Bilgi

ALES’ten 90 Üstü Almak İçin Yapılması Gereken 5 Madde


Çoğumuz için uzak bir hayal olarak görünse de aslında gayet mümkün. Bu yazıda ALES’ten 90 veya üstü almak için yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerine yazacağım.

1- Şehir Efsanelerinden Uzak Durun : ALES hakkında o kadar çok şehir efsanesi var ki. Ortalık sınava 1 gece kala sadece formüllere bakıp gidip 80 üstü not alan süper zeki insanlarla dolu. Tabi gerçekten süper zeki olanları tenzih ediyorum. Şunu unutmayın ki ALES 1 gecede, 1 haftada ya da 1 ayda çalışmayla halledilecek bir mesele değil. İddia ediyorum çok sağlam alt yapısı olan insanlar için bile bu mümkün değil.

2- Yol haritanızı Çıkarın: Bu maddede detaylı bir plan yapmaktan bahsetmiyorum. Ama kabataslak olarak konulara bakın ve hangi konulara hangi zaman aralığında çalışacağınızı belirleyin.

3- Kaynaklar: Hangi kaynaktan soru çözülmeli? Konu anlatımı mı kullanmalıyız yoksa soru bankası mı? Deneme hangileri çözülmeli? Bu gibi sorular size sadece zaman kaybettirir. Öncelikli olarak yapmanız gereken kaynaklarınızı belirleyin. Bu noktada düşeceğiniz en büyük hata ALES serüveniniz boyunca kullanacağınız tüm kaynakları bir seferde satın almak olacaktır. Belirlediğiniz kaynakların hepsini almayın. Elinizde her dersle alakalı tek kaynak bulunması çok önemli. Bunun için sayısal, sözel, sayısal mantık ve sözel mantık olmak üzere 4 kitapla yola çıkabilirsiniz. Benim kişisel görüşüm sayısal ve sözel kısım için soru bankası; sayısal ve sözel mantık kısmı için açıklamalı soru bankası almanız yönünde olacak. Çünkü Matematik veya Türkçe konularında internetten kolay bir şekilde konu özeti elde edebilirsiniz veya takıldığınız konuyla ilgili videolar izleyebilirsiniz. ALES’te işinize yarayacak olan tek şey hız. Bu nedenle çok soru çözmek önemli. Sayısal ve sözel mantık ise hepimizin en zorlandığı bölüm. Bunun için zaten konu çalışmaya gerek yok. Yapılması gereken tek şey soruları detaylı bir şekilde çözmek, hatta anlayana kadar defalarca çözmek.

4- Çözülemeyen Sorular: ALES’ten yüksek puan alabilmenin altın anahtarı çözülemeyen sorulardır. Çözemediğiniz her bir soru için moralinizi bozmak yerine şükredin ve iyi bir strateji geliştirin. Benim kişisel tavsiyem; çözülemeyen soruların çözümünü defalarca çözmeniz yönünde olacak. Bunun için işi olabildiğince abartın. Kendinize bu soruların ayrıntılı çözümü için bir defter edinin. Soruyu yanlış çözmenize ya da çözememenize neden olan bilmediğiniz formülleri bu deftere not edin. Çalışmalarınız ilerledikçe her gece bu deftere göz gezdirmeden uyumayın. Çünkü ALES’te sorular birbirinin tekrarıdır. Bu yüzden sizin her bir soruyu hızlıca ve doğru olarak çözmeniz gerekmektedir.

5- Denemeler : Sınava bir ay kala deneme ve çıkmış soruların denemelerinden çözmeniz gerekecek. Bunun için günde 2 deneme çözerek işe başlayın. Bunlardan biri eski yılların sınav soruları diğeri ise alacağınız özgün deneme seti olmalıdır. Her bir deneme büyük bir ciddiyetle çözülmelidir. Tıpkı gerçek sınavdaymış gibi ortam hazırlanarak örneğin su, kalemler silgi ve en önemlisi sınav saati uygun olacak şekilde deneme çözülmelidir. Sabah saatinde çözülen ilk denemenin ardından 1-2 saat ara verebilirsiniz. Sakın sonuçları kontrol etmeyin. İkinci denemeyi de çözdükten sonra cevaplara bakabilirsiniz. Her yanlış yaptığınız soru için o konuya ait 5 soru çözerek işe başlayabilirsiniz. Ayrıca mutlaka o soruyu denemeden kesip başka bir çalışma kağıdına ya da defterinize yapıştırarak altına ayrıntılı çözümünü yapın. Bu sayede sınava yaklaştıkça elinizde muhtemelen kocaman dolu dolu bir defter veya çalışma kağıdı olacaktır. Sınavdan önceki 2 gün yapmanız gereken deneme çözmek değil bu sorulara çalışmak olacak. Gerekirse ezberleyin kusana kadar çözün o soruları. Bu sayede defalarca ALES’e girmek yerine tek seferde yüksek bir not alabilirsiniz.

2 Yorum

2 Yorum

  1. İnş.Müh.

    3 Eylül 2020 at 20:24

    1 hafta içinde 4-5 tane eski ALES sınavlarını çözdüm sayısal puanım 90. Bence şehir efsanelerine inanın 🙂 . Temeli iyi olanlar için sadece bir kaç deneme sınavı ile halledilebilecek bir sınav.

  2. merve uyanıklar

    30 Ekim 2020 at 01:01

    Dediğim gibi süper zeki insanları tenzih ederek yazımı paylaştım. Puanınınız için tebrikler 🙂

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı