Bilgi

Anakart Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Bir bilgisayarın en önemli parçası sayılan “Anakart”; bilgisayara ait tüm bileşenleri üzerinde barındıran, bu bileşenlerin birbirleri ile iletişimini sağlayan ana donanım birimidir. Anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş; üzerinde RAM yuvaları, genişleme kartı slotları, devreler, yongalar bulunan ve bütün bu donanım birimlerinin mikroişlemci ile iletişimini sağlayan elektronik devre kartıdır.

Anakart, üzerindeki yonga setleri (chipset) sayesinde sistem çalışmasını kontrol eder ve düzenler. Başka bir ifade ile tüm bileşenlerin bir arada ve uyumlu çalışmasını sağlayan bir köprü vazifesi görür. Anakart, bilgisayara hangi sistem bileşenlerinin eklenebileceğini ve hızlarının ne olacağını belirleyen temel unsurdur.

Anakart satın alırken ilk dikkat etmeniz gereken husus hangi tipte bir kasa için almak istediğinizdir. Kasa yapınız hangi çeşit bir anakartı destekliyorsa ona göre bir anakart seçmeniz daha doğru olacaktır.

Örneğin bilgisayar kasaları kendi içerisinde Full (Big), Mid, Mini, Slim gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

Siz kalkıp Mini yapısında ki bilgisayar kasanıza Extended tipinde bir anakart alırsanız anakart kasaya sığmayacaktır. Sahip olduğunuz veya satın alacağınız bilgisayar kasasının uyumlu olduğu anakart tipleri vardır. Bunu klasik bir şekilde yeteneğe bağlı olarak anlayabileceğiniz gibi kasayı üreten firmanın resmi sitesinden bilgi sahibi olabilirsiniz. Unutmadan geçmeyelim. Anakartlar kendi içinde çeşitlere ayrılır. Bunlar aşağıdaki gibi Extended ATX, Standart ATX, Micro/Mini ATX (bazen mATX), Mini ITX, Nanı ITX, Pico ITX gibi çeşitlere ayrılırlar. Bunlar içerisinde en yaygın olanı ATX (Standart) ve Micro/Mini ATX (bazen mATX)‘dir.

Anakart seçme işlemine geçtiğimizde ilk dikkat edeceğimiz husus hangi işlemci türünü kullanacağımızdır. AMD İşlemci mi yoksa INTEL İşlemci mi kullanacağımıza karar vermememiz gerekiyor. Çünkü alacağınız anakart bu işlemci markasından bir tanesini destekleyecektir. Aslında genel olarak oyuncular AMD İşlemci tercih etsede bunun pratikte pek bir karşılığı yok. Bu olay tamamen işlemci için ayırdığınız bütçeye bakıyor. Ne kadar para o kadar köfte hesabı. Burada belirtelim; diyelim ki INTEL işlemci uyumlu anakart seçtiniz. Olay burada bitmiyor. Bu aşamada hangi “İşlemci Soket Tipi” istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Örneğin INTEL anakartlar yaygın olarak Soket 1151‘i desteklerken, AMD Ankartlar Soket AM4′ü desteklemktedir. Diyelim INTEL İşlemci destekleyen 1151 soket tipi bir anakart aldınız. Siz bırakın AMD’yi INTEL’in Soket 1150 işlemcisini bile bu ankartta kullanmazsınız ki zaten uymaz 🙂

Alacağınız anakartın kesinlikle ama kesinlikle resmi web sitesine giderek anakart hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra diğer donanımları almaya başlayın. Yoksa aldığınız donanımlar elinizde kalır. Örneğin;

MSI B250M BAZOOKA Intel B250 Soket 1151 DDR4 2133MHz USB3.1 Anakart

Buradan resmi web sitesine gidiyoruz ve DETAİL kısmından ayrıntılı teknik özelliklerine bakıyoruz. Bize ilk olarak diyor ki eğer işlemci alacaksanız; 6. ve 7. Nesil Intel® Core™ i3/i5/i7 işlemci veya Intel® Pentium® ve Celeron®  almalısınız. Ayrıca alacağınız işlemcinin soket tipi Socket LGA1151 olmalıdır diyor.

Sonra RAM için bu anakartta 4 RAM slotu/yuvası var ve paranız varsa 64 GB’a kadar RAM takabilirsiniz diyor. Açıklamasında eğer 7. Nesil işlemci kullanırsanız DDR4 2400/ 2133 MHz RAM kullanın yok eğer 6. Nesil işlemci kullanırsanız DDR4 2133 MHz RAM kullanın diyor. Yani siz kalkıp 16 GB DDR3 RAM takamazsınız. Zaten uymaz 🙂

Yeni nesil anakartlarda ekran kartları için her ne kadar PCI Express 2.0 veya PCI Express 3.0 yuvası bulunsada alacağınız ekran kartı ister AMD veya INTEL olsun ister Ekran Kartı PCI Express 2.0 veya PCI Express 3.0 uyumluluk sağlar ve çalışır. Bu konuda hiç bir ayrım yok.

Bütçenize göre dilediğiniz bir anakartı alabilirsiniz. Anakartınız ne kadar iyiyse ona göre daha iyi donanımlar almak durumundasınız. Yoksa çok iyi bir anakarta 150 TL’lik ekran kartı almak saçma olacağı gibi çok ucuz bir anakarta 1500 TL’lik ekran kartı takmak saçma olur. Haa çalışır. Ancak saçma olur 🙂

Şunu unutmamak gerek. Tüm donanım birimleri birbirleri ile uyum içerisinde çalışmak zorundadırlar. Yoksa bir tanesi çok diğer çok kötü olduğunda “darboğaz” denen bir sorun ortaya çıkar ki bu hiç istenmeyen bir olaydır. 

Piyasada aslında sistem robotları var. Teorik olarak işe yaradığını söyleyebilirim. Bu şekilde topladığınız bilgisayar çalışır. Ancak yinede hesaplayarak doğru bir şekilde en iyi sonuca ulaşmaya özen gösterin. 

Anlatacaklarım kısaca bu kadar… Selametle.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Kerem

    19 Aralık 2018 at 15:34

    Eyw

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı