Bilgi

Gorilla Glass 1-2-3-4-5 ve 6 Arasındaki Farklar


Eminim şimdiye kadar Gorilla Glass‘ı duymuşsunuzdur. Camı çizilmelere ve darbelere karşı daha dayanıklı hale getiren teknolojinin adıdır. Çoğumuz bunu bildiğimiz halde, akıllı telefonlarda ve tabletlerde olduğu için Gorilla Glass, sektördeki diğer cihazlarda ve sektörlerde de sıklıkla kullanılıyor.

Gorilla Glass Nedir?

Corning Inc. tarafından geliştirilen Gorilla Glass, alüminyum, silikon ve oksijenin birbirine yapıştırılmasıyla oluşan alkali-alüminosilikat adı verilen malzemeden yapılmış bir camdır. Bu malzeme türü doğada herhangi bir yerde bulacağınız bir malzeme değil. Corning 2005 yılının ortalarında gelişimine başladı. Hasar ve çizilmelere, hafif ve ince (0,4 mm kalınlığında) dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.

Ancak Gorilla Glass, Corning’in bu sektörde yaptığı ilk gelişme değildi. Eskiden Chemcor olarak bilinen şirket, ev eşyaları, oftalmik cihazlar ile araba, havacılık ve eczacılık uygulamaları için kullanılan diğer dayanıklı gözlük türlerini geliştirdi. Ancak akıllı telefonlarla Corning‘in gerçek başarısı 2010‘da başladı.

Bir çekiçle vursanız bile kırılmayacak teknolojiye sahip olmasına rağmen, Gorilla Glass akıllı telefonunuzu veya tabletinizi kırılmaz hale getirmez. Her şey camın versiyonuna ve kalınlık gibi birkaç faktöre de bağlıdır. Bu nedenle, cep telefonumuzun ekranını derin çiziklerden ve sıyrıklardan koruyan bir teknoloji olarak düşünmek en iyisi olacaktır.

Gorilla Glass‘ın her bir sürümü ve aşağıdaki temel farklılıkları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gorilla Glass Versiyonları Arasındaki Temel Farklar

Goril Glass 1

İlk Gorilla Glass; 2005 ve 2006 yılları arasında hazırdı, ancak ilk çıkışı gerçekten iPhone ile geldi. Apple 2007 yılında cihazını dünyaya sundu ve şirketin talebi üzerine ekranındaki teknoloji 1,5 mm kalınlığındaydı ve parmak izlerini ve lekeleri en aza indiren oleofobik bir kaplamaya sahipti.

İPhone, Gorilla Glass’ı ekranda gösteren tek akıllı telefon değildi. Corning, teknolojisini sadece ilk nesilde yaklaşık 250 cihaza alabildi.

Goril Glass 2

Corning, 2012 yılında CES‘de Gorilla Glass 2‘yi piyasaya sürdü. Cam aynı derecede dayanıklıydı, ancak ana güncellemesi kalınlığıydı. İkinci nesil, ilk modele göre %20 daha inceydi. Laboratuvar testlerinde, çatlamadan veya kırmadan 50 kg’a kadar basınç tutabilir.

Aynı yıl, Gorilla Glass 600 milyon cihaza dahil edildi. Bu sürüm birincisinden daha ince olduğu için, üreticilerin telefonlarının daha hafif ve daha ince modellerini geliştirmelerine izin verdi. Hem Nexus 4 hem de Galaxy S3, Gorilla Glass 2 ile donatılmıştı.

Goril Glass 3

Gorilla Glass 3, kalınlığa daha fazla odaklanan önceki versiyonun aksine, ona daha fazla direnç getirdi. Bu aynı zamanda camın daha derin çiziklerle baş etmesini sağlayan Native Damage Resistance (Türkçe: Yerel Hasar Direnci), (NDR) teknolojisini tanıtan nesildir. Corning‘e göre, üçüncü nesil ekrandaki çiziklerin %35’ini önledi.

Teknolojilerinin üçüncü versiyonunu anmak için Corning, Gorilla Glass’ın direncini eski versiyonlara kıyasla üç kat artırmayı planladı. Bunu yeni bir üretim süreci sayesinde yapabilirlerdi. GG 3, CES 2013’te piyasaya sürüldü ve Galaxy S4 , Moto G ve Moto X gibi modellerde geldi.

Goril Glass 4

2014 yılında Corning, Gorilla Glass’ı cesur yeni bir hedefle sundu. Anketlerinden biri aracılığıyla şirket, cep telefonu ekran hasarının %70’inin düşmelerden kaynaklandığını ve böylece camını güçlendirmeye yatırım yapmaya başladı. GG 4 düşmelere dayanıklı olma fikrine odaklanarak geliştirildi. Aslında, laboratuvar çalışmalarına göre, Gorilla Glass’ın dördüncü versiyonu öncekinin iki katıydı. Açıkçası, bu teknoloji Moto ShatterShield‘ın Moto Force‘um üzerinde yaptığı büyük darbelere karşı neredeyse direnç sağlamaz. Galaxy Note 5 ve ZenFone 2 Lazer GG dördüncü nesil ile geldiği birkaç modeldir.

Goril Glass 5

Beşinci nesil, düşüşlere daha fazla direnç sağlamaya odaklandı ve önceki versiyona göre dört kat daha fazla güç sağladı. Corning, laboratuvar testlerinde GG 5’in 1,6 metreye kadar düşüşlerden kurtulduğunu açıkladı. Bununla birlikte, üretici, teknolojisinin 1 metre yükseklikte aşırı sert yüzeylere düşen %80’e kadar çatlakları önleyebileceğini garanti eder.

Goril Glass 6

Temmuz 2018‘de piyasaya sürülen Gorilla Glass 6, beşinci nesilden gerçek bir adımdı. Corning, lansmanda koruyucu camı zorlu yeni test yöntemlerine maruz bıraktığını söyledi ve bu, 1 metreden pürüzlü yüzeylere art arda 15 düşmeye dayanabileceğini söyledi. Gorilla Glass 5’in iki katı kadar güçlü olduğu söyleniyor. Bugün Samsung Galaxy S10 serisi gibi en yeni amiral gemisi akıllı telefonlarda hala kullanılıyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı