Bilgi

Kaçak Cep Telefon Fiyatları Nelerdir? Kaçak Cep Telefonu Alınır mı?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sık sorulan sorulardan olan “Kaçak Cep Telefonu Alınır mı? Kaçak Cep Telefon Fiyatları Nelerdir? Kaçak Cep Telefon Nasıl Kullanılıyor? Kaçak Cep Telefon Kullanmak Yasal mı?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle telefon fiyatlarının yükselmesiyle birlikte üst model bir telefon almak artık eskisi gibi kolay değil. Örneğin iPhone 13 Pro Max 128 GB’lık telefonun fiyatı şu anda 35.000 TL’den başlıyor. Tabi telefon fiyatlarında ki inanılmaz artış -maalesef- ülkemizdeki insanları kaçak veya başka bir ifade ile kayıtsız telefon kullanmaya sevk ettiğini söylemek yanlış olmaz. Telefon fiyatlarındaki artışın en büyük nedeni ise kuşkusuz telefon üzerindeki vergiler ve dolardaki kur artışı diyebiliriz.

Kaçak Cep Telefonu Alınır mı?

Bu konu eminim birçok kişinin kafasında soru işareti olarak mevcut.

Arkadaşlar siz dahil herkes yurtdışından legal (yasal) olarak ülkeye girişine izin verilen herhangi bir ürünü gümrükten yanı sınırdan yasal bir şekilde ülkemize getirebilir. Gümrükten bazı ürünler belirli izinler veya vergiler ile geçişini izin veriliyor. Telefon söz konusu olduğunda ise yurtdışından ülkemize giriş yapan herkes satın aldığı bir telefonu ülkemize getirebilir. Bu gayet doğal ve mantıklı bir durumdur. İkinci el olarak değerlendirebileceğiniz bu durum aslında turist veya ticaret amaçlı vs. ülke dışında çıkıp geri gelen birçok kişide tanık olduğumuz durumlar. Mesela yurtdışından gelecek olan arkadaşımıza, akrabamıza vs. deriz “bana bir iPhone al veya şu telefonu al” şeklinde. Bu şekilde gelen bir telefonu kullanmaya başladığınızda size otomatik olarak 120 gün (4 ay) kullanım süresi veriliyor.

SIM kartınızı yurtdışından gelen (ve daha önce ülkemizde kayıt edilmemiş) herhangi bir telefona taktığınızda size BTK tarafından bir mesaj gönderilir ve telefonunuzun 120 günlük süre içerisinde kapanacağı bildirilir. Burada telefonunun kendisi kapanmaz aslında. Sadece şebeke -ve haliyle- mobil internet erişimi olmaz. Wifi veya diğer telefon özelliklerini kullanmaya devam edersiniz.

BTK tarafından sizin SIM kartı taktığınız noktadaki IMEI telefon şebekeye erişim sağladığında otomatik olarak kayıt edilir ve daha önce kayıt edilmediyse kayıt işlemleri için 120 günlük kullanım süresi verilir. Kullanım süresi bittiğinde ise telefon şebeke erişimine kapatılır. SIM kartınızı çıkarıp kayıtlı olan başka bir telefona takıp tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. Buradaki püf nokta telefonun sim kart takıldığı yere ait bir IMEI numarası bulunuyor. Siz bu IMEI numarasını e-devlet üzerinden kayıt etmediğiniz sürece bir yıl içerisinde sadece 120 gün kullanabilirsiniz.

Peki bu durum yasal mı? Elbette ki tamamen yasal! Fakat bu yasallığın devam edebilmesi için yani telefonu sürekli kullanabilmek için birkaç yöntem var.

Birincisi telefonu yurtdışından getiren kişi kendi pasaportuna veya kimlik kartına e devlet üzerinden kayıt etmesi gerekiyor. Tabi vergisini ödedikten sonra! Ancak bu durumda 3 yıl boyunca sadece kendi adına kayıtlı sim kart üzerinden kullanabilir. Bir başkası sim kartını bu telefonda kullanamaz. Fakat 3 yıl geçtikten sonra dilediği kişiye telefonu satabilir veya verebilir.

İkincisi ise diyelim ki hediye şeklinde veya parasını verdiğiniz bir arkadaşınız vs. size telefonu yurtdışından getirdi. Bu telefonu kendi adınıza kayıtlı sim kartınızda kullanmak için sizin herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yapmış olmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra e-devlet üzerinden vergiyi verip, IMEI kayıt işlemini yaparak sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer daha önce herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yapmadıysanız telefonu sadece 120 gün kullanabileceğinizi akabinde kendi üzerinize kayıtlı sim kartta kullanmak için herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yaptıktan sonra e-devlet üzerinden vergiyi verip, IMEI kayıt işlemini yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Biliyorsunuz veya şimdi öğrendiğiniz üzere PANDEMİ döneminde 120 günlük ek süreye 2, 4, 6 ve 8 ay şeklinde süreler ekleyerek telefonların kullanım süresini geçici olarak uzatabiliyordunuz. Böylece hiç vergi vermeden ve yasal olarak nerdeyse sınırsız bir şekilde yurtdışından gelen telefonların kullanabiliyorduk. Hatta bu işlemi sizin yapmanıza bile gerek kalmıyordu. Birçok telefoncu 50 TL’ye bu işlemleri e-devlet üzerinden yapabiliyordu. Ancak e-devlet üzerinden bu işlem kaldırıldı. Artık eskisi gibi yurtdışından gelen telefonu sınırsız kullanamıyorsunuz.

Neden 120 gün kullanım süresi izni veriliyor diyebilirsiniz. Yurtdışından ülkemize milyonlarca insan tatil için, ticaret için veya turistik amaçlı vs. gelebiliyor. Ülkemize giriş yapan bu insanlardan 1 ila 120 gün gibi kısa süre için, belki hayatı boyunca bir kez uğrayacağı ülkede yüksek miktarda vergi almak pek doğru olmayacaktır. Bu sadece ülkemizde değil birçok ülkede uygulanan bir sistem olduğunu belirtelim.

Şimdi buraya kadar anlattığım şeyler tamamen yasal işlemler. Yurtdışından bu şekilde telefon getirip kullanabilirsiniz. Kimse size niye kullandın demez. Vergini verdiğin sürece cihazı sorunsuz kullanmaya devam edebilirsiniz.

(Ulan bunun nesi kaçak diyebilirsiniz, belki de diyenler olacak. Temelde kaçak değil. Normalde bu şekilde de nitelendirilemez. Yurtdışında çıktınız ve yanınızda 50.000 TL’lik bir iPhone 14 telefon alıp geldiniz. Sınırdan geçtiğinizde kimse size bu telefonu ne zaman aldınız demez. Üzerinde bir telefonla tabi geçiş yapabilirsin. Ülkeye her giren insanın üzerindeki kişisel telefonu kimse almaz, alamaz. Ancak sürekli yurtdışına sadece telefon satın almak için girip çıkıyorsanız işler değişebilir gibi. Püf noktayı anladınız değil mi?)

Şimdi kaçak telefon olayına gelelim. Yurtdışından yasal olmayan yöntemler kullanarak ülke içerisinde ticari amaçlarla telefon satışı zaten suç olduğunu belirtelim. Bu telefonlara kaçak telefon deniliyor. Tabi bunu yasal yöntemlerini kullanarak ülke içerisine “ticari amaçla!!!” telefon getirip satmanın da suç olabileceğini belirtelim. Kaçak telefon derken bir kişinin sıfır veya ikinci el olarak satın aldığı, ülkeye getirdikten sonra pasaport kaydını yaptığı veya 4 aylık süre sonunda tablet amacıyla kullandığı cihazlardan bahsetmiyoruz. Bir ürün yasal olmayan yöntemlerle yurtdışıdan getirilip yurt içinde satılıyorsa bu ürün kaçaktır.

Kaçak telefon en basit tanım ile gümrük üzerinden ülkeye girişi yapılmayan izinsiz ve kaçak olarak yurda sokulan telefonlardır. Bu telefonlar vergiye tabi olmadan yurda sokulduğundan gümrük kaydı yapılmış cihazlara göre daha uygun fiyatlıdır. Kısacası satın aldığınız kaçak telefon, yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı’ndan muaf oluyor. İşte tam olarak da bu nedenlerden dolayı kaçak telefonların fiyatı, ülkemizde garantili olarak satılan telefonlardan çok daha ucuz olduğunu belirtelim.

Kaçak telefonlarda iki durum söz konusu.

Birincisi iPhone telefonlarda kaçak kullanım çok zor. Bunun nedeni iPhone telefonlarda IMEI değiştirmenin imkânsız olmasıdır. Aldığınız iPhone telefonu sürekli kullanmak istiyorsanız nihayetinde e-devlet üzerinde kayıt ettirip yasal bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Yoksa 120 günlük süre sonunda bir tabletten farkı yok. Aldığınız şey aslında ikinci el ve garantisi belli olmayan bir ürün olduğunu belirtelim. Ürün çalıntı olabilir, sorunlu olabilir, sıfırmış gibi satılmış olabilir. Bu ürünleri aldığınızda size ürünü satan kişiye karşı hiçbir şekilde hak, garanti, servis vs. talep edemiyorsunuz. Ortaya çıkabilecek tüm yasal durumlardan siz sorumlusunuz.

Diğer telefon modellerinde ise IMEI değiştirme yöntemi kullanılıyor. Burada -genelde kullanılmayan- kayıtlı bir telefonun IMEI numarası kaçak telefonun sistemine gömülerek sanki o telefonmuş davranması sağlanıyor. Ancak bunun yasal olmadığını, suç teşkil ettiğini belirtelim. Yine aldığınız ürün çalıntı olabilir, sorunlu olabilir. Başkasının IMEI numarasını kullanmanız durumunda ciddi sonuçları karşınıza çıkabilir. Bu ürünleri aldığınızda size ürünü satan kişiye karşı hiçbir şekilde hak talep edemiyorsunuz. Ortaya çıkabilecek tüm yasal durumlardan siz sorumlusunuz. Bu tip IMEI değiştirme sonucunda GSM operatörü farklı bir telefon olarak algıladığından çeşitli sistem sorunları ortaya çıkabilir ve telefonun bazı özellikleri kullanılamaz hale gelebilir.

Kaçak Telefon Fiyatları Ne Kadar?

Aşağıda verilen telefon fiyatları yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı verilmeden önceki fiyatlardır. Dikkat edeceğiniz üzere bu telefonların YURTDIŞI SATIŞ FİYATLARI yaklaşık olarak neyse odur. Kaçak telefonlar için özel bir fiyat yoktur. Bir üretici sattığı ürün fiyatı bellidir. Bu ürün her ülke içerisinde farklı vergiler uygulanarak satılmasına izin verilir. (Aşağıdaki tablo LETGO üzerinden alınmıştır.)

  • Redmi 9A – 4/64 GB 145$
  • Redmi 9C – 4/64 GB 170$
  • Redmi 9C – 4/128 GB 180$
  • Redmi 10A – 3/32 GB 160$
  • Redmi 10A – 4/64 GB 170$
  • Redmi 10C – 4/64 GB 180$
  • Redmi 10C – 4/128 GB 190$
  • Redmi 10 – 4/128 GB 200$
  • Redmi 9T – 6/128 GB 210$
  • Redmi Note10 – 4/128 GB 210$
  • Redmi Note10 5G – 4/128 GB 210$
  • Redmi Note10 5G – 6/128 GB 220$
  • Redmi Note10S – 6/64 GB 230$
  • Redmi Note10S – 6/128 GB 240$
  • Redmi Note10S – 8/128 GB 255$
  • Redmi Note10 Pro – 6/128 GB 275$
  • Redmi Note10 Pro – 8/128 GB 285$
  • Redmi Note11 – 4/128 GB 220$
  • Redmi Note11 – 6/128 GB 230$
  • Redmi Note11S – 6/128 GB 265$
  • Redmi Note11S – 8/128 GB 275$
  • Redmi Note11 Pro – 8/128 GB 310$
  • Redmi Note11 Pro 5G 8/128 GB 330$
  • Redmi Note 11E – 4/128 GB 210$
  • Redmi Note 11E –  6/128  GB 220$
  • POCO X4 Pro – 6/128 GB 330$
  • POCO X4 Pro – 8/256 GB 350$
  • POCO M4 Pro – 6/128 GB 245$
  • POCO M4 Pro – 8/256 GB 255$
  • RedmiK40Gaming –12/128GB 410$
  • Mi 11 Lite – 8/128 GB  310$
  • Mi 11 Lite 5G – 8/128GB 320$
  • Mi 11T – 8/128 GB 380$
  • Mi 11t Pro – 8/256 GB 475
  • Mi 11t Pro – 12/256 GB 540
  • iPhone 11 – 64 GB 460$
  • iPhone 12 – 64 GB 650$
  • iPhone 13 – 128 GB 920$

Kaçak Telefon Kullanmak Yasal mı?

Ülkemizdeki kullanıcılar için problem konusu olabilecek tek şey IMEI numarasının BTK tarafından kayıtlı olup olmadığıdır. Arkadaşlar kaçak telefon almak veya satmak yasal değildir. Ancak şu ana kadar bireysel olarak kaçak telefon kullanan kimselere karşı herhangi bir yasal yaptırım söz konusu değil. Çünkü ikinci el açısından dilediğiniz herhangi bir ürünü almakta serbestsiniz. NOTER satışı zorunlu olmadığı için ürün geçmişi hakkında bir bilgiye sahip olmanız imkânsız. Gittiğiniz telefoncuda aldığınız Android ikinci el bir telefonun resmi olarak BTK kayıtlı olup olmadığını anlamanız imkânsız. Sadece bilinçli tüketicilerin bunu anlayabileceğini söyleyebilirim.

Özetle; bir eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, gümrük işlemlerini tabi tutulmadan ülkeye cep telefonu sokmak ithalat kaçakçılığı suçunu meydana getirir.

ÖNEMLİ: Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir şekilde kaçak telefon kullanmanız tavsiye etmiyoruz. Kapakta yer alan görsel https://unsplash.com sitesinden alınmıştır. Kaçak telefon fiyatları başlığı altındaki bilgiler ise LETGO sitesinden alınmıştır. Sitemizle herhangi bir bağlantısı yoktur. Verilen bilgiler açık, net bir şekilde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı verilmiştir. Elektronik ürünleri yasal, faturalı ve garantili bir şekilde kullanmanızı öneriyoruz. Herhangi bir sorunuz varsa yorum bölümünden sorabilirsiniz. Konusu suç teşkil eden veya insanları yanıltan sorular veya yorumlar yayınlanmaz. 

4 Yorum

4 Yorum

  1. 11 Aralık 2022 at 12:38

    Merhabalar, yazı için teşekkürler. Benim anlamadığım nokta şu; gümrükte herhangi bir işleme tabi tutulmamış bir telefon için IMEI kaydı yapmamıza engel olan şey nedir? Normalde, gümrükte bu cihazların IMEI’si kayıt altına mı alınıyor?

    • Cüneyt Çağala

      12 Aralık 2022 at 21:52

      Hayır tabiki. Gümrükte normal bir telefonla geçiş yapabilirsiniz. Kimse sizden telefonun IMEI’sini vs. istemez. Her gir çık yaptığınızda 1 telefonla geçiş yapabilirsiniz.

  2. Ay

    26 Ocak 2023 at 16:34

    Mi 11T pro’yu herhangi bir telefoncudan alıp sınırsız imei attırabiliyor muyum attırabiliyorsam nasıl olacak ve kaç para tutar

  3. ishak

    6 Mart 2023 at 20:12

    abi imeyli 1 yada 2 kere gider ücreti ise 100 bazı yerlerde 150 olabiliyor

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı