Bilgi

İthalatçı ile Distribütör Garantisi Arasındaki Fark Nedir?


Bir cep telefonu almaya karar verdiğinizde aynı marka/model özelliğine sahip telefon fiyatları arasında inanılmaz farklara şahit olabilirsiniz. Aslında dolandırıcıları bir kenara koyarsak bunun temel nedeni -sıklıkla- itihalatçı ile distribitör garantisinden kaynaklandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir cep telefonu aldığımızda ürün bilgisinde distribütör garantili, Türkiye garantili, ithalatçı firma garantili, paralel ithalat garantili vb. kavramlara tanık olacaksınız. Şimdi bunların ne anlama geldiğini kısaca anlatmaya çalışalım.

Distribütör Garantisi Nedir?

Türkiye garantili veya distribütör garantili bir elektronik cihaz (ürün) demek, firmanın resmi olarak Türkiye‘de sattığı, resmi olarak ürüne destek verdiği ürün anlamına geliyor. Yurtdışında üretilen ürünlerin ithal edilirken üretici firma genellikle sadece bir firmaya resmi distribütörlük yetkisi veriyor. Yani, GENPA, TELPA veya KVK vb. gibi firmalar resmi yetkili kılınıyor ve muhatap alınıyor. Yurt içinde yapılan pazarlama, reklam, dağıtım, servis ve diğer hizmetlerin giderleri resmi distribütörlerce karşılanıyor. Dolayısıyla, bu firmalar yaptıkları maliyetleri cihazın fiyatına yansıtıyor. Ayrıca, yetkili firma olmanın sonucu olarak kullanıcılara verdiği güvenin de fiyatı bir miktar yüksek belirlemede etkisi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bunun karşılığında kullanıcılar muhataplarının kim olduğunu ve bir sorun yaşadıklarında genellikle hangi prosedürler ile karşılaşacaklarını biliyor olmanın rahatlığını yaşıyorlar. Distribütör garantili ya da Türkiye garantili cihazlar, olası bir sorunda kullanıcılara en az sorun oluşturan, en güvenilir cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Zaman zaman bazı sorunlar yaşanmakla birlikte, markanın gerektiğinde sorunlu ürünü sıfır ürünle değiştirme politikası kapsamında resmi distribütörce, genelde sorunlar gideriliyor. Markanın müşteri memnuniyeti, imajını koruma kaygısı, rekabet koşulları gibi nedenlerle resmi distribütör yeterince istekli olmasa bile marka kanalıyla sorunları çözmeye zorlanabiliyor.

İthalatçı Garantisi Nedir?

Büyük bir perakende markası ya da herhangi bir firma, -kendi imkanları ile- bütün ürünlerde olduğu gibi cep telefonlarının da yurtdışından büyük miktarlarda satın alınıp gümrük işlemleri yapılarak ithal edilmesi mümkün. Bu ithalat resmi distribütörden bağımsız olarak başka firmalar tarafından yapılıyor. Burada da getirilen cihazlar orijinal ürün, genellikle resmi distribütörlerce getirilenlerden farklı değil. Ancak, çok nadiren ithalatın yapıldığı ülkeye bağlı bazı farklılıkların olması muhtemel. Örneğin, Suudi Arabistan‘da satılan iPhone 5s‘lerde facetime özelliği olmaması, ya da LG Stylus 2 Plus cihazların bazı ülke versiyonlarında parmak izi özelliğinin bulunmaması gibi. Kısacası, satın almadan önce özelliklerine iyi bakmak gerekiyor. Ayrıca birçok markanın yetkili servisinde ithalatçı garantili cihazlar için hizmet verilmediğini belirtmekte fayda var.

Resmi distribütör dışındaki ithalatçı firmalar yukarıda bahsettiğimiz maliyetlere katlanmadığı için ithalatçı garantili cihazların fiyatı daha düşük belirleniyor. Güvenilir ithalatçı firmalar da ortaya çıkabilecek sorunların çözümü yanında gerektiğinde ürün değişimi güvencesi veriyor. Bu noktada, ithalatçı firmaya ülke genelinden erişimin ne oranda pratik olacağı gibi soru işaretleri mevcut. Ancak, ulaşım hizmetlerinin çok geliştiği günümüzde bunların küçük maliyetlerle çözülmesi de mümkün. Aslında karar vermeniz gereken, distribütör garantili cihazlara neredeyse %20’leri aşan oranlarda fazla para vermeye değip değmeyeceği.

Paralel İthalatçı Garantisi Nedir?

Paralel ithalat ise, yurt dışından doğrudan cihazların getirilip, IMEI numarası doğrulatılmış ya da doğrulama işlemi yapılmadan kullanıcılara satıldığı satış türüdür. Genel olarak ithalatçı garantisine benzerdir fakat bir garanti desteği sunulmamaktadır. Paralel ithalat ile ithalatçı garantili arasındaki fark, ürüne verilen garantide ortaya çıkıyor. Dışarıdan getirilen cihazın normalde garantisi olmazken, ithalatçı garantilide, cihazları ithal eden şirket, telefonlara garanti desteği veriyor.

Sonuç olarak garanti kapsıma bakılmaksızın hangi ürünü alıyorsanız alın, kendini kanıtlamış, piyasada bilinen ve kurumsal değeri olan (kurumsallaşmış) firmalardan ürün almaya özen gösterin. Özellikle elektronik ürünler sıklıkla arızaya davetiye çıkaran cihazlar olduğundan satın alma sonrasında sorularınıza veya sorunlara cevap verebilecek firmalar değerlendirilmelidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı