsiyesi | Hangi Powerbank Almalıyım

Aşağıda önerdiklerimin farklı güç seçeneğinde modelleri mevcut. Yani 5000-20000 mAh aralığında seçeneklerini alabilirsiniz. Tabi mAh değeri yükseldikçe fiyat yükseliyor.

1- Xiaomi 10000 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı | Yaklaşık 50 TL

2- TP-Link TL-PB10400 10400 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı | Yaklaşık 50 TL

3- Samsung EB-PN915B 11300 mAh Taşınabilir Şarj Cihazı | Yaklaşık 100 TL

4- Romoss Sense 2S 5000 mAH Harici Powerbank | Yaklaşık 50 TL

5- Sony CP-V10A USB 10.000 MAh Taşınabilir Güç Kaynağı – Siyah | Yaklaşık 100 TL

Not: Hata, eksik, hatalı bilgi varsa lütfen yorum kısmında yazın. Hatta olumlu olumsuz ne varsa yazabilirsiniz. 🙂 Selametle kalın.

1 Yorum

1 Yorum

  1. MUSTAFA KILINÇ

    11 Mart 2019 at 21:46

    Powerbank konusunu güncel marka ve modellerle yineleseniz diyorum. Biliyorsunuz teknoloji çabuk eskiyor.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı