Bilgi

Hub Nedir? Nasıl Çalışır?


Hub Nedir?

Hub bilgisayar ağlarının haberleşmesini sağlayan aldığı bilgiyi ileten basit bir ağ network donanımları cihazıdır. Bilgisayar ağ modellerinden Star Topoloji(Yıldız) yapısındaki ağlarda merkezi bağlantıyı sağlar. Üzerinde portlar bulunur. Bu portlara bilgisayar, yazıcı, tarayıcı. ip kamera gibi cihazlar bağlanır. Aslında içindeki tüm portlar birbirine bağlı kablolardan oluşur ve bu kablolardan taşınan bilginin ne olduğunu anlama gücü yoktur. Sadece bir porttan gelen bilgiyi diğerine içinde ne bilgi olduğunu bilmeden Broadcast şeklinde direk iletir. Örneğin; Ağda bir bilgisayara gönderilecek bilgiyi tüm bilgisayarlara gönderir. Bilgiyi isteyen bilgisayar alırken diğerleri kabul etmez. Bu yüzden de Hublar “aptal” cihazlar olarak tabir edilir. Hubların bu özelliği büyük ağlarda dezavantaj yaratır, çünkü gereksiz trafiğe yol açarlar. Bu yüzden evlerde kullanılan küçük ağlarda tercih edilirler. Ucuz olması açısından evlerde kullanışlı olurlar. 4,8,12,16,24 portlu olarak üretilirler. Ağ büyüdükçe port sayısı az gelebilir, bu yüzden ya daha çok portlu bir hub alınması ya da hubları birbirine bağlayarak ağın ve port sayısının büyümesi sağlanabilir.

Nasıl Çalışır?

Yukarıda anlattığımız gibi tek yönlü bilgi gönderimi yapar ve gönderdiği bilginin ne olduğunu kime gittiğini bilmez ve ağdaki tüm cihazlara gönderir. Bir ağ da birden fazla da kullanılabilen bu cihazlar; Koaksiyel, çift burgulu veya fiber optik kablo ile birbirine bağlanabilir. Elektrik ile çalışırlar. Güç kaynağı olmadan asla çalışmazlar.

5’lik 8’lik 16’lık vs. gibi kullanıcı sayılarına göre sınıflandırabiliriz. Ağ genişletileceği zaman iki hub birbirine bağlamak için  CAT5 kablo kullanabiliriz. Tüm bilgisayarların Ethernet kartını tek tek CAT5 kablo ile huba takmamız ağı genişletmemiz için yeterli olacaktır. Bu şekilde bağlama aşağıdaki resimde olduğu gibidir.

Hublarda kurulum yoktur. Eğer 2 den fazla ağ kurulması gerekiyorsa mecburen kullanılmalıdır.  Örneğin kablo girişi için yer kalmadığı zaman modemde, modemden bir kullanıcı çıkartıp bu cihaza bağlarız. Hub ta modemin bağlı olduğu port haricinde kalan boş portların hepsi kullanımımız için hazır hale gelecektir.

Hub Sınıflandırılması

Pasif (Passive): Üzerindeki porttan gelen sinyal hiç kuvvetlenme gibi işleme tabi tutulmadan diğer portlara iletilir. Kullanıldıkları ortamın segment uzunluğu, ortamın izin verdiği maksimum uzunluk değerinin yarısıdır.

Aktif (Active): Sinyal kuvvetlendiricileri mevcuttur. Segment uzunluğu maksimum tanımlananın iki katına çıkabilir.

Akıllı (Intelligent): Bu hublar köprü görevindedir ve ağ trafiğini kontrol eder. Bunlara çok portlu bridge demek de mümkündür.

Genelde satılan yaygın markalar; Airties, Zyxel, 3com, hp, cisco, Tplink’dir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı