Bilgi

Bira Hakkında İlginç Bilgiler


Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden birisi olup günümüzde de en popüler alkollü içecektir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek konumundadır. Tahıldan üretilmektedir. Yaygın olarak arpa kullanılır, ancak buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Yapım aşamasında, şıra (malt-su karışımı) içerisindeki nişastanın fermantasyonu sonucu etil alkol ve karbondioksit açığa çıkar ve bira meydana gelir. Çoğu modern bira, biraya acılık ve farklı lezzetler katan, doğal bir dengeleyici ve koruyucu görevi gören şerbetçi otu ile hazırlanmaktadır. Şerbetçi otu yerine veya şerbetçi otu ile birlikte aroma katabilecek meyve ve çeşitli otlar da kullanılabilmektedir. Seri üretimde, doğal karbondioksit üretimi genellikle işlem sırasında çıkarılır ve yapay karbondioksitleme kullanılır.

Bira Nasıl Yapılır?

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçi otu katılır. Şerbetçi otunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işlemindedir. Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.

Bira Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyada en çok bira tüketilen ülke; Çek Cumhuriyeti’dir. Birçok bira çeşidi olmasına rağmen, hepsi iki temel kategoriye ayrılıyor: Lager ve Ales. Bunlar mayalama işlemlerine göre farklılaşırlar.

Eski Mısır da 17 farklı bira türü olduğu tahmin ediliyor ve her birine farklı isimler veriliyordu bunlardan biri de “sevinç getiren” ismiydi. Eski Mısır, gerekli vitaminleri sağladığı ve genellikle Nil Nehrinde sudan daha temiz ve güvenli olduğu düşündükleri için biraya önem vermişlerdir. Eski Yunanlılar ise fazla bira içmediler; şarabı tercih ettiler. Ortaçağ zamanlarında birçok uygarlık, kötü su kalitesi nedeniyle en güvenli mevcut içecek olarak bira üzerine yoğunlaştılar.

Amerika da yapılan anket sonuçlarına göre en çok tüketilen alkol bira olmuştur.

Bira ve Marijuana ise kuzen sayılırlar. Çünkü biranın yapımında kullanılan şerbetçi otu bitkisinin, marijuana ile aynı familyadandır.

Amsterdam’ da ki devlet destekli bir organizasyon olan Rainbow Grubu, sokaklardaki çöpleri temizlemek için alkollüleri işe alıp ödemeyi de yine birayla yapıyorlar.

2001 yılında, Belçika da bazı ilkokullarında, öğle yemeklerinde sağlıklı bir alternatif olarak alkolsüz bira (malt içeceği) sunmaya başladılar.

McDonald’s, Fransa, Almanya, Portekiz ve Güney Kore dahil olmak üzere birçok ülkede kendi menüsünde bira sunuyor.

“Bira Tanrı’ nın bizi sevdiğini ve mutlu olmamızı istiyor olduğunun kanıtıdır” sözü Benjamin Franklin’e aittir.

Dünyadaki en güçlü bira, İskoç bira fabrikası Brewmeister tarafından hazırlanan “Snake Venom” dir. Hacimce % 67.5 alkoldür.

Danimarkalı fizikçi Niels Bohr Nobel Ödülü’nü kazandığında, Carlsberg bira şirketi ömür boyu bedava bira hakkı hediye etti.

Oregon bira üreticisi Rogue Ales, bira ustasının sakalında yetiştirilen mayayı kullanarak “Sakal Bira” adında bira üretti.

Dünyadaki en eski ve hala faaliyet gösteren bira fabrikası Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Weihenstephan Manastırı’nda yer almaktadır. Weihenstephan’deki Benedictine rahipleri MS 1040 yılında bira üretmeye başladılar.

Ülkemizde en çok tüketilen bira Efes’tir. Tümüyle doğal maddelerden oluşan Efes Pilsen’in içerdiği alkol oranı %5’tir. Efes Pilsen’in ideal içme soğukluğu 6-8 derecedir. ”Gusta” Efes Pilsen in kendi adında başka isimle çıkardığı ilk biradır. Buğday birasıdır, %5 alkol içerir. Türkiye’de satılan tüm biralar lager / pilsener cinsidir ve bu tür biralar 4 ila 8 derece sıcaklıkta içilirse gerçek tadı alınabilir. İdeali 6 derecedir.

Bira -3 derece sıcaklıkta önce kristalleşir ve daha sonra donar. Bira dondurucuda unutulmuşsa ve kristalleşmişse o biranın tadı artık bozulmuştur. Donmuş bira tekrar ısıtılıp çözülse bile eski tadına getiremezsiniz.

Gerçek bira bardağının kulplu olmasının sebebi el ısısının biraya geçmesini engellemektir. Biranın üzerinde bulunan köpüğün bir tabaka oluşturarak ısınmasını geciktirmektir gibi bir faydası vardır.

Bira Çeşitleri Nelerdir?

Bira tipleri genel olarak ale ve lager olarak ikiye ayrılmaktadır. Ale tipi biralar üst fermantasyon, lager tipi biralar ise alt fermantasyon biralarıdır.

Alt Fermantasyon Biraları

Pilsen: Kolay içimli , açık renkli, şerbetçiotundan gelen aromatik ve acılık tat karakteri dengelenmiş, alkol derecesi %4,8-5,1 arasında değişen bir bira tipidir.

Lager: Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen’e göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir.

Koyu Renkli Bira: Koyu renkli malt ve isteğe göre belirli oranda kavrulmuş malttan da üretilen, %4,8-5,0 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Festival Birası: Almanya’da özellikle Ekim ayında düzenlenen Bira Festivali için özel olarak üretilen yüksek alkollü mevsimsel bir bira tipidir.

Bockbier: Yüksek doygunluk hissi veren, %6-7 alkol derecesine sahip, özellikle Almanya’da Mayıs, sonbahar ve yılbaşı dönemlerinde üretilen mevsimsel bir bira tipidir.

Alkolsüz Bira: Doğal yoldan oluşan alkolün belirli prosesler sonucu içinden uzaklaştırıldığı, normal biralara göre daha düşük kalorili bir bira çeşididir.

Üst Fermantasyon Biraları

Ale: Ale ismi birçok farklı karakterde genellikle koyu renkli bir dizi Britan bira tipi için kullanılan genel bir tanımlamadır. Pale, Bitter, Mild ve Scotch olarak çeşitleri mevcuttur.

Hefeweizen (Mayalı Buğday Birası): Miktar olarak en az %50 oranında buğday maltı kullanılarak üretilen, Almanya’nın özellikle Bavyera eyaletinde popüler olan bir bira tipidir.

Kristallweizen (Filtre Edilmiş Buğday Birası): Hefeweizen olarak yukarıda belirtilen biraya benzer hammadde kullanılarak, filtrasyon sonrası mayanın uzaklaştırıldığı bir bira tipidir.

Altbier: Koyu renkli buğday ve arpa maltının birlikte kullanıldığı, acılığı yüksek ve sert içimli bir bira tipidir.

Kölsch: Açık renkli, mayhoş bir tat karakterine sahip, özellikle Almanya’nın Köln şehrinde popüler olan bira tipidir.

Stout: Siyah renkli, özellikle çok koyu renkli malt ve bir miktar da kavrulmuş malttan imal edilmiş, acılığı sert karakterde bir üst fermantasyon birasıdır.

Porter: Porter da Stout benzeri koyu renkli, bazı çeşitleri %9 alkol ihtiva eden bir bira tipidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı