Bilgi

Challenger Uzay Mekiği Kazası


Challenger Uzay Mekiği Kazası, 28 Ocak 1986 tarihinde mekiğin kalkışından -tam olarak- 73 saniye sonra patlamasıyla oluşan kazadır. Kazada 7 astronot hayatını kaybetmiştir. Patlamanın yakıtın sızması sonucu meydana geldiğini açıklanmıştır.

Uzay Mekiği Challenger‘ın kalkışının gerçekleşeceği günden önceki gece, hava sıcaklığı oldukça düşük düzeydeydi ve bazı mühendisler kalkışın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi. Buna rağmen kalkış NASA tarafından onaylanmıştı ve uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinin parçası olan güvenlik contaları soğuk sebebiyle zarar görmüş olmalarından ötürü, işlevlerini yerine getiremediler ve uçuşun 73. saniyesinde mekik infilak etti. Patlama araç yeryüzünden 48.000 feet (15 kilometre) yüksekte gerçekleşti.

Challenger Uzay Mekiği Kazası Nedeni

Challenger Uzay Mekiği katı roket güçlendiricisinde oluşan bir sistem hatası yüzünden Uzay Mekiği Challenger faciası gerçekleşmiştir. Kazanın sebebi Rogers Komisyonu tarafından kusurlu tasarımın ve bir dizi kabul edilemeyecek kadar hassas faktörlerin neden olduğu tespit edilmiştir. Katı roket güçlendiricilerinin eklem bileşenleri uçuş için alışılmadık soğuk havada bekletilmesiyle zarar görmüştür. Komisyon büyük lastik “O-yüzüklerinin” 1986 Ocak sabahındaki gibi düşük sıcaklıklara (yaklaşık 36 °F (2.2 °C)) yetersiz kaldığını tespit etmiştir.

Soğuk havanın katı roket güçlendiricilerine olumsuz etki ettiğini ve katı roket güçlendiricilerinin içinde bitişik ana dış yakıt tankının içine bir delik açarak sıcak gazların tanka girmesi sağladı. Bu durum katı roket güçlendiricisindeki ve dış tank arasındaki yakıt geri dönülmez bir hataya başlamasına sebep oldu. Dağılmakta olan bir dış tankın ve koordinatı dışına çıkan sağ katı roket güçlendiricisi, mekik mach 1,92 hızında ve 46,000 feet (14 km) irtifada iken uzay mekiğinde sıvı maddeler (hızlı tutuşan sıvılar) yanarak dış tankın yüzeyini kapladı ve faciaya sebep oldu. Katı roket güçlendiricisi firma tarafından soğuk havadan endişe edildiği bildirildi fakat bu dikkate alınmadı çünkü NASA o dönemde halk tarafından eleştiriliyordu ve bir baskı altındaydı, sonuç olarak NASA yöneticileri son aşamada halktan gelebilecek tepkileri düşünerek durdurma kararını vermekten çekindi.

Challenger Uzay Mekiği Kazasında Yaşamını Yitiren Astronotlar

  • Francis R. Scobee, Kaptan
  • Michael J. Smith, Pilot
  • Ronald McNair, Uzman
  • Ellison Onizuka, Uzman
  • Judith Resnik, Uzman
  • Greg Jarvis, Uzman

Kaynak: Wikipedia

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı