Bilgi

Hem Böcek Hem Yaprak “Eophyllium Messelensis”


Hayvanlar yaşamlarını sürdürebilmek için birtakım davranışlarda bulunarak besin elde ederler ve aynı zamanda kendilerini de düşmanlarına karşı korurlar. Her hayvan beslenmek için ihtiyaç duyduğu avlanma ve beslenme sistemine sahiptir, en küçüğünden en vahşi gözükenine kadar hepsi farklı yöntemlerle yiyeceklerine ulaşırlar. Aynı şekilde, kendilerini korumak amacıyla da belirli özellikler taşırlar.

Hayvanların hayatlarını sürdürebilmek için sahip olduğu özelliklerin biri kendilerini gizleme sanatı olan kamuflajdır. Hayvanlar bu özellikleri ile saldırma ya da korunma ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Bilimsel adı Eophyllium messelensis olan bu böcek türü, hayatta kalabilmek için üzerinde bulunduğu yaprağın şeklini almak gibi zeki bir strateji geliştirmiştir. Tam bir kamuflaj örneği olan bu yetenek, oldukça şaşırtıcıdır.

Almanya’nın fosil cenneti olarak nitelenen Messel kentinde Alman araştırmacıların bulduğu fosil, böcek hakkında önemli bilgiler elde edinilmesini sağlamıştır. Tam 47 milyon yıllık bu yaprak böceklerinin boyu 6 santimetreye kadar çıkmaktadır. Bu böcekler düşmandan korunmak için birçok ağacın yaprak türünü taklit edebilmektedir.

Yaprakların şekline girerek kendini kamufle edebilen bu böcek türü, aynı zamanda başını vücuduna saklama özelliğine de sahiptir. Bu özelliği tam kamuflaj imkanı sağlamaktadır. Rüzgarda bile bu böcek yaprakla birlikte sallanmaktadır. Bu böceklerin bu kamuflaj işlemini  nasıl yaptıkları ilahi bir  sır olmaktan öteye gidememektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı