Bilgi

DVD Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


DVD Nedir? DVD (Digital Versatile Disc) diğer adıyla “Çok Amaçlı Sayısal Disk” görüntü ve/veya sesi kaydetmeye yarayan elektronik kayıt araçlarıdır. Günümüzde DVD denildiğinde daha çok video/program ve ses gibi verilerin kaydedildiği bilgisayar bileşenleri olarak algılanmaktadır. CD’ye göre yüksek miktarda depolama alanı bulunan DVD’nin DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi kendisine özgü özellikleri olan çeşitleri vardır.

DVD’ler CD’ler ile aynı çapta, aynı kalınlıkta ve benzer maddelerden yapılmış olup benzer üretim aşamalarından geçmektedirler. Bir CD gibi DVD üzerindeki veriler de diskin izindeki (track) küçük oyuk ve tümsekler şeklinde kodlanmıştır. Bir DVD toplam 1.2 mm kalınlığında birkaç plastik katmandan oluşmuştur. Her bir tabaka polikarbonat plastikten oluşturulmuştur.

DVD’ler yaklaşık olarak 0.6 mm kalınlığında ve plastik kaplı polikarbonattan yapılmış yanyana bulunan iki disk in birleşmesinden meydana gelmiştir. Ayrıca oldukça ince bir yapıya sahip olanalüminyum ya da altın katmandan meydana gelmiştir. Bu diskler biribirne özel olarak yapıştırılara 1.2 mm kalınlığında bir DVD’yi meydana getiriler. Üretimlerine göre tek taraftan yada iki taraftanda DVD’nin okunması sağlanabilir. Standart olarak daha çok tek taraflı okunan DVD’ler üretilmektedir. DVD’nin tek yada çift taraflı boyutunu değiştirir. Örneğin DVD-5: tek taraflı, tek katman, 4.7 GB iken, DVD-10: çift taraflı, tek katman iki yüzünde, 9.4 GB kapasitesi vardır.

Bir CD yaklaşık olarak 700 MB’lik veri saklayabilirken DVD’ler 4.7 GB’lik veriyi saklayabilir.
dvd katmanları

DVD’lerin bazı özelikleri:

  • DVD’ler çok dayanıklı oldukları için, bir filmi kalitesi hiç bozulmadan defalarca izleyebilirsiniz.
  • DVD oynatıcılar görüntü kalitesi aynı kalmak üzere, film üzerindeki herhangi bir sahneyi bulmanıza, ağır çekimde oynatmanıza veya ekranı dondurmanıza olanak verirler.
  • DVD diskler CD’lerle kıyaslandığında çok daha fazla bilgi depolayabilirler.

VCD, SVCD ve DVD’lerin teknik olarak karşılaştırılması verilmiştir.

dvd cd ve svcd farkları

DVD’nin Çeşitleri

DVD-Video: Video ve Ses
DVD-Audio: Yüksek Kaliteli Ses
SACD: Yüksek Kaliteli Ses
DVD-VR: TV/Kamera Gibi Cihazlardan Kaydedilen Görüntü/Ses
DVD+VR:+R ve +RW disklere kayıt için DVD-Video)
PS2 DVD: PlayStation 2 İçin
Xbox DVD: Xbox Cihazları İçin)
DVD-Data:  Genellikle Veri Saklamak İçin

DVD Disk Ortamı

DVD-ROM: Sadece Okunabilir DVD
DVD-R: Sadece Bir Defa Yazılabilir
DVD-RW: Tekrar Tekrar Yazılabilir
DVD-RAM: Rastgele Erişimle Tekrar Yazılabilir
DVD+R DL: Bir Defa Yazılır ( İki Katmanlı)

DVD Nerde Saklanmalıdır?

DVD’yi eğer nemli bir ortamda saklıyorsanız muhtemelen birkaç ay içerisinde nemden dolayı DVD tabakasında bozulma ve aşınma meydana gelecektir. DVD’nizi ortamı kuru ve ışık görmeyen bir yerde saklamanız daha uzun süre faydalanacağınız anlamına gelir.

DVD Nasıl Temizlenmelidir?

dvd temizleme

Uzun süre kullanıldığında genellikle dış ortamdan gelen toz ve buna benzer kirleticilere maruz kalabilir. Bu kirleticilerle kullanılması DVD’lere aşırı miktarda zarar vererek çizilmelerine ve bir süre sonra kullanılamaz duruma gelmelerine neden olur. Genellikle bir camsil/kolonya veya buna benzer alkol türevi bir madde ile yüzeyini çizmeden yumuşak bir bezle temizlemek daha sağlıklı bir şekilde fayda görmenizi sağlayacaktır.

DVD Disk Formatları

Depolama kapasitesinin çok geniş olmasına rağmen, bir filmin toplam uzunluğu sıkıştırılmadan bir DVD’ye sığmaz. Filmi bir DVD’ye sığdırmak için bir video sıkıştırmasına gerek vardır. Hareketli resimleri (video) sıkıştırmak için MPEG (Moving Picture Experts Group) denilen grup tarafından bir standart geliştirilmiştir. Filmler MPEG-2 formatında kodlandıktan sonra DVD’ye kaydedilir. Bu sıkıştırma formatı yaygın olarak kabul gören uluslararası bir standarttır. DVD oynatıcı’lar dâhilî olarak MPEG-2 kodunu hızlı bir şekilde çözerek bizim izlememizi sağlayan bir MPEG-2 kod çözücüye sahiptirler.

Kaynak: http://www.mazotkacakcisi.net/dvd-nedir-dvd-cesitleri-nelerdir/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı