Bilgi

Büyük Patlama: Evrenin ve Zamanın Başlangıcı


Evrenin bu kadar kusursuz ve harika olması bilim insanlarını evreni anlamaya ve onunla ilgili deneyler yapmaya teşvik emtiştir. Böylece kozmoloji adını verdiğimiz bilim dalı ortaya çıkmıştır. Kozmoloji alanında çalışan bilim insanlarına kozmolog adı verilmektedir. Kozmologlar uzayda ne olduğunu inceler ve evrenimizin oluşma hikâyesine ait milyonlarca puzzle parçalarını bir araya getirirler. Şu anda ne yaptığını, gelecekte ne yapacağını ve tüm bunların nasıl başladığını incelerler.

Evrenimizin genişlediğini ilk fark eden kişi Edwin Hubble‘dı. Hubble galaksilerin gittikçe birbirinden uzaklaştığını fark etmişti. Bu da her şeyin çok sıcak ve küçük bir noktanın aniden patlaması ile oluştuğu anlamına geliyordu. O zaman bu fikre şaka amaçlı olarak “Büyük Patlama” denildi ve açıkçası çok da ciddiye alınmadı. Fakat yıllar geçtikçe yeni edinilen kanıtlarla gerçekten de büyük patlamanın varlığı kesinleşti. Büyük Patlama‘dan sonra evrenin soğumaya başladı. En sonunda bugün gördüğümüz yıldız ve galaksiler oluştu. Sadece devasa bir enerjinin patlaması ve soğumasıyla mı oluştu herşey?

Kozmologlar bu gibi soruların cevaplarını verebilmek için sayısız teori ortaya attılar. Geçtiğimiz yüzyılda, parçacık fizikçileri madde ve kuvveti gittikçe daha yüksek enerjiyle inceledi. Önce kozmik ışınlarla, sonra parçacık hızlandırıcılarla, yani atomaltı parçacıkları büyük enerjiyle parçalayan makinalarla çalıştılar. Hızlandırıcının enerjisi ne kadar yüksekse, zamanda o kadar geriyi inceleyebilirler. Bugün etrafımızda gördüğümüz her şeyin atomlardan meydana geldiğini artık biliyoruz. Ama Büyük Patlama‘dan yüzlerce saniye sonra elektronların atom çekirdeğine katılarak atom oluşturması için çok sıcaktı. Bu yüzden, evren atomaltı parçacıkların girdabından oluşuyordu. Büyük Patlama’dan birkaç saniye sonra da çok sıcaktı, O kadar sıcaktı ki, proton ve nötronları atom çekirdeğinde birleştirmesi gereken gücü etkisiz hâle getiriyordu. Daha geriye gidersek Büyük Patlama‘dan mikro saniyeler sonra proton ve nötronlar, kuarklardan oluşmaya başlamıştı.

Kuark, standart parçacık fiziği modelinin temel yapı taşıdır. Devasa enerji nedeniyle bir türlü birbirine tutunamayan kuarklar, bilinmeyen bir alan sayesinde birbirine tutundu. Tanrı Parçacığı Nedir? adlı yazımızda bu alanı detaylı olarak incelenmiştik. Aslında evrenin başlangıcı belki de sonu bu gizemli alanın içindeki saklı sırların ifşasıyla aydınlatılabilir. İnsanoğlu hem başlangıcını hem de sonunu merak ettiği bu uçsuz bucaksız evren hakkında çılgın teoriler üretmeye devam ediyor.  Teoriler ürettikçe de daha çok araştırmaya devam ediyoruz.

İlerleyen günlerde bakalım ne gibi soruların cevaplarını bulacağız?

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı