Bilgi

Dünyada En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları [Analiz]


Bu yazımızda sizlere dünyada en çok kullanılan sosyal medya ağları konusunda bilgi vermeye çalışacağız.

Hali hazırda 2 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Facebook, bugüne kadar dünyanın en popüler sosyal ağı birinciliğini sürdürüyor. 2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencisi olan Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard Üniversitesi öğrencileri için kurulmuştu. Ancak daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, kısa süre içerisinde Ivy Ligi (ABD’nin kuzeydoğusundaki sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu birlik) okullarının tamamını kapsadı. İlk yıl içerisinde de; ABD’deki tüm okullar Facebook’ta mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üyelik yapabiliyorlardır. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 2006 yılına gelindiğinde Facebook tüm e-posta adreslerine, -bazı yaş sınırlandırmalarıyla- açıldı. Kullanıcılar şu anda diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Teknik açıdan ise Facebook, web otoriteleri tarafından en başarılı Web 2.0 uygulamalarından biri olarak gösterilmektedir. Facebook’un ağırlıklı olarak mavi olmasının nedeni ise kurucusu Mark Zuckerberg’in renk körü olmasıdır.

Aşağıdaki listeden de anlaşılacağı üzere dünyanın en çok kullanılan sosyal medya ağlarını sıraladığımızda Facebook 2 milyar, Youtube 1.5 milyar, WhatsApp 1.3 milyar, Facebook Messenger 1.3 milyar, WeChat 963 milyon, QQ 850 milyon, Instagram 700 milyon kullanıcı ile dünyanın en çok kullanıcıya sahip 7 platformu olduğunu görüyoruz. 

Alexa verilerine göre Facebook, 20 Ekim 2017 itibarıyla dünyanın en fazla ziyaret edilen 3. sitesidir. Bunun yanı sıra; Amerika Birleşik Devletlerin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında 3. Hindistan, Almanya ve İngilterede 4. Japonya’da 6. sıradadır. Ancak söz konusu üyelik olduğunda sıralama değişmektedir.

Ülkelere göre kullanıcı sayısına baktığımızda Hindistan Faccebook kullanımında 241 milyon aktif üye ile ilk sırada yer almaktadır. Sıralamanın devamında 240 milyon kullanıcı ile ABD, 139 milyon kullanıcı ile Brezilya, 126 milyon ile Endonezya, 85 milyon ile Meksika, 69 milyon ile Filipinler, 64 Milyon ile Vietnam, 57 milyon ile Tayland ve 56 milyon ile 9. sıradaTürkiye gelmektedir. İngiltere ise 10. sıra ile 44 milyon kullanıcısı bulunmaktadır.

Dünya internet kullanımında kuşkusuz dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin ile ilk sırada yer alıyor. Sıralamanın devamını ise Hindistan, ABD, Breazilya, Endonezya, Japonya, Rusya oluşturuyor. Türkiye’ye baktığımızda 80 milyonluk nüfusun 56 milyonu aktif internet ve facebook kullanıyor. Kısaca her internet kullanıcı neredeyse bir facebook kullanıcısı.  Buradaki dikkat çeken detay ise 1.4 milyarlık nufusa sahip Çin’in 738 milyonu aktif internet kullanmakta ve aktif facebook kullanıcı sayısı 2014 yılında 54 milyon civarında.

Türkiye Facebook İstatistikleri

Aşağıdaki liste Türkiye’de Facebook kullanıcılarının en çok takip ettiği sayfaları göstermektedir. Bu listeye göre ilk üç sırada Galatasaray, Fenerbahçe, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan geliyor.

Türkiyede En Çok Kullanılan Sosyal Medya Hesapları

Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya hesapları sırasıyla Youtube, Facebook, Instagram, Twitter,WhatsApp, Facebook Messenger. Bazı kaynaklarda -bir alttaki foto-  Youtube sosyal medya olarak geçmediğinden eklenmemiş. Ancak bize doğru sıralamayı vermiş oluyor.

Dünyada toplum bazında takipçi sayısı en fazla olan kişiler sıralamasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri’nin eski devlet başkanı olan Barack OBAMA, ikinci sırada 2014 Hint genel seçimlerinde belirleyici bir zafer ile Bharatiya Janata Partisi lideri olduktan sonra Hindistan Başbakanı olan Hint bir politikacı olan Narendra Damodardas Modi ve üçüncü sırada Amerikalı iş adamı, siyasetçi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin günümüzdeki başkanı Donald John Trump geliyor.

Hayran kitlesi olarak söz konusu ünlüler olunca sayılar değişiyor. Forvet pozisyonunda oynayan Portekizli ve Portekiz millî takımında kaptanı olan Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro 122 milyon takipçi, Lübnan asıllı Kolombiyalı şarkıcı, söz yazarı, dansçı ve oyuncu olan Shakira Isabel Mebarak Ripoll 104 milyon takipçi ve Amerikalı oyuncu, yapımcı, yönetmen ve senarist olan Vin Diesel 101 milyon takipçisi bulunuyor.

Ve son olarak dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarının dağılımını aşağıda görüyoruz. Görüldüğü gibi Avrupa, Amerika ile Avustrulya kıtasında hakim olan sosyal medya Facebook, Asya kıtası ülkelerinde ise QZone ve Instragram hakim. Afrika kıtasındaki ülkelerde ise Facebook, Linkedin, Instgram ağırlıklı olarak kullanılıyor. Rusya’da en çok kullanılan Sosyal Medya hesabı V Kontakte, Çin’de QZone ve İran’da Instagram oluyor.

Kaynak:

  • https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/
  • https://www.weforum.org/agenda/2017/03/most-popular-social-networks-mapped/
  • http://www.ebizmba.com/articles/social-networking-websites
  • https://m.youtube.com/watch?v=ImCuO8-5FL4
  • https://www.alexa.com/siteinfo/facebook.com
  • http://www.internetworldstats.com/top20.htm
  • https://www.socialbakers.com/statistics/facebook/pages/total/celebrities/
  • http://www.smartinsights.com/social-media-marketing/social-media-strategy/new-global-social-media-research/

1 Yorum

1 Yorum

  1. sezer

    26 Mart 2018 at 17:44

    Türk sosyal paylaşım ağı sosyallift.com indexlenmemiş.
    Paylaşım,sanal mağaza, video, forum,bloger, oyun, Kullanıcı haberleri aha bir çok özeliği ile yenilikleri sergiliyor. Türk sosyal paylaşım ağı sosyallift dünya geneli bir çok ülkede faal olarak kullanılmakta, bu durum düşünüldüğü zaman indexlenmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Destek konusunda tüm internet kullanıcılarının desteği ile hak ettiği itibara kavuşabilir. Daha duyarlı olmak için http://www.sosyallift.com kullanalım duyuralım.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı