Bilgi

Araba Göstergeleri: Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları


Bu içeriğimizde araba gösterge panelinde bulunan araba göstergeleri, araç arıza işaretleri ve araba arıza lambaları ve anlamlarını açıklayacağız.

Arabanızı çalıştırdığınızda, sürücü ekranında yanıp sönen ve birkaç saniye sonra kaybolan bir dizi farklı renkli sembol ve uyarı ışığını fark etmişsinizdir.

Bu sembollerin ne anlama geldiğini ve ortaya çıktığında ne yapılacağını bilmek önemlidir. Uyarı ışıklarından biri açık kalırsa ve aracınızı çalıştırdıktan sonra sönmezse, aracınızdaki sorunun ne olduğunu anlamanıza yardımcı olması için bu kullanışlı kılavuzu kullanabilirsiniz.

Yine de üreticiler arasında farklılıklar olabilir, bu nedenle bir sorunu kendi başınıza teşhis etmeye çalışmadan önce aracınızın el kitabını tekrar kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Araba göstergelerinde bulunan tüm arıza lambaları sembolleri ve anlamları için Arizaisiklari.com’un hazırladığı ‘’araba arıza lambaları’’ başlıklı içeriği inceleyebilirsiniz.

Gösterge Panelinde En Sık Yanan 11 Araç Arıza İşareti ve Anlamları

Aşağıda araba gösterge panelinde en sık yanan arıza lambaları isimlerini ve her birinin ne anlama geldiğini görebilirsiniz.

  1. Motor Arıza Lambası

Kontak her açıldığında motor uyarı lambası yanar. Araç çalışırken yanmaya devam ederse bu, motorda bir arıza olduğu anlamına gelebilir. Küçük bir sorun olsa da daha ciddi bir sorun olma ihtimali vardır, bu nedenle bu ışığın ortaya çıkması durumunda doğru tanıya ihtiyaç vardır.

Işık, aracınıza bağlı olarak turuncu, kırmızı veya sarı olabilir. Bazı modellerde motor taslağıyla birlikte “motoru kontrol et” ifadesi görüntülenir. Bazı zamanlarda sürekli yanarken, bazen ise sürekli yanıp sönebilir.

Motor arıza lambası sürekli yanıyor: Motor arıza ışığı yandığında ve yanık kaldığında, sorun genellikle emisyon sistemleri veya güvenlikle ilgili bazı arızalarla ilgilidir.

Motor arıza lambasının yanıp sönmesi: Yanıp sönen bir motor kontrol ışığı, katalitik konvertör veya dahili motor, yakıt, elektrik veya hava emiş sistemleri gibi kritik sistemlerde hasara neden olacak kadar ciddi bir sorun olduğunu gösterebilir. Motor arıza lambası yanarken aracınızı sürmemeniz tavsiye edilir.

  1. Genel Uyarı Işığı/Jenerik İkaz Lambası (Ünlem İşaretli İkaz Lambası)

Ortaya çıkabilecek yaygın bir uyarı ışığı, içinde ünlem işareti bulunan bu turuncu veya sarı üçgen uyarı ışığıdır. Bu sembol, aracınızdaki sistemlerden birinde bir sorun olduğu anlamına gelir ve genellikle o sistem için önceden ayarlanmış bir ışık olmadığında yanar.

Işığa genellikle sorunun tam olarak ne olduğunu söyleyen bir tür uyarı mesajı eşlik eder. Bu aynı zamanda aracın üreticisine de bağlı olabilir; bu nedenle emin değilseniz araç kılavuzunuzu kontrol ettiğinizden emin olun.

Genellikle sarı/turuncu ünlem işareti ile yanan lambalar aşağıdaki gibidir.

  • Düşük ön cam yıkama sıvısı
  • Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS)
  • Araç servis hatırlatıcısı
  • Dış aydınlatma arızası
  • Akıllı Seyir Kontrolü arızası
  • LED far arızası
  • Uzun Far Yardımı (HBA) arızası

Bu ikaz lambaları haricinde nedenlerini öğrenmek isterseniz ‘arabada ünlem işareti’’ içeriğinden detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  1. Yağ basıncı ikaz lambası

Aracı çalıştırdığınızda ortaya çıkan bir diğer ışık olan yağ basıncı uyarı ışığı ise araç içindeki yağ seviyesinde veya basıncında sorun olup olmadığını gösterir.

Yanlış yağ seviyeleri veya basınçları, motor doğru şekilde yağlanmayacağından motorda büyük sorunlara neden olabilir ve bu da genellikle büyük bir onarım faturasıyla sonuçlanır.

Seviyeler çok düşükse, yağ eklemek kadar basit olabilir, ancak sorun bu şekilde çözülmezse, o zaman aracınızı bir profesyonele kontrol ettirmelisiniz. Düzenli servis, yağ seviyelerinizin doğru olmasını sağlamanın ve arabanın sağlığını iyileştirmenin sorunsuz bir yoludur.

  1. Akü Şarj İkaz Lambası

Araç çalıştırıldıktan sonra bu ışık yanık kalırsa akünüzde sorun var demektir. Bitmiş veya hasarlı bir akü çeşitli sorunlara neden olabilir, ancak bu durum en çok gece araç kullanırken görülür, çünkü farlarınız gibi özelliklerin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

Ayrıca, kablo bağlantıları veya arızalı bir alternatör gibi diğer unsurlarla ilgili sorunlar da olabilir; bu da, sürüş sırasında yeterince şarj edilmediğinden akünüzün pilinin bitme olasılığını artırır.

Pilinizin bakımını proaktif bir şekilde yapmak, sorunların ortaya çıkma riskini azaltabilir. Ancak Akü Sistemi Uyarı ışığı yanarsa, araç üzerinde kendi başınıza çalışma konusunda kendinize güvenmiyorsanız eğitimli bir profesyonelle iletişime geçin.

  1. El Fren İkaz Lambası

El freni çekildiğinde fren sistemi uyarı lambası yanık kalır ancak el freni çekildikten sonra yanıyorsa fren sisteminizde sorun var demektir.

Üreticiler fren hidroliğinizin farklı aralıklarla değiştirilmesini tavsiye eder, bu nedenle arabanızın frenlerinin ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunu öğrenmek için aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Yetersiz durdurma gücü kötü çarpışmalara neden olabilir, bu nedenle sürüşten önce frenlerinizin doğru çalıştığından emin olun.

Fren sistemi uyarı ışığı aynı zamanda fren balatalarınızda sorun olduğunu da gösteriyor olabilir, ancak bazı arabalarda bunlar için ayrı uyarı ışıkları bulunur. Çözüm, fren hidroliğinizin basit bir şekilde doldurulması olabilir, ancak durum daha önemli olabilir ve hemen kontrol ettirmeniz gerekir.

  1. Hararet Göstergesi İkaz Lambası

Kısaca anlatmak gerekirse, bir motor, pistonları yukarı aşağı hareket ettiren ve çok fazla ısı üreten küçük patlamalarla çalıştırılır. Bununla mücadele etmek için, motorun optimum sıcaklıklarda çalışmasını sağlamak amacıyla soğutma sıvısı dolaştırılır.

Sıcaklık ışığının yanmasının en yaygın nedeni, yetersiz soğutma sıvısı seviyesidir. Neyse ki, bu nispeten kolay bir düzeltmedir ve sadece kaputu açıp soğutma sıvısını doldurmanızı gerektirir. Ancak bu sorunu çözmezse, soğutma sıvısı sızıntısı gibi daha ciddi sorunlarınız olduğu anlamına gelebilir.

Işık yanarsa, incelemeden önce kenara çekip motorunuza soğuması için zaman tanımak en iyisidir. Işığı görmezden gelip yola devam ederseniz aracınızda kalıcı hasara neden olabilirsiniz.

  1. ABS İkaz Lambası

Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS), ani frenlemelerde tekerleklerinizin kilitlenmesini önleyen, aracı en kısa mesafede durdurmanızı sağlayan bir sistemdir.

Bu ışık aracınızı çalıştırdığınızda görünecektir ancak araç ilk kontrollerini yaptıktan sonra sönmelidir. Eğer sönmüyorsa ABS sisteminde sorun var demektir. Bu ışık yanarsa arabanızı sürmeyin, aksi takdirde kendinizi ve diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atabilirsiniz.

Frenleriniz arabanızın en önemli unsurlarından biridir, bu nedenle bu ışığın yanması durumunda asla risk almaya değmez. Bu ışığın yanmasının çeşitli nedenleri vardır, bu nedenle frenlerinizi bir profesyonel service kontrol ettirmeniz en iyisidir.

  1. Lastik Basıncı İkaz Lambası

Lastikler aracınızın bir diğer önemli unsurudur, çünkü yoldayken yol tutuşu sağlarlar ve onlara iyi bakmanız hayati önem taşırlar. Lastik Basıncı İzleme Sistemi (veya TPMS), lastikleriniz hakkında bilgi sağlar ve herhangi bir sorun olup olmadığını bilmenizi sağlar.

Bu ışığın yanıp sönmesinin nedeni yanlış basınçlardan kaynaklanmaktadır ancak bunun nedeni değişebilir. Kışın araç kullanırken soğuk hava nedeniyle lastik basınçlarınız düşebilir, bu da lastiklerinizin doldurulması gerekebileceği anlamına gelir. Ancak uyarı ışığı aynı zamanda potansiyel bir delinme veya sızıntıyı da gösteriyor olabilir.

Lastiklerin aracınızın hissi üzerinde önemli bir etkisi vardır ve doğru lastik basınçlarına sahip olmak, aracınızın daha konforlu ve yakıt tasarruflu olması anlamına gelebilir. Yanlış lastik basınçları eşit olmayan aşınmaya da yol açabilir, bu nedenle iyi durumda olduklarından emin olmak için lastiklerinizi her zaman düzenli olarak kontrol etmeye değer.

  1. Airbag İkaz Lambası

Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi, çarpışma durumunda darbeyi azaltmak için emniyet kemerleriyle birlikte çalışan bir hava yastığı sistemidir. Bazı araçlarda hava yastığı ve emniyet kemeri sistemleri için ayrı ışıklar bulunabilir.

  • Hava yastığı

Hava yastığı uyarı ışığı, hava yastıklarında beklenmedik açılma gibi arızalara yol açabilecek bir sorun olduğunu gösterir.

Hava yastıkları, bir trafik kazasına karışmaları durumunda yolcuların darbesini hafiflettikleri için kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıcıdır. Bu ışığın yanması durumunda, hava yastığı bir çarpışma anında doğru şekilde açılmayabileceğinden ve yaralanma riskinizi artırabileceğinden, derhal bir uzmana kontrol ettirmelisiniz.

  • Emniyet kemeri

Hava yastıklarına benzer şekilde emniyet kemerleri de çarpışma anında yaralanma riskini azaltmanın en etkili yollarından biridir ve her zaman takılması gerekir. Sistem emniyet kemerini takmayan bir yolcu tespit ettiğinde emniyet kemeri uyarı ışığı yanacaktır.

Emniyet kemeri takmak yasal bir zorunluluktur, dolayısıyla emniyet kemeri takmayan yetişkin yolculara bunu yapmamaları nedeniyle para cezası verilebilir.

  1. Düşük yakıt ikaz lambası

Oldukça açıklayıcı olan bu ışık, aracınızın yakıtı azaldığında ve yakıt doldurulması gerektiğinde yanacaktır. Normalde depoda yaklaşık 4 ila 10 litre yakıt kaldığında yanacak ve size benzin istasyonuna varmanız için yeterli zaman sağlayacaktır.

Mahsur kalmanız ve en yakın benzin istasyonuna yürümek zorunda kalmanız ihtimaline karşı boş bir yakıt bidonunu taşımanız faydalı olabilir. Yakıtın bitmesi, özellikle hava soğuk ve yağışlı olduğunda asla hoş bir deneyim değildir.

Bazı araçlarda acil durumlarda kullanılabilecek bir yedek depo bulunsa da, bunun sizi ne kadar uzağa götüreceğine dair bir rakam yoktur, bu nedenle her zaman arabanızı dinlemeye ve yolculuğunuz için yeterli miktarda yakıt bulundurduğunuzdan emin olmaya değer.

  1. Dizel Partikül Filtresi (DPF) İkaz Lambası

Dizel bir araç kullanıyorsanız ortaya çıkabilecek ışıklardan biri, egzoz partikül filtresinde bir sorun olduğunu gösteren DPF uyarı ışığıdır. Bu filtre, emisyonların azaltılmasına yardımcı olmak için egzoz dumanındaki zararlı kurumları giderir.

Bu ışık yandığında filtrenin kurum nedeniyle tıkanması olabilir. Bu uyarı ışığının yanması durumunda, aracınızı bir profesyonele kontrol ettirmelisiniz çünkü bu sorunla sürüş yaparak aracınıza ciddi hasar verebilir ve aynı zamanda egzozdan her gaza basışınızda çok miktarda zehirli siyah duman çıkarabilirsiniz.

Kaynak: Bu içeriğimizin hazırlanmasında arizaisiklari.com sitesindeki bilgilerden yararlanılmıştır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı